Майчинство в бг осигуровки в чужбина

• 1 034
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
Осигуровки за майчинство и здравни осигуровки са две различни неща.
В България те питат, кой ти е осигурителя за майчинство.
В Австрия осигуровките на мъжа ти покриват и твоите здравни осигуровки, но не са за майчинство.
Може да имаш здравни осигуровки само в една европейска държава и те важат за всички от ЕС.
Ако живееш в Австрия трябва да имаш австрийски здравни осигуровки.
Като попълваш документа в България за майчинство пишеш работодателя  ти. Той ти е плащал осигуровките за майчинство.
Може да получаваш българско майчинство в чужбина и може да имаш здравни осигуровки в Австрия.
Детски добавки може да получаваш само от една държава.
ето този отговор очаквах! Благодаря много!😊

# 16
Веднага мини към здравното осигуряване на мъжа ти, българската здравна осигуровка няма никаква стойност, независимо, че е от ЕС, ако нещо стане ще те накарат да си платиш, българската европейска здравно осигурителна карта просто не я признават, защото българската здравна каса е с огромни задължения към европейските каси.
Ти си данъчно задължено лице на Австрия и като такова трябва да декларираш световния си доход, т.е. всички доходи, които имаш от други държави, включително и от майчинството ти.
И трето, когато ти свърши майчинството се регистрирай в бюрото по труда в Австрия, като е необходимо да представиш европейски формуляр PD U1,  с този формуляр доказвяш, че се работила на територията на ЕС, издава се от НОИ и аз го получих на адреса ми в чужбина. Изискай го по-рано, бави се поне месец докато го изготвят и го получиш. Ако имаш ПИК код на НОИ го заявявяш електронно, имай предвид, че ПИК кода на НОИ и на НАП са различни, ако нямаш можеш да се обадиш за повече информация, с този европейски формуляр, който не се превежда и легализира, представя се на български,  както са ти го дали. На мен в Германия на база трудовия ми стаж в България с този формуляр получавах дори обезщетение за безработица, защото съм работила на територията на ЕС, уточтявам обезщетение, не соц. помощ.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 16:03 от Sephora ❤

# 17
Още нещо да допълня. Както писа Sephora, когато попълваш данъчна декларация в Австрия трябва да пишеш и дохода си (майчинството) от България, но не плащаш данък в Австрия върху него, защото е вече обложено в България.
Има европейска спогодба за избягване на двойно данъчно облагaне

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 16:01 от marsie

# 18
Към авторката, чрез съпруга ти ли се осигуряваш или намери начин да прехвърлиш здравните си осигуровки там?

# 19
Към авторката, чрез съпруга ти ли се осигуряваш или намери начин да прехвърлиш здравните си осигуровки там?
Чрез съпруга ми

# 20
  • Mediterraneo
На мен ми стана интересно защо е данъчно задължено лице в Австрия, след като реално няма никакви доходи от австрийски работодател.
Отдавна не съм запозната, но ми е в противоречие това, че жената е на трудов договор в Бг, живее в Австрия и си получава майчинството, което е заради този трудов договор, малко съм объркана.

# 21
Когато живееш повече от 6 м. в държаха Х, си задно задължено лице на тази държава и трябва да обявиш световния си доход примерно майчинство от България, наем от имота някъде по света и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт