Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

• 31 669
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 975
Нищо му няма да изчака във вода накой ден, докато му купиш мляко.

Това да си приготвиш и подредиш храната си е така, после да седнеш и да ѝ се насладиш спокойно също.
Разказвала съм тук със сигурност какъв шок преживя бившият ми, с години го споменаваше. Запознахме се от разстояние, та вече се бяхме поопознали преди реално да се случи да ядем заедно. Съответно знаеше че съм на режим и явно в неговата глава това беше една много нещастна картинка - това не може, онова не може - ясно ви е как звучи на повечето хора. Идва тук нашият и сяда срещу жена която готви с кеф, подрежда чиниите да са шаренки и хубавички, после сяда и си изяжда пълната чиния с видимо удоволствие. Мига, мига... пък се осмели да рече че никога не бил си представял баш така "жена на диета" Joy И години след това продължаваше да казва че не познава никой друг който да се наслаждава толкова на храната си. Grinning
Казвах му че е млад и не разбира, но тя и тяхната култура на хранене е съвсем друга де, хептен са поамериканчени.
Но главното е че това е въпрос на избор. И аз избирам да се радвам на това което правя за себе си, докато на него не му беше и хрумвало че на режим може и така да е.

# 976
Ето и моята пица от карфиол, стана много вкусна, ако я изчакаш да изстине, ще седи и като истинска пица в ръката ти, без да се разпада, каквото аз не успях да направя този път😀

# 977
Идвам да споделя, че от днес официално ми спряха бетаблокера, който пиех около 3 години. По принцип не го пия вече около 3 месеца, взимала съм само при нужда през това време. Днес бях при д-р Карди и след направените изследвания, официално ми го спря.
По принцип нямаше да го пиша, защото не е важно какво пия и не пия. Но го пиша, тъй като след прегледа се обадих на половинЪТ, и той не пропусна да ми спомене, че ето - откакто съм вдигнала въглехидратите /писала съм назад за това/, сърцето ми се било оправило. Честно казано, изобщо не се бях сетила за това, но факт, че стана точно така. От около 5-6 месеца съм на по-високи сложни вхг и се пада, че някъде след 3 месеца от вдигането им, спрях бетаблокера.
Това го пиша също поради факта, че някога, когато минах на кето, половин година след него ме удари в сърцето и ми изписаха същия този бетаблокер. Тогава точно моя мъж ме направи на 2 стотинки и анатемоса режима ми. Писала съм тук за това.
Та... радвам се, че се оттървах и от тези хапове. Yum

# 978
sharpy, радвам се че имаш подобрение в цялостното здравословно състояние. Може ли да споделиш на колко като количество и вид  или грама сложни въглехидрати седмично си? Питам, защото се опитвам да оптимизирам седмичния им прием. Хем да ги имам, хем да не прекалявам. В момента експериментирам, за да си сваля инсулина под 10 и няколко месеца преди изследването му ги намалям. Последните месеци имам седмици без въглехидрати от бобови само от зеленчуци и боровинки. Но, след няколко месеца искам да върна една част.
Благодаря!

# 979
dironi, да не ме чуе дяволът, но и на 25 не съм била с такива показатели и физическа форма, както сега. След месец ще стана на 44.
Вгх дневно са ми около 90 -100 грама. Бобовите си върнах в менюто от последните няколко месеца. Най-вече боб и леща. Много ги обичам и определено много ми липсваха, защото 2,5 -3 години не вкусвах. Нахут не бях яла, включих и него, хареса ми много. Ям си всички зеленчуци, кореноплодните също. Плод си позволявам също през ден - ябълки, круши, портокал.
За ударно сваляне на инсулин е добре да се ограничиш от тези неща, или поне да са много рядко като прием. При мен поне, точно това помогна. После вече лека-полека започнах да вдигам вгх.

# 980
Радвам се, че има наистина подобрение, това е чудесно!
Дано след време всички, които пишат в тази тема с проблеми, да се връщат тук без тях и да споделят колко са добре!

Но ми е наистина любопитно по какъв начин е повлиял КЕТО режима на сърцето... в какво като усещане се изразява това?
Усещаш сърцето по-слабо, да бие учестено, аритмия или изобщо как се стигна като симптоми до това, че да се разтревожиш и да отидеш на лекар?

# 981
Благодаря за изчерпателния отговор!
Значи трябва да търся в момента дневен прием под 90 гр въглехидрат и надолу.
Може би е време да започна най-после да тегля и смятам. Отлагам го няколко месеца, заради липса на време. Но, ми се струва че там имам грешка. Сега карам на засищане или меря с чаши, но нещата не са ми донагласени.
Последните няколко месеца ограничих въглехидрати от варива. Ядох неща, които не съм яла като позволени десерти и ядково мляко.
Не се чувствам по-добре. Някак вяла съм, апатична, появиха ми се симптоми от към щж. Но, ще изследвам на пролет по същото време като миналата година, за да видя реално имам ли промяна в изследванията.
Поне за сега не съм пила антибиотик и не съм ползвала кортикостероидни спрейове, кремове. Спрях чая от коприва, кивито. Ще видим дали нещо ще помръдне. Кг не мърдат.

# 982
Но ми е наистина любопитно по какъв начин е повлиял КЕТО режима на сърцето... в какво като усещане се изразява това?
Усещаш сърцето по-слабо, да бие учестено, аритмия или изобщо как се стигна като симптоми до това, че да се разтревожиш и да отидеш на лекар?
Нави, първо да кажа, че не мога да заявя категорично, че се получи от строгото кето, но факт, че получих проблема след половин годишно такова.
При мен проблемът беше прескачане и много висок пулс /в покой, седнала на бюрото 150/. Имах и много чести екстрасистоли. В моментите, когато така скачаше, тръгвайки да ставам от стола, стигаше и до 190 и ми ставаше адски лошо, губих равновесие и едва стоях на краката си в тези моменти. Представям си при физическо натоварване какво чудо щеше да е. Имах чувството, че сърцето ще ми изскочи през устата. Виждах си пулса на китките и на гърлото. Буквално го виждах.
Та един ден така се озовах в спешното, последва и посещение при кардиолог. Тогава с моя мъж много се скрахаме, ама много. Каза, че с моите измислени режими тотално съм се прецакала. Той също много се изплаши тогава, имаше и за какво де. Бях 2 пъти с холтер. Изписаха ми бетаблокер + още едни хапове, които пиех само няколко месеца. Бетаблокера обаче го пиех до сега. Имало е единици пъти, в които съм забравяла да го пия и след 2 часа като почне това сърце да думка... направо имах чувството, че ще колабирам. Още тогава кардиолога ми каза, че трябвало да ям повече вгх, аз казах хубуу, колкото да чуе и не го правих. Обаче като видях "дебелия" ги вдигнах. Като казвах вдигнах - до 50 гр дневно. И така я карах. Пиех хапчетата и се хранех така. И факт, че откак съм на 100 гр вгх, сърцето взе да влиза в релси. Аз се хванах на няколко пъти, че стоейки на бюрото, пулса ми падаше до 55. Това говоря като пиех хапа. И така малко, по-малко го разредих. Не го пиех всяка сутрин, а си взимах хапа с мен и го пиех при нужда. Като се замислих днес, имам поне пълен месец без да съм го пила. Днес на прегледа официално ми го спря и каза, че вече няма нужда. И... моят мъж, преди да ми каже, че е хепи, не пропусна пак много да ми дудне, че ето - откак съм се хранила нормално, всичко се нормализирало. И честно да призная пред себе си - баш така се случи.
Та... от кето ли е, не е ли... нямам идея, но това бяха сърдечните драми при мен.

dironi, ако питаш мен - хранИ се няколко месеца с вгх поне 50-60 гр дневно. Да не са от бобови и плодове сега. По-нататък тях. Сега само зеленчуци, дори и кореноплодни да са.

# 983
  • на острова на мечтите
Да се изфукам, днес се сдобих с два литра домашно прясно мляко. Ще си направя кисело мляко. Голяма рядкост стана да намеря производител на домашно мляко . За месото  не е чак такъв проблем, но млечни наистина не съм срещала отдавна.
Шарпи, 👌🏻
Загледах се отново във видеата на доктор Берг. Отдавна не го бях гледала. Нещо ми омръзват тези гуру в дългосрочен план.
TerraEK, много добре изглежда пицата. Аз ще спретна нещо довечера.

# 984
Шарпи, страхотна новина е това, особено на фона на толкова лекари които изобщо не си и помислят да махнат на някого бетаблокера - това се пиело доживот и не можело да се спира и край...
Дали е от по-умерения режим или от това че вече си достатъчно здрава да можеш да си позволиш такъв - едва ли някой може да каже със сигурност, според мен и това е вероятно. Но хубавата новина си е факт.
Имам спомен че беше споменавала че подозирате тогава да е последица след ковид или след ваксина, ама може и да те бъркам с някого че тук сме бая навалица. Хубаво е че си се възстановила, редовният спорт също го има при теб и съм сигурна че също е фактор и за сърцето. То си е мускул, в крайна сметка, иска си неговото а не да го оставяме да се оправя както може.

# 985
Аз питам обстойно за това, защото съм на НВ режим близо 6 месеца, но не меря грамажи. Като цяло НЕ ям хляб, захари и други въглехидрати... но не съм стриктен в това. Понякога лапвам нещо извън режима, но е на 3-4 дена...
Но си усещам сърцето като орган, не знам дали така трябва да е или не... просто то реагора различно на различните ми натоварвания, по адекватно думка, като се разтревожа, успокоява се като съм хепи, като тренирам го усещам... все едно е по-активно като присъствие.
Докато като бях на джънк режим и думках всякаква храна все едно нямах сърце, в смисъл си е работело там, но без да напомня за себе си, тихо, мързеливо, някак си все едно го няма...
А сега го усещам, не като тежест или болка, не като тревожност, а като орган, който работи Simple Smile
Дали обясних добре...

# 986
Моето преди повече го усещах, ама то има си хас - аз всякакъв зор усещах повече като бях такава лоша форма. И нямам предвид буквално форма, ако и да се бях окръглила и оформила стабилно Grinning Сега повече "нося", а съм пословично мързелива откъм спорт, за срамотите... Обаче пулсът ми е като на водолаз, стабилен е и изобщо не се вдига лесно, освен разбира се ако не ми хрумне да спринтирам или прочие неща към каквито не съм склонна ни най-малко Grinning
Да кажа че никога не съм гонила най-строгото кето, де. Но за сърцето, както и за другите мускули, е от полза гъвкавият метаболизъм, смятам го за нормално че отначало преди да взема мерки за ИР хич не носех на физически натоварвания, от какъвто и да е вид. Не съм само лежала по диваните, имах си и по няколко километра ходене всеки ден, ама...ако кажа че ми е било лесно, не ми вярвайте.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 14:53 от natka

# 987
  • В центъра на моретата
Navi,  май доста млечни ядеш, а те са си цифра от гледна точка на въглехидрати.

Ванка, вит, Д задължително с храна и то по-мазна, т.е. става и овкусена салата със зехтин, например.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 14:58 от zaek

# 988
Navi,  май доста млечни ядеш, а те са си цифра от гледна точка на въглехидрати.

Ще отбележа отново, че в млечните, които ям въглехидратите са 5 грама на 100 продукт Simple Smile
Сега... на обяд си сипах 200+ грама бял сварен боб... и ето ги 50 грама Simple Smile

# 989
Не усещам нищо свързано със сърцето, въпреки че имам пролапс.  Слабост чувствам от ниско желязо.
Последните седмици като ядох от кето сладките на сестра ми с много смлени бадеми и др. ядки за брашно усетищах сърцебиене след яденето им.
От мазното месо ме боли в дясно под ребрата и се върнах на растителни мазнини. Явно това е опцията за мене.

За вит.Д. Имам  капки, които са със зехтин Oilesen. Скоро започнах на спрей /GymBeam/, който се пръска според българското упътване не в бузата, а върху езика и е с мст. Малко съм скептична. Ще видим дали ще свърши работа.
Погледнах си листа от прегледа от преди няколко години при д-р Недялкова. Виждам, че и при мен е предписала Вигантол + спрей д+к2, но 4 капки и 2 впръсквания. Явно съм пренебрегнала предписанието за Вигантол, след като ми качи вит.Д с 10 ед. за 6 мес. и минах на други марки.

Общи условия

Активация на акаунт