Киста в бъбрека

• 374
  • 9
  •   1
Отговори
Имам киста в бъбрека, 5 см., започнала е да расте. Засега я наблюдаваме.  Понякога усещам тъпа болка отстрани.
Четох, че един от начините е да се изтегли течността от кистата. Случвало ли се е на някого, да сподели какво представлява, и как се чувства после, има ли резултат, или кистата се появява пак? От колко см нагоре се прави това изтегляне?
Четох също така за някои билки, които уж свивали кистата - листа от репей, кализия и др. Някой пробвал ли е и има ли успех?
Четох и, че можело да се спука, също да се изроди. Баща ми беше опериран от карцином на бъбрека. За кистите пише, че били с наследствена предразположеност.

# 1
Преди десетина години ми откриха киста в десен бъбрек. Беше към 5 см и казаха че ако сама не се пукне и нарастне до десет см, трябва да се махне оперативно. Всяка година я следях с  ехограф. Като стана 9,3см реших че ще я махам. Отидох на консултации в урологично отделение на болница Софиямед на бул. Г.М. Димитров. След стандартните изследвания ми насрочиха дата за операция на 13 февруари 2017г. Избрах да е чрез лапароскопска операция като по безболезнен и щадящ метод, макар че  не се покрива от здравната каса и платих по тогавашни цени 1500 за самата процедура и още към 150 за целия престой. След като здравната каса не ги плаща, реших че ще накарам НОИ да ми плати операцията и се разбрах с работодателя при първа възможност да се върна на работа, но официално да се водя болничен. Върнах се на работа след около 25 дни, а още 4 пъти по 30 дни ми пускаха болничен и така си въстанових разходите. Самата операция е с пълна упойка и имам само два малки белега на  корема колкото зърно от грах. Оперираха ме шефа на Хирургията доктор Сергиев или Сергеев му беше името и шефа на Урология, доктор Велев. Стандартна практика е след операция да се стои един ден в реанимация за всеки случай и после ме приведоха в урология. Оперираха ме понеделник, четвъртък ми махнаха катетъра и петък ме пуснаха да си ходя. След няколко дни се явих на контролен преглед. После ми пуснаха и още 30 дни болничен, а останалите болнични си ги взех от ЛКК в Перник. Оттогава нямам проблеми и нови кисти. Здравната каса покрива стандартната хирургична операция, при която се разрязва корема и бъбрека, доста по-болезнена и рискова процедура и с продължително въстановяване. Затова избрах да си платя скъпата лапароскопска операция защото за здраве и живот човек не трябва да икономисва пари и да прави компромиси. Болница Софиямед е сравнително нова, с най-модерна апаратура, заплатите са изключително високи и затова привличат най добрите специалисти и избрах там да се оперирам.

# 2
Много благодаря за този подробен отговор и полезна информация.
На мен лекарите нищо не ми обясняват, освен да я следя. Дори не казват на колко време.
Казвали ли са, има ли някакви рискове, ако се спука?  
Коментирахте ли и варианта с изтегляне на течността?
Това е кощунство от страна на НЗОК, да не поемат лапароскопски операции. Сега предполагам са доста поскъпнали. За дъщеря ми доплатихме толкова за лапароскопска операция на миома, с направление,  преди година.

# 3
Много благодаря за този подробен отговор и полезна информация.
На мен лекарите нищо не ми обясняват, освен да я следя. Дори не казват на колко време.
Казвали ли са, има ли някакви рискове, ако се спука?  
Коментирахте ли и варианта с изтегляне на течността?
Това е кощунство от страна на НЗОК, да не поемат лапароскопски операции. Сега предполагам са доста поскъпнали. За дъщеря ми доплатихме толкова за лапароскопска операция на миома, с направление,  преди година.

По принцип ако сама се пукне кистата е най добре защото се резорбира в бъбрека, а течността си излиза през пикочната система. Само че в повечето случаи ципата е жилава и не се пука. Аз всяка година ходех на ехограф да я следя и си увеличаваше размера и реших че ще я махам преди да е запълнила целия бъбрек. Факт е че касата не покрива лапароскопската операция защото явно я смятат като привилегия за богати, а плащат само касапското отваряне на половината корем и бъбрека със всички рискове за такава отворена голяма рана, за чието зарастване и въстановяване трябват месеци и остава грозен белег и с него на плажа не е окей. Затова предпочетох да платя и да си взема обратно парите за сметка на НОИ чрез болнични докато работя. Не е законно и не е морално, ама след като такава антисоциална ни е държавата, нямам никакви угризения че съм ги преебал по друг начин.

# 4
Обсъждахте ли варианта с изтегляне на течността?
Какво може да накара една киста да се пукне сама и разбира ли се по някакви симптоми, или само на ултразвук се вижда?

ПС Тези неща ги разбрах още от първия коментар. Нямам работодател, не съм на трудов договор, болничните не ме интересуват.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 22:27 от Diorela

# 5
Ами казаха ми че при изтегляне на течността е доста вероятно кистата пак да се напълни и по добрия вариант е или сама да се пукне или оперативно, но явно ципата е била жилава и не можа да се спука и за около 3-4 години нарастна от 4 до почти 10 см. Затова и реших че ще я махна навреме и избрах да е с лапароскопия, макар че е скъпа защото през 2017г 1500 лева си бяха две заплати, но аз съм на принципа че за здраве не трябва да се икономисват пари и щях да ги дам дори да не мога да си ги върна по начина, по който си ги върнах.

# 6
Четох, че при изтегляне на течността, вкарват нещо, от което ципата се резорбира. Но колко е така, не зная.
Точно това ме притесни, няколко години си беше 4 см, а сега е пораснала на 5 см и предполагам ,че е започнала да расте.
Добра идея ли е да започна да я следя при този уролог, д-р Велев?

ЕДИТ:
Намирам в ЧЗВ на НЗОК въпрос дали лапароскопска операция на киста се поема от НЗОК. Отговорът е по КП 154.
Цитат
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/45386
Въпрос
Здравейте, през 2017 бях с бъбречна криза и при преглед с видеозон ми бе открита киста на левия бъбрек с размери около 4,5 см. Днес вече е 7 см. и ми препоръчват оперативна намеса за отстраняването й. В тази връзка, бих искала да попитам ЗК покрива ли разходи за лапароскопска операция за целта? Предварително благодаря за информацията!

Отговор
Операцията би могла да се извърши по клинична пътека № 154„Оперативни процедури на бъбрека и уретера с голям и много голям обем и сложност”.
Скрит текст:
НЗОК заплаща на изпълнителите на болнична помощ за всички медицински дейности, включващи: изследвания, предоперативна подготовка, операция, лечение в болницата с назначаване до два контролни прегледа, задължително записани в епикризата, в рамките на 30 дни след изписването, в същото лечебно заведение за болнична помощ.
За тези дейности не дължите нищо, с изключение на потребителската такса за болничен престой - по 5.80 лв. на ден - но не повече от 10 дни годишно, освен ако не сте освободена от нея (напр. ако имате заболяване, което е включено в Списъка на освободените от потребителска такса лица).
Имайте предвид, че  в пътеката изрично е отбелязано, че НЗОК не заплаща някои скъпоструващи медицински изделия за провеждане на лечение: Стентове тип “JJ”, Урологични протези ,Хемостатични средства – рекомбинантен фактор на съсирване и/или хемостатична пудра, Степели (клипсери), Консумативи за лапароскопска и роботасистирана хирургия
.

При справка, КП 154 включва лапароскопски операции  на киста на бъбрека.
Цитат
КП № 154 ОПЕРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ НА БЪБРЕКА И
УРЕТЕРА С ГОЛЯМ И МНОГО ГОЛЯМ ОБЕМ И СЛОЖНОСТ
Минимален болничен престой – 5 дни
Минимален болничен престой при лапароскопски и ендоскопски
процедури – 3 дни

Други ексцизионни процедури на бъбрек
36558-01 Ексцизия на ренална киста
Марсупиализация на бъбречна киста
Резекция на бъбречна киста
https://pirogov.eu/bg/download/903

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 10:29 от Diorela

# 7
Ами сега вече може и да се поема. При мене през 2017г. ми казаха че не се поема, въпреки че имах цялата изискуема документация и направление и трябваше да избирам между класическа отворена операция по каса или лапароскопска интервенция срещу заплащане на 1500 лева за самата процедура и още около 150 лева за болничния престой от понеделник до петък.

# 8
Това го пуснах само за информация в темата.

Интересува ме, ти при д-р Велев ли си следи кистата през годините преди операцията?

# 9
Следях я при ехографски изследвания. При Велев отидох за мнение като наближи 10 см и той каза че е време да я махам.

Общи условия

Активация на акаунт