Покупка на апартамент до асансьорна шахта

• 2 266
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте! Обмислям покупка на апартамент, но нещото, което ме притеснява е асансьорната шахта.Намира се на гърба на едната спалня и се опасявам, че ще е шумно . Може ли да ми дадете съвет дали си заслужава инвестицията при това условие . Благодаря !

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 00:57 от Не се сърди, човече

# 1
Аз не бих рискувала, особено предвид цените в момента. Асансиорите се чуват където и да са, а да не говорим за гърба на спалнята. Ако е вече построен блок може да искате от брокера да пробвате как ще се чува. Ако сега се строй аз не бих го взела. Не се знае колко ще е шумно. Дори и да направите изолация пак ще се чува.

# 2
В панелен апартамент съм, нямам обща стена с асансьора, но се чува.
Ако не греша асансьор не може да има обща стена със спалня, затова при панелите до тях е кухнята.

# 3
В панелен апартамент съм, нямам обща стена с асансьора, но се чува.
Ако не греша асансьор не може да има обща стена със спалня, затова при панелите до тях е кухнята.

# 4
Ново строителство?

# 5

Здравейте,

Да 🙂

Благодаря Ви за отговора !

# 6
Вижте тези изисквания за жилище по ЗУТ. Може да проверите дали има промяна в тях, защото според цитираното тук, наистина едно от условията да има статут "жилище", а не "ателие" е да няма асансьорна шахта до спалня.
https://www.xn--80akij1anct.bg/blog/6

# 7
Аз доколкото виждам няма асансьорна шахта до спалнята, дели ги един коридор. То иначе проектът няма да получи одобрение.
А иначе днешните асансьори са много тихи, особено хидравличните.

# 8
Има, зад гардероба. Не мога да кажа до колко гардеробът би звукоизолирал, а е колко дебели са стените, както и от какъв точно материал са.

# 9
О да, не видях, че има и втора спалня.

# 10
  • Melmak
Ние сме до асансьор. Ама точно до него ни е вратата на апартамента. Не е баш до спалнята, обаче всичко се чува. В старо, тухлено жилище сме.

Хората тряскат вратата. Вярно е, че асансьорът е стар и шумен, но известно време не работеше и бях в рая. Не бих си купила апартамент до асансьора. Наистина не бих. Ние сме на първия етаж и постоянно имаме мръсотия пред вратата, защото всички минават, ако си правят ремонт е нещо страшно. Разбира се, зависи от хората, има много, които биха си изчистили и биха се съобразявали, ама ние нямаме късмет.

# 11
Аз съм в ново строителство и част от асансьорната шахта граничи със спалнята ми. Леглото е разположено точно както е показано на схемата. Сложихме шумоизолация на knauf и не чувам нито асансьора, нито съседите, които точно зад главата ми чакат асансьора.
Скрит текст:

# 12
ние сме стара панелка и страничната стена на асансьора граничи със стената на кухнята, кухнята се прелива във всекидневна, където сме постоянно. Нищо не се чува именно в кухньо-всекидневната. За сметка на това се чува в коридора. А входната и асансьорната врати са на 90 градуса една от друга.

# 13
Да се сравнява стар панел с раздрънчан асансьор с НС с асансьор, който често е с врата с плъзгане е… странно 👀
Все пак технологията е напреднала за последните 40-50 години, хора.
За спокойствие авторката може да сложи една вътрешна изолация, но не вярвам да го чува повече от други съседски шумове

# 14
  • София
Спалня до асансьора и до стълбище са ми двете най-големи "НЕ" при избора на жилище. Третото е стаи към вътрешен двор, там също шумът е неприятен.
Асансьорът дори да е нов и безшумен, с времето не става по-безшумен, а обратното. В дългосрочен план е голям риск това, дори да не пречи в началото.
До стълбище също е неприятно, чува се като минават хора, разговори, в стария апартамент от ранни зори разбирахме като не работи асансьора.
Вътрешните дворове на нови кооперации с много деца пък са купон, викове, тротинетки с шумни колелца, понякога и шумни музикални играчки. Това може и да не е проблем по принцип, но за мен не е ОК и също ми е дийл брейкър.

Общи условия

Активация на акаунт