Преместване с бебе в Германия

• 676
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте,
Тъй като не открих отговор пускам нова тема. Със съпруга ми имаме бебче на 2 месеца и част от ваксините са поставени. Мъжът ми работи и се осигурява в Германия, има адресна регистрация и по този начин бебчо ще се възползва от всички здравни привилегии в страната. Въпросът ми е документално от бг трябва да взема документ с проведените ваксинации при личен лекар, който аз предоставим там, но как стоят нещата в обратната посока? След като се преместим ваксинациите ще продължат в Германия, трябва ли да уведомявам личния лекар тук или по някакъв начин да дерегистрирам детето, някой има ли представа?

# 1
  • Немция
Здравей, ако искаш, попитай и в темата за родители, живеещи в Германия.

https://m.bg-mamma.com/?topic=1725788.msg49249543#new

# 2
Здравейте,
Тъй като не открих отговор пускам нова тема. Със съпруга ми имаме бебче на 2 месеца и част от ваксините са поставени. Мъжът ми работи и се осигурява в Германия, има адресна регистрация и по този начин бебчо ще се възползва от всички здравни привилегии в страната. Въпросът ми е документално от бг трябва да взема документ с проведените ваксинации при личен лекар, който аз предоставим там, но как стоят нещата в обратната посока? След като се преместим ваксинациите ще продължат в Германия, трябва ли да уведомявам личния лекар тук или по някакъв начин да дерегистрирам детето, някой има ли представа?

Наистина пиши в немската тема. Отговарям тук, защото видях, че не е преместено питането.
От здравните услуги в Германия бебчо ще се възползва когато го регистрирате тук. Избирате му личен лекар и предоставяте привод на здравната книжка с имунизациите. Доколкото знам дори РЗОК издават някакво свидетелство на английски/немски. Тези имунизации ще се нанесат в жълтия имунизационен паспорт и ще продължите нататък по немския календар. Това трябва да го обсъдите с педиатъра. Различава се от българския и ваксините са препоръчителни.
На българския педиатър може да съобщиш, че се местите. Някакво изрично отписване не мисля, че и нужно да се прави. Евентуално (но това е съвсем друга тема) може да заявите в общината по местоживеене настоящ адрес в Германия.

# 3
  • София
Когато се преместите в Германия и си направите адресна регистрация, в общината/района в България, където имате заявен постоянен адрес (този, който е вписан в личната Ви карта) трябва да заявите настоящ адрес Германия. За самото заявяване Ви е необходима само адрсна карта, която получавате от самата община. Не е необходимо да представяте някакъв удостоверителен документ от Германия. След като си намерите педиатър в Германия, с него ще обсъдите ваксинационната схема, ако желаете детето Ви да е ваксинирано. В Германия има една задължителна ваксина, за морбили. Но тъй като няма моноваксина, се прилага тази за морбили, паротит и рубеола.

# 4
Благодаря!

# 5
Личния лекар в България може да ги напише на латиница и да не плащате никакъв превод, аз така направих в жълтия имунизационен паспорт. Има опция за европейска бланка на ваксините издава се от ХЕИ също за мен безмислено. Българския ви педиатър няма нужда да го уведомявате, него не го касаят вашите решения. Иначе принципно децата са до 18 осигурени от държавата, а не от родителя както в Германия.

# 6
Аз си взех европейска бланка от ХЕИ. Не съм я превеждала. Върти ми се 10 лева като сума, но аз съм с две деца и дали беше общо или на дете, не помня. Имената на ваксините са изписани на латинеца. Хубаво е да отидете до здравната каса и да уведомите, че се местите в друга държава. Иначе за всяка забавена ваксина ще изпращат уведомления на педиатъра ви. Педиатърката на моите деца ме помоли да го направя, защото си имали процедури. Разбирам ги, достатъчно имат за писане и попълване.

# 7
Европейските формуляри са унифицирани и не се превеждат, направени са с цел да няма излишни преводи и разходи, същото е с доказване на трудов стаж с PD U1, мноезични актове за раждане, брак, Европейските формуляри доказващи, че си осигурен здравно  на територията на чужда държава, като Е104 и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт