Взрив на газов котел в Банкя - правите ли ежегодна профилактика на инсталацията?

• 1 055
  • 19
  •   1
Отговори
Във връзка с инцидента, случил се днес, бих искала да го дискутираме и тук. Правите ли ежегодна профилактика? Ако не - какви са причините? Смятате ли, че се извършва качествено или по-скоро през пръсти? Имали ли сте случаи на изтичане на газ и как реагирате? Във времена, в които това е основен метод за отопление (включително при цели сгради), такива новини силно ме притесняват.

# 1
Ние правим всяка година, но не знам доколко може да е от полза мнението ми, тъй като не съм в Бг.
Дано хората от тази къща имат късмет..

При нас преди 25 години не беше задължителна ежегодната профилактика. Ние и тогава я правихме, но някои хора не. После стана задължително. Фирмите са лицензирани и не може да има пропуск. Всяка година се прави почистване и техническа профилактика от техника, а на всеки 2 години замерват и "изпарения", на всеки 4 години има стикер, който се изпраща в общината от самата фирма, осъществила профилактиката. Вече не може да стане така, че някой да не прави тази профилактика (с изключение на единици). Всеки котел има паспорт, дори да забравиш да ги извикаш, фирмата ти се обажда и те подсеща. Уговаряте се за удобен ден и час.

А за тази къща в Банкя съобщиха, че 2020 г. е правена последната проверка от овергаз..

Другото, което е задължително са 2 малки квадратни или кръгли отвора с решетка в стената в помещението, където е газовият котел. Това е с цел при евентуално пропускане на газ, да се минимизират щетите. За тези отвори също се правят проверки и който ги няма е задължен веднага да уреди да се направят, плюс заплащането на глоба за това, че ги няма.

# 2
При нас от Овергаз се обаждат всяка година и подсещат, имаме ревизионна книга. Замерват, прочистват, няколко часа трае процедурата. Не знаех, че е пожелателно, но явно е нужно да се направи да е задължително.

# 3
  • Пловдив
При нас газовия котел е навън. Аз исках да е монтиран така, защото винаги ме е притеснявало точно това. На съседите им са вътре, те обаче са с датчици за изтичане на газ.

# 4
При нас от Овергаз се обаждат всяка година и подсещат, имаме ревизионна книга. Замерват, прочистват, няколко часа трае процедурата. Не знаех, че е пожелателно, но явно е нужно да се направи да е задължително.

И според мен трябва да стане задължително. Защото когато стане авария, дори само в един дом, последствията са за много хора.

Газта е много удобно нещо, но и опасно. Затова и регулиращите органи не се шегуват. При нас например имахме година, в която отчитащото устройство беше показало количество газ, много по-голямо от това, което по принцип изразходваме. Тогава също се оказаха много стриктни от фирмата, подаваща газта. Казаха ми, че ще дойдат на проверка. Когато питах кой ден, час, ми отговориха: Веднага. Вече тръгна екипът.
Ама как казвам веднага, сега няма никой в къщи. Питаха ме след колко минути мога да пристигна в дома си. Вероятно за тях подобна аномалия в отчитането, би могла да е свързана с проблем с газта. Така си го обясних.
Подчертаха ми изрично да не влизам в къщи, а да ги чакам на улицата.
После всичко беше наред, нямаше пропуск на газ. Явно служителката по телефона не беше записала подадените от нас данни при отчета.
По-късно смениха устройството с дигитално, въпреки че и старото (цифрово) си работеше нормално.

# 5
И ние сме с датчици. Но не знам дали и взривеният не е бил, все още не се споделя информация за това.

# 6
Отворите, за които споменах по-горе, са точно за това - двойна защита един вид, ако датчиците нещо..
Истинската превенцията обаче според мен е годишният преглед и почистване - свалят четирите стени на котела, почистват със собствена мощна прахосмукачка. После след тях виждам доста прах, паднала при почистването отвътре на котлето. Предполагам тази прах, ако не се почиства всяка година от техник, може да доведе евентуално до проблем във функционирането.
Така че ако правите тази ежегодна профилактика, не трябва да се притеснявате, че датчиците няма да сигнализират. Преценено е, че веднъж годишно е достатъчно, иначе щяха да ни задължават на по-честа профилактика.

# 7
Нашето котле е в мазето, с датчици. Всяка година правим ревизията - идват, проверяват го и се подписват. Досега не сме имали проблеми с него. Единствено веднъж на двора миришеше на газ, извиках ги допълнително да направят проверка и имаше малък теч, но близо до таблото, на улицата пред нас.

# 8
Това не прилича на обикновено изтичане на газ. За да има такава експлозия трябва да има не само изтичане на газ , но това изтичане да е продължило доста време, за да се смеси добре с въздух. А то тази смес е била доста , за да отнесе половина къща. Ако е имало датчици трудно би се случило. А и трябва и искра...

# 9
И аз така мисля. Такива взривове не се случват всеки ден, а тук имаме и години наред липса на профилактика.

# 10
Ми то веднъж става. На нас на профилактиките все казват, че трябва да изтича 30 дни газ с ниското му налягане, за да стане експлозия. Тук са живеели хора, едва ли не са усетили миризмата. Вече не знам на кого да вярвам. И все различни версии се пускат, Овергаз мълчи. Съседи казват, че на мястото са се извършвали ремонтни дейности няколко дни преди това. Газоподаването било спряно на адреса от няколко дни, да, може да има натрупано в котела, но пак ми е странна цялата ситуация. Ние имаме газ детектор, но разглеждам да взема втори смарт, който да известява на телефон също, каквито датчици имаме за дим. Явно ме гони параноята, но при такива ситуации човек може и да лудне…

# 11
  • StZ
Прави се проверка за изтичане на газ при всички консуматори ежегодно и да - обаждат се и се уговаряме за час.
Случи ми се веднъж да има теч (не при проверката). Миризмата беше достатъчно силна. В помещението, където е котелът има целогодишно отворен прозорец. Спрях газта на момента  и извиках техника - като разбра, че мирише дойде веднага. Имаше пропуск от уплътнение - смени го и това беше, но и аз съм доста страхлива поради много стар инцидент с огън.

За къщата в Банкя си мисля, че ако е само теч на газ и тя се е събирала във високата част на къщата нямаше да се срути до основите - прилича ми на умисъл или Много Грубо подценяване на газта, като източник на енергия и същевременно тотално запушени носове на двама души.

# 12
  • София
Покрай тази случка нещо не разбрах:
Цитат
Лъжов обясни, че проверките на газови инсталации в частни домове се извършват от външни фирми, а не от "Овергаз". Изготвят се протоколи, които се предоставят в "Овергаз", но първоначалната им проверка е показала, че за конкретния имот няма протокол от 5 години насам.
"Последният протокол в нашите архиви е от 2020 г. Протоколите трябва да се представят от потребителя. Задължението за безопасността е на потребителите.
От тук:
https://bntnews.bg/news/overgaz-za-vzrivenata-kashta-v-bankya-ot … -1323827news.html

Та аз съм с протокол за извършен преглед от външна фирма. Не са ли те задължени да ги предоставят на доставчика Овергаз, или аз като потребител трябва да им ги пращам? От никой нито дума за това.
Второ, Овергаз като техен клиент ми пратиха имейл, че извършват тази услуга

Трето, стикер от тази външна фирма, за какъвто пишат в имейла, нямам. Само протокол. А не съм ги търсил аз, мислех, че от Овъргаз са ги изпратили и нямам право да им откажа.
Нещо като прехвърляне на горещия картоф пак се получава...Confused

# 13
И аз така. Обстойно проверяват всичко, вкл. за течове, но никога не съм пращала нищо на Овергаз. Имаме си ревизионна книга вкъщи, попълват я и това е. Не са се и свързвали с мен, като нищо в тяхната система и аз да фигурирам като без преглед.

# 14
  • София
И аз така. Обстойно проверяват всичко, вкл. за течове, но никога не съм пращала нищо на Овергаз. Имаме си ревизионна книга вкъщи, попълват я и това е. Не са се и свързвали с мен, като нищо в тяхната система и аз да фигурирам като без преглед.
Ами намерих една декларация, според която се задължавам Grinning
Но пък и те се задължават да спрат газта, ако не им предоставя протокола

А сега де Grinning

Общи условия

Активация на акаунт