Забравям думите

• 3 209
  • 44
  •   1
Отговори
Здравейте!
От 10 г имам този проблем, но вече нещата не ми харесват изобщо. Първо започнах да забравям думи, които не ползвам непрекъснато във всекидневната реч. Например литературни термини, които обяснявах. Помня всичко, обяснявам какво представлява, но как се казва този термин ми изфирясало от главата и не мога да си спомня цял час. После започнах да забравям всекидневни думи. Не помня капак и питам къде е онова дето се слага отгоре на тенджерата. Тъй като пия имуносупрсор попитах лекарката си дали е от него, но тя каза,че не дава такъв страничен ефект. На 60 г съм, но от 10 г имам този проблем. работата ми изисква мислене и известна доза креативност и би трябвало да ме пази от когнитивна спад, но явно не помага. Не знам с какъв специалист да се посъветвам и дали не преувеличавам....

# 1
E, аз тази година би следвало да стана на 50 - на етапа със забравянето на термини съм. И като сложиш, че забравям специфични служебни термини на три езика голям резил става! Добре, че напоследък не ми се налага да водя устни комуникации, а пиша становищата си. Седяяя гледам монитора и знам, че почва думата с Б и има в нея Р, но термина липсва! Напоследък и с други ежедневни думи и имена на хора става! Аз и преди не помнех имена, но сега е направо мазало!
Мисля, че е от възрастта, хормоните, стреса.

Моята майка е на 70+ - специалист в своята област най-високо ниво с научни титли и много публикации и учебници и книги - същото се оплаква вече 20 години. Тя по свой начин се бори, решавайки крътословици, чете постоянно книи, пише много, спортува и гледа да е в движение и се предизвиква - с нови неща - техника, програми, методи. Днес ми каза, че е решила всеки ден да учи по една нова дума на английски /не знае английски/ и така да работи по метода със запомняне наизуст.

Та с толкова приказки исках да те успокоя, че май е нормално. И след 10 години пак ще е същото, а не нещо сериозно. Но трябва да работим и над ума си и да го тренираме.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 15:21 от the Дорис

# 2
Споко, Ън, всички сме така. Диагнозата е дъртрозис егенеозис порастус. Няма лечение. Laughing

ПС Съученичка лекарка ми каза, че тренирането на мозъка малко забавя този процес, друго няма какво да се направи.
А и на когото какъвто му е гена, при някои е по-рано и силно, при други не.

# 3
Ън, понеже питаш за специалист, консултация с невролог правила ли си? Хванати на време, някои неща могат да се забавят.

# 4
И според мен неврологът е специалистът, който се консултира, може би дори двама.

Има ли някой или нещо, с което да сте се разделили и който много да ти липсва? Нямам предвид само стандартната връзка мъж-жена, партньор-партньорка, а по принцип, човек, с който е съществувала силна връзка. Или дори животно, среда, работа..
Алтернативно погледнато, отвъд онова което ще кажат специалистите.

# 5
И аз забравям. Диагнозата ми беше и все още е дълъг ковид. Няма отърване. Преди ковид пандемията не забравях изобщо.

# 6
аз също съм започнала да забравям думи и термини, които не използвам
в пристъп на паника, че алцхаймер дебне, изгледах няколко клипа в тубата от лекари
едно от нещата, които ми направиха впечатление е, че алцхаймер бил започнал да се нарича диабет тип 3
диабетът е много повече типове, но това е друга тема - идеята е връзката с въглахидратите
намаляването им водело до подобрение, препоръките дори бяха за строго кето
не заради паметта, но от месец съм ги ограничила силно без да съм на кето - храня се основно с протеин и зелени зеленчуци
резултат определено има - главата ми е по-бистра, нямам "мозъчна мъгла", по-малко забравям и почти нямам проблем да се сещам за думи, които преди месец или два ми бягаха
не казвам, че е панацея и не казвам ти също да минеш на подобен хранителен режим, защото съм чела, че имаш доста проблеми с храносмилателния тракт, само споделям какво дава някакъв резултат при мен
ковид съм карала няколко пъти, според лекар, при когото ходих, съм го карала и безсимптомно повече пъти, отколкото предполагах

# 7
  • Бургас
И аз забравям думи, приемам го като част от остаряването, минах 50, работата ми е мисловна, но мисля да почна да уча език и някакви логически задачки да решавам, освен това пия добавки, започнах да изследвам разни витамини като Д,,B и да попълвам дефицитите им

# 8
  • Пловдив
Радвам се на прочетеното в отговорите. И аз забравям, такива постове успокояват. Следващата година ще стана на 50.

# 9
Всеки забравя понякога, но забравянето на думи, при това в ежедневието ни, като примера на Ън за капака е доста тревожно, за да се самоуспокояваме. От една страна мозъкът си прочиства паметта от ненужното, но това, което ползваме често не се забравя така лесно.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 10:10 от Mama Ru

# 10
Благодаря!
Малко по-- спокойно ми стана. Иначе ми е трудно като работя и забравя някоя дума. Не мога да си я спомня и пиша в гугъл там, където слънцето достига линията на земята, щото съм забравила думата хоризонт. Вчера писах 5-6 пъти в Гугъл и направо се отчаях от себе си. Май ще трябва да ида на невролог, едва ли ще съм първата,която се оплаква. Иначе постоянно си тренирам мозъка, чета, съчинявам, докато работя, но явно не ми помага особено. Често се чувствам като малоумна. Вкъщи ми се подиграват, мъжа ми е 3 г по-- възрастен, но не забравя.

# 11
Oх, ако знаете как ми олекна Simple Smile И аз се присъединявам към бандата на забравящите.  Най-често се улавям, че забравям имена на артисти и други, но често и специфични думи. Явно е от ЕГН-то Simple Smile

# 12
  • на брега на морето
Онзи ден забравих името на Бионсе и я описах на децата като "майката на Блу Айви". В такива случаи описвам с други думи думата, която търся. Никога и никой не ми се е присмял. И ММ забравя, но той се дразни, а аз търся в паметта си.
Четенето много ми помага, Ън, на художествена литература обаче, подчертавам художествена.

# 13
Аз съм на 43 и вече взех да се хващам, че забравям, вие на 50-60... Аз най-вече забравям имената на известни личности, ама от най-най-известните от ранга на Елтън Джон, Мадона, ей такива... Scream

# 14
Коте, аз  и пиша  художествени текстове, не само чета. Не ми помага, това нещо бавно, но сигурно ескалира. Затова се тревожа, Алцхаймер, деменция, ей такива ми надуват шушоните.

Общи условия

Активация на акаунт