Кратки въпроси – бързи отговори (Техника и електроника, компютри, програми) 3

• 24 294
  • 430
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте,
От днес екселските ми файлове са само read only. Поради изтекъл лиценз.
Какво може да се направи? Освен платена версия.

# 421
Здравейте,
LibreOffice

# 422
Здравейте,
LibreOffice
Но само през PortableApps

# 423
Позволява ли да си сваля файловете на десктопа, или не?

# 424
Позволява ли да си сваля файловете на десктопа, или не?
Не разбирам въпроса ти.
PortableApps е платформа за множество преносими приложения, както техни, така и външни. Аз имам над 200 portable приложения, които за удобство си подреждам и организирам чрез PortableApps.
В твоя конкретен случай отиваш на
https://portableapps.com/download
и си изтегляш LibreOffice, който напълно ти замества МОffice. Напълно безплатно.

# 425
Много ти благодаря, утре ще пробвам!

# 426
който напълно ти замества МОffice. Напълно безплатно.
Не го замества напълно Sunglasses И не е необходимо да е портабъл. Портабъл само ако нямаш права за инсталация
Ако не е нещо сложно, има Гугъл шийтс които работят прекрасно

# 427
Кое от Мoffice не замества LibreOffice? И още един отличен аналог, който ползвам - SoftMaker Office.
За всички програми предпочитам portable. Не си затлачвам системата и съм по-бърза и по-гъвкава да ползвам и премахвам. Вкл. всички хакери, които правят програми, предлагат инсталационен и portable вариант, но препоръчват преносимия.
Само тежки програми от сорта на AutoCad и 3dMax са ми инсталационни.

# 428
Power Query. Дот нотейшън. Тейбъл вю, са само малка част.

# 429
Без да се задълбочавам, от AI:

Power Query

В LibreOffice няма пряк и пълен вграден аналог на Microsoft Power Query. За обработка и свързване на външни данни програмата използва стандартни инструменти като Външни източници на данни (Data Sources), бази данни чрез LibreOffice Base и макроси.

Налични инструменти в LibreOffice
Връзка с външни данни: Меню Лист -> Външни връзки (Sheet -> Link to External Data) за зареждане на таблици от уеб страници или други файлове.
LibreOffice Base: Използване на вградената база данни за писане на SQL заявки и свързването им към Calc.
Базови функции: Използване на стандартни формули за търсене и филтриране като VLOOKUP, XLOOKUP или FILTER.

dot notation

Дот нотацията (dot notation) в LibreOffice BASIC служи за достъп до свойства, методи и елементи на обекти. Тя се изписва чрез поставяне на точка между името на обекта и неговия параметър.

Основни правила
Използва се за отваряне на свойства в UNO структури.
Позволява директно четене или промяна на стойности.
Заменя по-стари и сложни извиквания с интерфейси.

table view

Прегледът на таблици (table view) в LibreOffice зависи от това кой модул използвате – в Calc става дума за показване на заглавия, в Writer – за видилостта на самите таблици, а в Base – за изгледа на данните.

Настройки в LibreOffice Calc
Отидете на меню Инструменти (Tools) > Настройки (Options).
Изберете LibreOffice Calc > Преглед (View).
Включете или изключете отметката за Заглавия на колони/редове (Column/row headers).

# 430
Не е необходимо да се задълбочаваш. Най-вече защото не задаваш правилният въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт