Рим - 29 тема

• 42 799
  • 646
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofia
Здравейте, писах ви🙂

# 241
  • Sofia
За нашето посещение в Рим забравих да спомена, че посетихме гроба на св.Кирил в базиликата Свети Клементе, която е съвсем близо до Колизеума, на 7-8мин пеша. Благодаря за насоките от темата!
Да отбележа, че за гроба се слиза в подземния музей, като има такса 12 евро за възрастен (споменаха, че от сайта ако се купи е около 10 евро), като децата са безплатно. Долу има и други интересни неща за разглеждане, гробът е впечатляващ с всички табели на народите, които ползват азбуката на двамата братя. Има голямо пано-музайка от българския народ.

# 242
Христос Воскресе!
Планирам пътуване до Рим с моите родители. Понеже баща ми има вече здравословни проблеми, не може да върви дълго. Видях един вариант за посещение на Ватикана с билети за музеите с открит автобус. Някой правил ли е този тур? Въпросът ми е дали след обиколката на Ватикана се влиза в музеите? И после съм забравила - от Сикстинската капела можеше ли да се влезе директно в Св. Петър? Ходила съм преди повече от 10г и не си спомням много подробности. Сещам се, само че бяхме объркали нещо изхода и изпуснахме витото стълбище.
Втори вариант, ако влезем в музеите с гид, колко време трае обиколката?

# 243
  • Sofia
Музеите са един дворец, аз лично не се сещам как ще се обикаля с автобус там. То са зали, стаи...Може би не разбирам въпроса.
Но, направи ми впечатление, че е пригоден с хора с увреждания, имаше хора в колички, а в Сикстинската капела даже специално влизаха от друг вход с охраната.
Нашата обиколка с гид в музеите беше около час и половина-два.
От Сикстинската капела не може да се влезе в Св.Петър или поне аз не знам да има такъв вариант. Излизаш от музеите и си отиваш към Ватикана, там има опашка за влизане на площада (бързо върви) и после се влиза в базиликата.

ПП. Нашето посещение в музеите беше с индивидуален гид само за нашата група. Така че спокойно можеше да се съобрази за колко време искаме да разгледаме и дали да съкрати обясненията. Това също е вариант, за да не се съобразявате с други хора.

# 244
Христос Воскресе!
Планирам пътуване до Рим с моите родители. Понеже баща ми има вече здравословни проблеми, не може да върви дълго. Видях един вариант за посещение на Ватикана с билети за музеите с открит автобус. Някой правил ли е този тур? Въпросът ми е дали след обиколката на Ватикана се влиза в музеите? И после съм забравила - от Сикстинската капела можеше ли да се влезе директно в Св. Петър? Ходила съм преди повече от 10г и не си спомням много подробности. Сещам се, само че бяхме объркали нещо изхода и изпуснахме витото стълбище.
Втори вариант, ако влезем в музеите с гид, колко време трае обиколката?
Не сме правили обиколката с автобуса, но и аз я заглеждам, предполагам е интересно. Но това няма връзка към посещението на музеите, тоест просто е пакет - разходка из Ватикана и след това влизате в музеите. Не знам доколко е сериозно състоянието на баща ви, но майка ми също не може да върви дълго, нито бързо, не може да стои права дълго също. Посетихме музеите преди няколко месеца и не мога да кажа колко комфортно и е било и колко сили и е коствало, но беше доволна, и не сме имали проблеми. Съветвам ви да сте си сами, без гид, за да можете да се движите с ваше си темпо и при нужда да поседнете (има такива места, макар и не много).
Относно влизането от Сикстинската капела към базиликата, бях чела че ако се мушнеш надясно с някоя група, пропускаш витото стълбище, но отиваш направо към базиликата. При нас изобщо нямаше никакъв шанс за това (ние не сме и целили това, тъй като преден ден бяхме посетили вече Св. Петър, но въпреки това огледах от любопитство), имаше разпоредители, които следяха кой къде отива. Но за Св. Петър ако идете следобед в работен ден, вероятно ще имате шанс за по-малко чакане за влизане, а и като цяло опашките вървят бързо.

# 245
Поклон и светъл път на папата!
Три пъти съм го виждала на живо, невероятна харизма имаше този човек. Много ми е мъчно за него.

# 246
  • Sofia
Да почива в мир! На светъл празник си отиде.

Пътуващите за Рим да имат предвид, че за избора на нов папа Сикстинската капела ще бъде затворена.

# 247
Да, и аз това влязох да напиша. Посетителите може да не влязат в Сикстинската капела, но пък могат да са свидетели на избора на нов папа и/или да присъстват на пушека, който сигнализира вота на кардиналите.

# 248
Здравейте, направих резервация за за посещение на Галерия Колонна, но ме притеснява факта, че при резервацията нямаше за вписване  имена на посетители. Та въпросът ми е някой знае ли дали билетите за галерията са поименни или не?

# 249
  • София
Не са поименни.

# 250
# 251
Виждам, че е споменато за Сикстинската капела, но все пак.
От днес до края на конклава (той започва на 7 май).

# 252
  • Варна
Конклава винаги се провежда в Сикстинската капела, затова ако някой има билет за дните на конклава ще изгори. Когато бяхме преди Цветница в Рим, имаше така за Колизеума анулирани билети, защото крал Чарлз ходил да го разглежда. Но не беше в нашия ден.

# 253
Ами не е точно така. Ватиканските музеи ще продължат да работят, билетите си важат, просто няма достъп до капелата и до градините. Разглежда се останалото (аз без Сикстинската капела не бих отишла, де, но има още толкова неща).

# 254
Изобщо не препоръчвам аз посещение в този период, ако може да се избегне/отложи/ канселира..
Миналия уикенд бяхме в Рим, точно по време на цялата лудница ..  Има  моменти, в които е невъзможно да се върви.. където и да е из центъра, дори не само около Ватикана.
 Пиацца ди Спаня, Фонтана ди Треви, Пиацца Навона.. но и принципно много нетуристически места бяха истински ад.
 Вярно е,че правителствените делегации поне вече няма да ги има, но има хиляди поклонници , които се  вълнуват изключително много от избора на новия Папа.
 От службите по сигурността са подготвени за  наплив  поне в продължение на няколко месеца.

Общи условия

Активация на акаунт