Отговори
# 210
  • Пловдив
И сега не е много по- голяма продължителността на живот в Бг. Въпреки напредналата медицина. А болестите започват много по- рано.
Хора с наднормено тегло не е имало, колкото сега.
От кое не е много по-голяма, от 75 години ли? Факт, не е. Куку нали нея цитира.

# 211
Това категорично не важи за всички народи. Реално постите са "утвърдени" за хора, живеещи на по-топъл климат. Още Йоан Златоуст е казал, че северните народи трябва да спазват по-лек пост. Има и друго - майка ми ми е разказвала как докато е била малка, на село са готвели лятото с масло, а зимата с мас. Млечни и яйца са яли през цялата година. Това определено не е "прочистване на организма".
Много буквално тълкуване на думите ми.
Нямах предвид времето на майка Ви. Писах за хората от преди векове. Народните традиции имах предвид. Народният календар.
Под "прочистване" също не съм имала предвид съвременния смисъл на думата.
Яйцата и млякото на хората от миналото нямат нищо общо с яйцата и млякото днес.
Народът с векове е изградил традициите си, следвал е определени режими на хранене, което в никакъв случай не е случайно. И този народ, следвайки този годишен алгоритъм, е бил много по- здрав, в сравнение с днес.
За северните народи не разбрах защо изобщо се намесват.
Ами той Йоан Златоуст е живял доста преди времето на майка ми. И не е вярно, че яйцата и млякото от миналото нямат нищо общо с яйцата днес. Както не е вярно и че едно време хората са били по-здрави от сега - средната продължителност на живота е била 40 г., до дълбока старост са оцелявали само най-силните и най-добре хранените.
Северните народи съм ги дала като пример, че ограничаването на храна не влияе по еднакъв начин на всички и това зависи И от географията.

# 212
  • София
Както и няма статистка за затлъстяването, освен Мамино детенце на Любен Каравелов и Чудомир, чиито герои не са фиданки.

# 213
  • София
Майка ми и свекърва ми са на същата възраст и изглеждат доста по-добре и по-здрави от докторката, пък не прилагат режима ѝ, а просто живеят природосъобразно.

# 214
  • Paris, France
Майка ми отива към 85г и си е жива и здрава, като доскоро работеше физическа и нощна работа. Не е слаба, но никога не е имала корема на д-р Емилова. Прави православни пости, но не и пълно гладуване.

Също, не всеки слаб е здрав. Едната ми баба беше винаги слаба и с талия на оса. В старческа възраст вдигна кръвно и беше на лекарства. Мъжът и беше дебел и с корем след 60г, а си умря с ниско кръвно.

Другата ми слаба баба по едно време разви хипертироидизъм. Нещо с щитовидната разви и дядото на ММ на 95г. Имаше топка на гушата, но отказа да се оперира. И двамата в примерите доживяха 100 и 99г.

Дебели, слаби, възрастта не прощава.

Д-р Емилова е учила с колежка на майка. Колежката е 1943 набор. Значи и тя е на долу горе същата възраст. И не изглежда по-добре от колежките и, които не постят, освен че пият и пушат.

Общи условия

Активация на акаунт