Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

• 31 664
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 120
Натка,
И аз цял живот съм била сова. Накрая съвсем се пощурих и поболях, щото вечер не можех да заспя, а през нощта децата ме будеха, сутрин няма кой да ме остави да спя...
От един съмит научих, че сови няма, а само свръх чувствителни чучулиги, които си пропускат времето за лягане или светлините ги сбъркват. Сутрин след ставане веднага навън, за да има силна светлина, която да прекъсне мелатонина. Вечер едва ли не на свещи. Не можах да го реализирам.
Не смея да го кажа, но явно някое от нещата, които правя за ИР, Хашимото или надбъбречни сега действа при мен и започнах на спя. Вечер има един ранен момент към 9-10, когато се чувствам по-уморена и мога да заспя, пропусна ли го, настава ужас.
Някога изследвала ли си кортизол? Все си мисля, че той е виновника. Например, ако е висок вечер, човек не може да заспи.

# 121
И аз не мога да заспя рано,режима съм се мъчила да го оправя...ми не става.На нова година кумата в към 21,22 часа беше готова да заспи,аз тепърва набирах енерция...малкия и той ще е същата работа.Сеганкато не ходеше на детска и в 1,2 лягаше да спи,сутрин към 10,11 кацне,ама ми е по-добре така,че усещам съня ми по-качествен като легна късно и стана по-късно,рано като легна и все едно не съм спала.Нещо тия дни не знам къде ми отива времето,ама не мога и да си направя ядене да ям като хората и за повече движение няма време,та днес съм станала рано,смогнах да оправя повечето задачи и си правя едни тиквички с кайма,че иначе бутам по 1 яйце през 1 час и все съм гладна.Тия елечета дето съм ги заплела ми взимат здравето...ама ще ги довърша и после малко повече тренировки,че килограмите ми са законтрени на едно положение.Вчера проверих тая мутация дето имам малко по-обстойно какво значи и ме навежда на мисълта,че ИР може и от там да произлиза,има някаква връзка,ама повече трябва да поровя,но ще е като си свърша всички задачи,че все нещо има.Така де,не само от там и от сладкото,но и тоя ген има връзка май.

# 122
Ами и аз вечер на една лампа до леглото дето изрично не е някаква студена светлина, студен цвят крушки и лампи нямам че и те правят беля по принцип. Сутрин ясно, а и най-големият ми стимул да нося фитнес гривна е смарт алармата, събуждам си се. И съм на прозореца веднага, не колкото да го отворя и да се дръпна от него.
Но вечер... вечер ако ще и да изгася всичко, да се завия, даже и маска на очите за да ми е тъмно и лежа като препарирана и нищо не правя - мне, не ми се спи Grinning
Което мога откъм хигиена на сън си го спазвам - да ми е по възможност затъмнено, да ми е по-хладна стаята предпочитам, алкохол и без това рядко кусвам но дори и малко да е - да не е в последните часове преди да си легна. За храната е ясно че важи същото. Обикновено и шум няма кой знае какъв, не и такъв дето да ме разсейва. Абе с кеф да легнеш да спиш. Ама моят кеф за тая работа е доста по-късно Grinning Иначе заспя ли, си спя едни 7 часа или малко отгоре - плътен сън без да се будя, след него съм напълно отпочинала. Ако ги имам кога да ги спя 7 часа де. На по 6 мога да изкарам доста време ако трябва, под това вече лошо.
Особено откакто почнах този пробиотик, по над 2 часа REM сън ми отчита гривната, преди това беше по-малко но точно по него време и гривната смених та не мога да съм на 100% сигурна.
Не съм изследвала кортизол, а и както казах не смятам че нещо ми е "повредено" и ранните пилета ги пращам да си гледат работата. По същата логика мога аз да им кажа че нещо не им работи как трябва защото вечер не устискват до по-късно... айде няма нужда. Както се въздържам и да им казвам че ги мързи и затова искат да си лягат, което на мен рядко ми бива спестено Grinning
Но трябва да видя как да си преместя поне с малко спането, то пак няма да е рано ама все пак да ми остава и кога да поспя. Бях си намерила някакъв що-годе компромисен ритъм, даже през почивнисте дни предимно се придържах пак към него че си беше пак крехък баланс. И какво на правих и аз не знам, ама напоследък не успявам.

# 123
Борислава,
Мутациите в MTHFR гена затрудняват преобразуването на фолиевата киселина в активната ѝ форма метилфолат. Най - просто казано при недостиг на б12 и фолиева се прекъсва целия цикъл на метилиране  и много неща в тялото спират да работят правилно -детоксикация, невротрансмитери, хормони, днк синтез и др и др.  Веднъж като четох какво се случва, направо се уплаших.
Затова редовно се изследвам и гледам никога да не съм в недостиг.

# 124

Бях обещала снимки преди и след,ама нещо стоят на 1 място килограмите от 1 месец,та за сега толкова.
С тъмните дрехи е от лятото,другата от сега.Едните ме вталяват,тия сега дето нося хич не гледам вече да ме правят слаба,ми да ми харесват Grinning
Стеличка,едно дребно нещо като някой нещастен витамин дето никой няма да ти го изследва може да направи толко поразии,че да се чудиш какво ти е.И хората като цяло не успяваме да използваме пълния капацитет на тялото и мозъка си,заради някакви дребни липси дето няма как и да ги знаеш,че не можеш да изследваш всяко едно нещо.Ама като имаш информация поне можеш да се ориентираш кое да провериш...на мен мозъка ми беше тотално спрял,някой като ми говореше,ни приемах,ни предавах.Сега е по-добре,ама знам,че може и по-добре,та имам още работа по себе си...

# 125
steli4ka s, и аз  ако пропусна 21-22ч. после става по-трудно. Но, си ме влече ранното лягане. Баща ми е така и аз съм като него. При нас е от кортизола. Изчерпва се по това време и заспиваме.
Натка, знам колко совите се дразнят на кокошките дето си лягат със залеза Simple Smile Моите познати нощните сови са продуктивни през нощта, но спят стабилно през деня.
До преди няколко години си мислех, че мързелът е част от характера на човек. Сестра ми е била винаги мързел. Да си поспи следобед, ако може. Да не върши нищо физически натоварващо. Нищо да не свърши вкъщи. Мен ме караха да върша всичко и за двете. Имах много енергия и нямах драма, докато не се разболях. Преди да медиагностицират с анемия и т.н. си мислех, че съм станала мързелива. Аз съм силно критичен човек. Изцеждах се още повече, защото не знаех, че нещо не ми е наред.
Сетих се, че пия 1-2 кафета сутрин. Ако пия следобед не мога да заспя в 22ч.
Пробвала ли си да правиш нещо, което не изисква интелектуална дейност, т.е. да смениш обичайното за ума ти или да те отегчи? Може да ти звучи смехотворно, но напр. да си вземеш рибки и да им чистиш аквариума, да ги гледаш как плуват. Да шиеш, плетеш, някакво крафт хоби, да редиш пъзели, да отглеждаш нещо.  Това са неща, които отпускат хората. Да гледаш  лампа, в която се събират и разделят цветни балончета. Ако, ти се струват глупави давай нататък Simple Smile

# 126
Боби, голям бонбон си станала Grinning

# 127
Да плета и от сорта знам как, но нямам търпението, тая дейност не ми задържа интереса за повече от няколко минути Grinning То там интересното е да разгадаеш плетката и после става тъпо... ако продължа насила ще ме напрегне а не отпусне.
Виж скучни книги - много пъти. Или дори и да не са скучни, има такива дето просто не са написани по увлекателен начин, та се мъчим взаимно по сума време защото пък искам информацията Grinning
Кръстословици също много обичам, приятно занимание ми е, също разпускащо, ама ако кажа че ще ми се доспи - не ми вярвайте.
Хващала съм и примерно някоя книга която много ми харесва, но вече съм я чела - така хем си го има кефа от хубавата книга, хем го няма това - абе дай още малко че да видя сега какво ще стане - идеята е ако ми се приспи, да не ме изкушава да продължа да чета. Имам си любими дето не зна и аз по колко пъти съм ги чела, заради това нещо. Тях наизуст ще ги науча, ама да спя не се научих Joy
А и аз не се чувствам напрегната или изнервена нещо, напълно отпусната съм си вечер. Различно е от това като ми е нервно и да си търся разсейване че да се успокоя. Спокойна съм си, легнала съм си комфортно, просто дори да съм много изморена мога да се отпусна физически, но спането идва много по-късно. И съм така от дете, не е тепърва да ми се е "повредило" нещо. Майка ми казва че даже не от дете ами от бебе още.
Кафе пия едно сутрин и евентуално едно следобед, напоследък както ме прихапаха даже следобедното по-често го пропускам или си правя безкофеиново. Освен че пия мъничка чашка еспресо, което от всичките кафета е с най-малкото кофеин. Там не си позволявам да е много, имам си история с жестока злоупотреба точно с кафета, преди над 20 години и още ми държи влага Grinning Зелен или черен чай почти никога - ако изпия такова, е за сметка на едната ми чашка кафе - естествено, това почти няма шанс да се случи, аз и без това тъй скъпернически съм си решила дозата кафе за деня.

Не ме дразнят ранните пилета че си лягат рано, те на мен с какво ми пречат? Дразнят ме когато почнат да ми връзват на мен кусури и да ме наричат мързелива задето не ме радва да скокна с петлите както тях Grinning Една сова дори повече оценява това да те оставят да си караш по твоя си ритъм и е по-малко вероятно да ти дава зор за това. Просто на нас много по-често ни се случва да правим компромиси в това отношение и знаем какво е, за много от нас това е лукс. Докато рано лягащите се броят за нормални и тях никой не ги тормози.

Борислава, страхотен прогрес имаш и то за доста кратко време, браво Simple Smile

# 128
Борислава, браво на теб! Дай си малко време тялото да свикне с новото положение и ще започне отново отслабването.
Нати, сигурна съм, че ще си намериш решение на проблема, все пак който търси - намира Hug

# 129
Това което ми остава да пробвам е упражнения точно преди лягане, по принцип избягвам защото не е най-релаксиращото нещо, а не само и защото е срамота колко не съм редовна там. Ама пък то си пролича колко съм като хората... знам ли от какво ще се подобря Joy
Ако не взема пак твърде удобно да забравя, ще видя да клекна там поне 50-60 пъти или повече преди да се завия, да видим пък така как ще е.
Все нещо трябва да проработи, рано или късно.

# 130
А аз тормозя чатГПТ да ми мисли рецепти... 3 дена минаха откакто в ъгъла на стаята ми "зрее" 3 литров буркан с гъба scoby, демек комбуча. Обаче така натурално ъпсурд да я пия, като гледам какви сополи пуска нагоре и надолу, ще я облагородявам...

Скрит текст:
За да постигнете усещане за скъпо шампанско при вторичната ферментация на комбуча, трябва да се фокусирате върху няколко ключови елемента: киселинност, плодови и цветни нотки, сух вкус, газираност и лека минералност. Ето какво да добавите:

1. Плодова основа (естествени захари за газираност)
Тези съставки ще осигурят естествена сладост и комплексен вкус, наподобяващ шампанско:
✅ Бяло грозде (сок или цели зърна) – придава естествена плодова сладост и вкус, характерен за шампанското.
✅ Ябълка (зелена или жълта) – за лека киселинност и балансирана сладост.
✅ Касис или френско грозде (бяло или червено) – добавя нотки, подобни на шампанско с горски плодове.

Примерно количество: 30-50 мл сок или 5-10 цели плодчета на 500 мл комбуча.

2. Цветни и флорални нотки
Флоралните аромати ще засилят усещането за изисканост:
✅ Сушени рози – придават фин цветен аромат, подобен на розе шампанско.
✅ Лайка – носи мекота и балансира киселинността.
✅ Хибискус – за леко плодово-тръпчив профил, напомнящ на пенливи вина.

Примерно количество: ½ чаена лъжичка сушени цветя на бутилка от 500 мл.

3. Минералност и сух вкус (имитация на „Brut“ шампанско)
✅ Щипка хималайска или морска сол – подсилва естествената минералност и балансира сладостта.
✅ Дъбови стърготини или винени бъчви (ако имате достъп) – за лек дървесен тон, напомнящ отлежало шампанско.

Примерно количество: 1 малка щипка сол или парченце дъбова кора (накиснато за 24 ч. в комбучата).

4. Лека киселинност (баланс и финес)
✅ Лимонова или лаймова кора (без бялата част) – за свеж цитрусов намек.
✅ Ябълков оцет (няколко капки) – за лека киселинност, напомняща на добре узряло шампанско.

Примерно количество: 3-5 капки ябълков оцет на бутилка от 500 мл.

5. Техника за максимална газираност
Използвайте стъклени шампански бутилки със силно уплътняващи тапи.
Ферментирайте 3-5 дни на 22-25°C, като проверявате налягането.
Съхранявайте в хладилник преди сервиране, за да имитира усещането на истинско шампанско.
Финален резултат
Ще получите газирана, суха, леко плодова и цветна комбуча, напомняща на изискано шампанско, но без алкохол. Поднесете я охладена в изискани чаши за шампанско за максимален ефект. 🥂✨

П.П.
Борка, поздравления за прогреса, давай все така..

На тези, които не успяват, аз, като фотограф ще кажа, че си има трикове и похвати така да се снимате, че не само другите, но и вие да виждате прогрес. Но без да гледате кантара Wink

# 131
Борислава, изглеждаш страхотно! Flowers Hibiscus Коренна разлика преди/след!

# 132
Абе аз не знам защо,ама нещо на снимки винаги изглеждам по-едра Grinning пък уж съм с очила би трябвало добре да си виждам вече Grinning Благодаря за комплиментите.Ако сложа тъмните дрехи там се вижда разликата много,че светлите дрехи не вталяват много,ама блузите от лятото ми са голями...много...
То плетенето е нож с 2 остриета Grinning както си те отпуска и да видиш нещо да си оплескал 3 реда на зад и се изнервиш Grinning аз си плета предимно с тия преждите за одеала или играчки,че става по-бързо и не е чак толко изнервящо,че захванах едно одеало миналата година с тънка прежда и още не съм стигнала и до половината Grinning та който иска да плете да се пробва по-добре с тия дебелите,че да види прогреса на работа иначе все си на едно място и се демотивираш.
Ах,тия дето обясняват как си мързелив и спиш по цял ден ме дразнят много...смятала съм го,спят повече от мен почти всички от тия кокошки ставащи рано,та вече не им обръщам много внимание.От 22 до 07 са 9 часа от 5 до 11 са 6 часа,та мързеливи са те.

# 133
Как е по-добре да се изследва кортизол - слюнка или кръв?

# 134
  • на острова на мечтите
Тъй, карбонара със сметана и шунка😱И с пекорино😭😱 . Яйца, пармиджано, или пармезан, както му казват по българските земи,и гуанчале( бузи). И черен пипер👍
Браво, Гущеров  за резултатите! Наша гордост.
Снощи заспах в десет и се събудих, по принуда, в 6:00. Без дейсъващ телевизор в съседната стая, спах като бебе. Да де, ама днес техника дойде и край на рахата.
Утре смятам да правя фаст. Да видим какво ще излезе от моите добри намерения.

Общи условия

Активация на акаунт