ЗОНАТА и ние - тема 17

• 22 572
  • 530
  •   1
Отговори
# 450
Според този калкулатор не е подходящо.
https://www.vzonata.com/kalkulator-za-ribeno-maslo/

# 451
Момичета, с колко блока е препоръчително да се качи дневния брой блокове, когато се тренира?

# 452
А какво показва калкулаторът? Там като се промени активността се показват и блоковете.

# 453
Благодаря ти, посъветва ме да увелича с 3 блока.

# 454
Леле то цяла тема съм изпуснала. Обмислям да пробвам пак да се върна в зоната. Как сте, момичета?

# 455
Аз изобщо не съм. В тези жеги хапвам едва 2 пъти на ден. По е се старая да балансирам храненетата. Пак излязох от ритъм поради лични причини и ми е гадно, че не съм в Зоната, но и на мен малко ми омръзна аз ям месеци наред едно и също. Аз зонови манджи не готвя, така и не се научих да правя правилно сметки, хем да е балансираното хем да е повече, че и за семейството да има и си готвя за тях, а аз карам на блатчета и белтъци, месо и плодове доста месеци.

# 456
Излизам от време на време от зоната..но пак се връщам. Обожавам летните плодове - пъпеш, диня, праскови. Сега покрай отпуската доста му отпуснах края, особено с диня, пъпеш, царевица, че и доста сладолед. Не ми се яде месо, само сирене.
Нооо.. влизам отново - бавно и ритмично.

# 457
Аз изобщо не съм. В тези жеги хапвам едва 2 пъти на ден. По е се старая да балансирам храненетата. Пак излязох от ритъм поради лични причини и ми е гадно, че не съм в Зоната, но и на мен малко ми омръзна аз ям месеци наред едно и също. Аз зонови манджи не готвя, така и не се научих да правя правилно сметки, хем да е балансираното хем да е повече, че и за семейството да има и си готвя за тях, а аз карам на блатчета и белтъци, месо и плодове доста месеци.
Голяма грешка е да не готвиш, аз първият път като започнах зоната бях като теб и се отказах на втория месец защото ми омръзна да ям едно и също.
Като започнах края на миналата година да готвя по зоната всичко стана много по-лесно и е разнообразно, че първият път буквално ми се повръщаше от блатчета,яйца и котидж Grinning докато се науча да си смятам сама манджите ползвах готови рецепти от групите във фейсбук, там хората готвят и за семействата си и някои рецепти са дадени в големи количества.Ако пък си харесам някоя рецепта ,която е за 1 човек ,просто умножавам дадените количества по колкото порции искам.
 Първите неща,които готвех за цялото семейство беше мусака и миш маш защото най-лесно се смятат да изравниш протеина с въглехидратите ,сега зонирам почти всичко готвено и домашните без да знаят се хранят балансирано Grinning
Иначе да се отчета, лятото и аз излизам от режима защото почти по цял ден плажувам с детето,а навън или не се храня когато няма нещо подходящо в менюто или се храня по метода на око. Не тегля и не смятам ,но си запазих основните неща и вкъщи се храним с обезмаслени сирена,котидж и шунки,не ядем мазни меса,на салатите капвам  по 5 капки зехтин,готвя без мазнина или с 1 ч.л. зехтин,продължавам да ползвам почти само белтъци. За десерт когато ми се яде нещо сладко продължавам да си правя зонова рецепта без захар и бряшно. Усещам обаче ,че не съм в Зоната ,вече не ми е така леко и енергично както когато се храня напълно по режим. Вече нямам търпение септември детето да тръгне на градина и да вляза в ритъм и да си започна пак стриктно по режим Heart

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 07:39 от Leona_

# 458
Добре де... Сега вземам една рецепта за 4 блока, умножавам по 3 за 3 човека и после по 2 за поне 2 хранения. Става 24 блока. След като е говора манджата я тегля цялата и деля на 24 поради вложените блокове и смятам колко грама ми е 2 блок. Аз се храня с 3 блока. Добре. Сипвам си 3 блока и на мъжа ми и детето сипвам без да тегля. Има някакъв остатък от въпросната манджа.

# 459
Ми от остатъка например не ти стига за цяла порция от 3 блока - теглиш си 2 блока или колкото е останало,добавяш една салата  за колкото имаш да изравниш (или скир+плодове за десерт) и пак имаш толкова блока колкото си решила за обяд/вечеря.
Аз обаче не си усложнява живота да смятам 3 порции по 3 блока за трима човека и т.н. защото става прекалено сложно. Да речем правя мусака - тегля си продуктите,които искам да сложа , изравнавам протеини и въглехидрати ,смятам си колко блока съм вложила и като е готово тегля с тавата за да знам колко ми е един блок. Накрая семейно си ядем като моето си го тегля,според това колко искам да ям на момента . Например искам 2 блока мусака и 2 блока салата или пък ако е останало много мъничко накрая на тавата ям 1-1.5 блок мусака и изравнявам с още нещо до 3 блока.

# 460
На Зоната ме ''открехна'' треньорът ми преди 11 години.Около 4-5 години я спазвах и се чувствах много добре.Идея си нямам защо я спрях(всъщност знам-залитнах по веганството)Докато миналата година взех да не  се чувствам добре-световъртеж,безсилие,непрекъснао ми се спеше(а аз съм мн енергичен и сериозно трениращ човек)Споделих му и той за пореден път ми се накара:"Ти няма ли да спреш с твоите глупости да ми пасеш само марули!Почвай си Зоната и влизай отново в правилната вяра Grinning "
Послушах го и от Януари съм си старото човече-без неразположения,с цикъл, точен като часовник,кипяща от енергия,раздаваща се в залата по кросфит и засрамваща доста по-младите от мен(на 49 години съм Wink )
Така че...това е моето Нещо!
Дано на всички действа така,както на мен! Heart

# 461
Аз съм споделяла моя метод за лесно зониране на зоново готвене.Влагам 20ББ от избраното готвено и след направата визуално  си деля тавата на половини/четвъртини/осмини и си сипвам първата порция за мен,като претеглям като грамаж самата чиния с порцията.Така лесно смятам и знам колко грама е 1ББ и каквото остане след моите гладници лесно си го смятам и дояждам.Аз съм си зонова,нищо не ме изкушава,правя си зонов сладолед и си отяждам на плодове това лято,миналото не ми се ядяха толкова,тогава бях на домати и краставици.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 09:00 от Лещичка 💙💚

# 462
  • София
Отскоро реших да пробвам и аз, виждам ценните неща, а и изчисленията не са ми трудни, особено пък на Ексел. Съветвам се и с ИИ за рецепти, но понякога ме подвеждат гадините.
Днес съчинявах рецепта за закуска с гръцки йогурт от Лидъл, че имам вкъщи, с 10% М, обаче П и В дса добре.
За балансиране на тези мазнини ще ми трябва около 21 г изолат. И някакъв плод за В

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 17:35 от Cuckoo

# 463
Това балансиране ме бърка най-много мен.

# 464
И аз искам да се върна в зоната, но в момента ми е супер трудно да смятам и да планирам хранения. Опитвам се поне малко днес да са балансирани храненията.

На ИИ трябва с много остър тон да му кажеш хубаво да изчисли и помисли и въпреки това дава грешки. Днеска ми обясняваше как за 3 блока лещата варената  в 270 г

Общи условия

Активация на акаунт