Отговори
# 195
Днес ми попадна това видео, пости или не, религиозни вярвания, истината е какво.и колко слагаме в устата си, а да постиш, кото изядеш половин хляб кел файла от постенето.
https://youtube.com/shorts/rweyroAeLEY?si=SIebTKNq5Se1WTxE
Истината е, че се яде много, масово се хапва и подхапва нещо и после не ям нищо, пък пълнея.

# 196
  • София
Истината е, че се яде много, масово се хапва и подхапва нещо и после не ям нищо, пък пълнея.
Точно - масово се "хапва", не останаха хора, които просто "ядат". Особено жените: "Днес хапнах еди-какво си".
За здрав човек вероятно постенето има своите плюсове. За спазващите канона половин година са пости - великденски, коледни, петровски, тук седмица, там седмица, всяка сряда и петък ли се постеше или само петък...

# 197
Точно - масово се "хапва", не останаха хора, които просто "ядат". Особено жените: "Днес хапнах еди-какво си".
За здрав човек вероятно постенето има своите плюсове. За спазващите канона половин година са пости - великденски, коледни, петровски, тук седмица, там седмица, всяка сряда и петък ли се постеше или само петък...
Всяка сряда и петък.
Има много хора, които са вярващи, ходят на църква редовно, но не постят (от месо, млечни и яйца) по различни причини, най-вече здравословни.

# 198
В миналото организмът на хората не е бил толкова натоварен, както сега. През лятото не са ядели меса, предимно плодове и зеленчуци. През зимата първо пости, после колят прасето, хапват месце, пият винце и забележете- следват Великденските пости. После тежка храна. Колят агнета, последно похапване на месо. Идва лятото, започват плодовете и зеленчуците. Получавало се е поетапно натоварване на организма, поетапно прочистване. Това не е случайно.

# 199

Точно днес попаднах на видео на един нутрициолог, който каза, че за да отслабнеш е по-добре човек да се откаже от малките закуски. Една закуска тук, лека закуска там - и така се натрупват голям брой калории. Но всъщност се разхождаш гладен

# 200
Това категорично не важи за всички народи. Реално постите са "утвърдени" за хора, живеещи на по-топъл климат. Още Йоан Златоуст е казал, че северните народи трябва да спазват по-лек пост. Има и друго - майка ми ми е разказвала как докато е била малка, на село са готвели лятото с масло, а зимата с мас. Млечни и яйца са яли през цялата година. Това определено не е "прочистване на организма".

# 201
  • По света и у нас
Факт е че д-р Емилова е още жива, а аз бях на 7 като чух за нея и тя не беше първа младост.
Сега съм на почти 40 и още я интервюират…

# 202
  • Пловдив
Да не е била Лидия Ковачева? Wink
Тя нямаше клиники обаче, само пишеше книги.

Емилова е към 80-годишна, но не е стигнала сто засега. По-млада е от Лили Иванова.
На 80 на крака и с акъла си, че и с бизнес, пак не е никак лошо постижение, де.

# 203
  • Deutschland/HE
Ееее, на 81г е д-р Емилова, не е на 100г.

# 204
Това категорично не важи за всички народи. Реално постите са "утвърдени" за хора, живеещи на по-топъл климат. Още Йоан Златоуст е казал, че северните народи трябва да спазват по-лек пост. Има и друго - майка ми ми е разказвала как докато е била малка, на село са готвели лятото с масло, а зимата с мас. Млечни и яйца са яли през цялата година. Това определено не е "прочистване на организма".
Много буквално тълкуване на думите ми.
Нямах предвид времето на майка Ви. Писах за хората от преди векове. Народните традиции имах предвид. Народният календар.
Под "прочистване" също не съм имала предвид съвременния смисъл на думата.
Яйцата и млякото на хората от миналото нямат нищо общо с яйцата и млякото днес.
Народът с векове е изградил традициите си, следвал е определени режими на хранене, което в никакъв случай не е случайно. И този народ, следвайки този годишен алгоритъм, е бил много по- здрав, в сравнение с днес.
За северните народи не разбрах защо изобщо се намесват.

# 205
  • София
Народът с векове е изградил традициите си, следвал е определени режими на хранене, което в никакъв случай не е случайно. И този народ, следвайки този годишен алгоритъм, е бил много по- здрав, в сравнение с днес.
Нима? През всички векове средната продължителност е била 75 години?

# 206
  • Пловдив
Не е бил по-здрав, обратното дори, ама не заради храненето. Wink

# 207
Също е факт, че и преди 30г. изглеждаше като наближаваща 80г.

# 208
  • София
Не ме интересува как изглежда, а това, че лъже хората.

# 209
И сега не е много по- голяма продължителността на живот в Бг. Въпреки напредналата медицина. А болестите започват много по- рано.
Хора с наднормено тегло не е имало, колкото сега.

Общи условия

Активация на акаунт