Забравям думите

• 3 539
  • 44
  •   1
Отговори
# 15
bubanka, това, което споделяш, е много интересно. По-миналото лято опитвах да сваля малко колограми и много намалих бавните въглехидрати, бързите тотално ги спрях. Но не забелязах няккаво проясняване на главата. Предполагам и възрастта има значение.

# 16
Забравянето и мозъчната мъгла са и сред симптомите на менопаузата. Твърде възможно е да премине естествено с времето.

# 17
  • София
Коте, аз  и пиша  художествени текстове, не само чета. Не ми помага, това нещо бавно, но сигурно ескалира. Затова се тревожа, Алцхаймер, деменция, ей такива ми надуват шушоните.
Невролог и томограф на мозъка. Второто може да се избегне ако някога са ти мерили айкюто професионално и с нов тест може да се види дали пада и с колко, и тогава томограф.

Но! Мозъчната мъгла от хормоните е невероятна. От година имам Базед и в началото бях толкова омъглена, че не бях в състояние да си разбера указанията за двете лекарства, които ми бяха изписани, та повече от месец пих бета блокера в двойна доза. Сега имам рецидив и пак имам глупави прояви и симптоми, но тоя път сякаш са по-малко или вече съм толкова изтъпяла, че не ги усещам Simple Smile Та виж хормоните, особено щитовидните.

# 18
Горе долу същата работа. Освен имена ( редовно ) и разни най-обикновенни неща, и/или специфични термини и понятия които ползвам десетки години.
Специално след разните Ковиди и ковидо-подобни състояния ( леко прихващане на вируса? ) забелязвах резки и силни спадове в менталните ми способности, след което последващи дълги, бавни и непълни възстановявания. Препарати с Гинко донякъде помагаха, предполагам и свързани с боледуването диети.

# 19
Аз пък термини по-рядко забравям и поня всевъзможни неща, за които съм чела, но такива примери като на Ън с капака имам много, а още нямам 50. Обикновено като мисля за няколко неща едновременно става така или когато мислите ми са заети с някакъв проблем, или когато детето ме разсейва. Тогава не мога да се сетя за елементарни думи за кратко. И добре, че е то да ме поправя. Или както върша нещо, се сещам за друго и в един момент давам на късо. Спирам и започвам да се чудя какво щях да правя.
Но понеже баба ми беше с деменция и по същия начин казваше: "Дай от онова, дето се маже", имайки предвид майонезата, не ми е съвсем спокойно, че от стрес и напрежение забравям.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 11:52 от Мисифу

# 20
Не мога да дам съвет за забравянето на думи, защото ми се случва понякога от както се помня и не му отдавам значение. Но прогресоращо през годините е по-различно. Моят съвет е за работата, ако трябва да си спомниш конкретна дума, за да завършиш статията - не питай гугъл, а chatgpt. Предполагам ще може да помогне.

# 21
  • Down south
Дамите включили се в темата, за мен, са глътка свеж въздух.
От известно време, може би над1/2 година ми се случва същото. Забравям думи и ми отнема време да се ровя в паметта си, за да ги изнамеря. В ежедневието ползвам езици, забравянето важи за всичките.
Наблюдаващата ме лекарка твърди, че се дължи на започващата менопауза. За целта лепя лепенки на всеки три дни, приемам Прогестерон ежедневно, но не мисля, че поне в този аспект има полза.
Щяло да  премине, след ъъъ 10- тина години. Дотогава ще се хващам за всички възможни помагала.

Знам, че не съм сама.
Предполагам, че е нещо от рода на "Misery loves company"

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 02:30 от Daylily

# 22
Наблюдаващата те лекарка с каква специалност е?
Много им е лесно да оправдават всички проблеми с менопаузата...

# 23
  • Бургас
Е, то принципно отслабването на паметта и разните деменции се дължат на остаряването, а менопаузата си е баш началото на този неизбежен процес, аз лично нямам надежди след менопауаза да се подобрят нещата, пи-скоро с годините ще става по-зле

# 24
  • София
И аз при вас, другият месец ставам на 51, с редовен цикъл и симптоми на овулация съм. Забравям, имам проблеми със съсредоточаяането и правописа (само критичното мислене ме спасява и ме ката да правя двойни проверки). Пия гинко и цитозин. Малко помагат....Работя активно на български и АЕ, специалист съм в своята област и ако продължава така, скоро трябва да намаля темпото. Нямам деменция и Алцхаймер в родата.  Вие пиете ли някакви хранителни добавки?

# 25
Ън, изследване на:
 щитовидни хормони( трябва да са в горната трета на нормата,не просто в референтите)
 вит Д ( доказано е,че и той  е хормон!)
 вит б12
Ако има неоптимални стойности,след суплиментиране ще има подобрение

Невролог задължително!

# 26
  • София
Ън, изследване на:
 щитовидни хормони( трябва да са в горната трета на нормата,не просто в референтите)
 вит Д ( доказано е,че и той  е хормон!)
 вит б12
Ако има неоптимални стойности,след суплиментиране ще има подобрение

Невролог задължително!

Правя пълен пакет профилактични лаб.
 изследвания мин.2 пъти в годината, вече им е време, ще проверя всичко, което сте написала!

# 27
  • Down south
Наблюдаващата те лекарка с каква специалност е?
Много им е лесно да оправдават всички проблеми с менопаузата...
OB/GYN

# 28
Е, то принципно отслабването на паметта и разните деменции се дължат на остаряването, а менопаузата си е баш началото на този неизбежен процес, аз лично нямам надежди след менопауаза да се подобрят нещата, пи-скоро с годините ще става по-зле
Разните деменции?? ...
Остаряваме от първата година на живота си.

Майка ми умря от деменция на 73 години, последните една - две години имаше симптоми. А в менопауза е влязла на около 50 сигурно.
Аз съм в менопауза от 11 години, тази навършвам 60. Работата ми е доста натоварена психически, налага ми се да уча нови неща и се справям добре. Забравянето на някои неща го отдавам на спокойствието, сигурността си, мързела си, на недостатъчни старание и отговорно поведение, неща от този род. Когато вече си отгледал децата си, самостоятелни са, не се безпокоиш за хилядите проблеми с тях, имаш нещата към които си се стремял, почва да не ти пука и се отпускаш. За мен няма нищо директно общо с менопаузата, по скоро е от начина на живот.
Мозъкът е като мускул, ако не се използва отслабва и залинява.

А деменцията е страшна болест.

# 29
Аз също се притеснявам , когато не се сетя за име или дума, които съм ползвала без проблем. Работата ми винаги е била свързана с много информация, комуникация и говорене. Ясно , че възрастта си казва своето, но ползването на много нови технологии също дава отражение. Наблюдения имам и от млади хора, които трудно запомнят и лесно забравят, което ме успокоява донякъде.

Общи условия

Активация на акаунт