* 97th Academy Awards OSCAR' 2025 - Игра - познай победителите *

• 1 331
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Моите прогнози 😈

Best picture: Anora
Best director: Sean Baker - Anora
Best actor: Adrien Brody - The Brutalist
Best actress: Demi Moore - The Substance
Best supporting actor: Kieran Culkin - A Real Pain
Best supporting actress: Zoe Saldaña - Emilia Pérez
Best original screenplay: Anora - Sean Baker
Best adapted screenplay: Conclave - Peter Straughan
-
Best international feature: Emilia Pérez - France
Best animated feature: The Wild Robot
Best film editing: Anora
Best cinematography: The Brutalist
Best production design: Wicked
Best visual effects: Dune: Part Two
Best sound: A Complete Unknown
Best costume design: Wicked
Best make-up and hairstyling: The Substance
Best original score: The Brutalist
Best original song: El Mal - Emilia Pérez
-
Best documentary feature: Porcelain War
Best documentary short: The Only Girl in the Orchestra
Best live action short: The Man Who Could Not Remain Silent
Best animated short: Wander to Wonder

# 16
  • в сърцето на един мъж...
Best picture: Anora
Best actor: Adrien Brody - The Brutalist
Best actress: Demi Moore - The Substance
Best supporting actress: Zoe Saldaña - Emilia Pérez
Best supporting actor: Kieran Culkin - A Real Pain
Best director: Sean Baker - Anora
Best adapted screenplay: Conclave
Best original screenplay: Anora
Best original song: El Mal - Emilia Perez
Best original score: The Brutalist
Best international feature: Flow - Latvia
Best animated feature: Wild Robot
Best costume design: Wicked
Best make-up and hairstyling: The Substance
Best production design: Wicked
Best sound: Dune: Part Two
Best film editing: Conclave
Best cinematography: The Brutalist
Best visual effects: Dune: Part Two
Best Documentary Feature: No Other Land
Best live action short: The Man Who Could Not Remain Silent
Best animated short: Beautiful Men
Best documentary short: I'm Ready, Warden

# 17
  • София
* Крайно класиране *

1. Параход - 24 точки
-
2. Аз, Geia и AlPacino - 23
-
5. unserwahnsin - 16
-
6. Sause baus! - 13
7. Nia Mi - 10
8. Rebel Rebel - 9
8. BernardaM - 9
10. EmBrother - 8
11. petiu6a - 5
12. marchеva14 - 4

Благодаря на всички, които се включиха в играта.
Мръсната дузина сме! 😀
Тези, които сте на дъното, хич да не ви пука, тук сме за да се забавляваме.
А и някои участници не пуснаха прогнози за всичките 23 номинации с което сами се лимитираха като по-сериозни шансове.

Аз бях детрониран от върха след толкова много победи през годините.
Амии намерих си майстора в лицето на експерта в темата, Параход! Много се радвам на нейната победа. Напълно заслужена! Честито! 😊

Пачино и Гея ме изненадаха много приятно, браво и на тях!
Специално Пачино позна най-много награди като бройка, но загуби 2 точки заради дръзкия си ход да прогнозира в полза на Конклав за най-добър филм.

Мен пък ме е яд (ама малко), че не си играх за Майки Мадисън. До последно ме сърбеше да си я пиша и ако си бях дал прогнозите по-рано можеше и точно така да стане, защото за мен тя си беше победителката и винаги съм го вярвал. Но гилдията на актьорите избра Деми Мур и това рязко наклони везните в нейна полза.

# 18
Ехе,чудесно класиране.
Най-много се радвам за Ейдриън Броуди,много любим!

# 19
  • в сърцето на един мъж...
Дяволо, да ти кажа много съм изненадана, защото тази година май не съм гледала нито един филм и за мен това е сериозно постижение. Снощи започнах да гледам церемонията и се изнервих от крещенето на водещия и спрях след късите документалки.
Честито на Параход, зашеметяваща победа! Честито и на останалите!

# 20
Аз да си напиша честно-нито един филм не съм гледала,гласувах по интуиция.За това тези 13 точки са за мен голямо постижение.
Гледането на наградените и номинираните филми ми предстои.
Респект на призьорите в анкетата и браво на всички останали.

# 21
  • София
Какво да кажа.... трудно гласувах, трудно харесах, и почти нищо не ми хареса.
Няма ги онези оскари ,които с нетърпение чаках,  няма ги онези филми, които ме "хващаха" за гърлото и дълго не можех да забравя,   а и още ги помня, останали са някъде в мен.  Да  искам да  ги изгледам  филмите предварително и да имам "поглед" , както се казва върху тях , а след това да чакам наградите и само за себе си, да зная къде се намира моя вкус. В интерес на истината нищо не ми хареса, "...Анора" филм, който ще забравя само след 6 месеца и ще се чудя ,кой пък беше този филм, нищо особено, нищо интересно не видях. Може би беше някаква драма,  даже е силно да се каже "драма", която изобщо не ме докосна. Подобни филми сме гледали, а и ще гледаме, нищо интересно не видях. Освен игра на актьорите искам да гледам и сценарий, добър сценарий,  в този филм не го забелязах, не ми беше интересно. И пак в интерес на истината насила гласувах и за "Бруталиста". Да Е . Брауди е добър, но има много по добри роли в киното, филма е дълъг, досадно тягостен,  няма силно действие, на моменти ти се иска да прескочиш някой сцена , та дано нещо интересно се случи, та накрая да има малко раздвижване и край, свърши. "Емилия Перес" го отхвърлих още като го  гледах, не е моя филм, Зоуи Салдана, не знам защо, но не мога да я трая,  като я видя на екрана и ми се иска да затворя филма, не ми харесва и това си е. Нещо ми е пренавита, нещо ми позира неприятно, преиграва ... не я харесах и  в "Лъвиците", беше ми скучна и това си е самата истина, но това си е само мое мнение, сега, не ме плюйте. 
Оскарите , като филми, не са това което сме гледали в годините назад, надявам се, че нещата  ще се променят в бъдеще време, и това време го чакам с нетърпение.

# 22
Миналата година беше много добра за мен и напомни донякъде славните времена на "Оскарите", но като цяло наградите отразяват състоянието на индустрията. То не е много цветущо, ковид, стрийминг платформи, стачки, лоши мениджърски и политически решения, няколко удара един след друг, още преди да се възстановили от предния. Холивуд почти загуби влиянието си в Китай, над 1000 киносалона са закрити само в САЩ в последните години.
И пълна липса на поемане на риск, това не е ново, но е пагубно в дългосрочен план. Не е случайно, че почти всички наградени тази година са силно независими ("Анора", "Бруталистът") или неамерикански ("Емилия Перес" и "Веществото" - френски, "Потоп" - латвийски) продукции. Единствените мейнстрийм заглавия, гледани от широка публика, бяха "Дюн 2" и нетърпимия "Злосторница".
Като няма производство, наградите няма от кой ръкав да извадят по-хубав филм, че да наградят. Но да видим как ще се развият нещата в бъдеще.

Аз пак да кажа, че ценя много "Емилия Перес" (гледах с интерес и леко омерзение как се сипят крошета и отляво, и отдясно върху филма) и французите тази година извадиха няколко много добри заглавия, та и "Сезарите" им гледах с удоволствие. Другите са "Туптящи сърца" и "Граф Монте Кристо".
Дори човек да не харесва особено "Анора", не може да се отрече, че това е авторско кино в най-чист вид, без пазарни компромиси. Самият факт, че сам си е и сценарист, и монтажист, говори ясно. А Шон Бейкър е много симпатичен човек (той гостува у нас преди 7 г. с "Проектът Флорида") и голям хуманист.

# 23
  • София
Даам
И да добавя и предстоящата борба с изкуствения интелект...
Речта на Бейкър беше ТОП. Дано думите му да са достигнали до кинофеновете и ценители.

На мен като цяло ми хареса церемонията. Много премерена, много по-изчистена и земна.

# 24

Специално Пачино позна най-много награди като бройка, но загуби 2 точки заради дръзкия си ход да прогнозира в полза на Конклав за най-добър филм.

Не само, не познах и най-добра анимация. Laughing  Знаех, че ще харесат Анора, но не чак в такава степен. Мислех, че ще има бая хора дето ще го класират по-надолу и Конлава като солиден топ 3 ще излезе по-напред. Ама Бейкър като взе да печели наградата и за монтаж вече ми стана ясно.

# 25
  • София
И на мен всичко ми стана ясно след монтажа. Беще ключов оскар.
А и много често в историята най-добър филм и най-добър монтаж са на един адрес. Simple Smile

# 26
Гилдиите на режисьорите и продуцентите обърнаха нещата. Като спечели тях, и то в един ден, беше ясна работата на "Анора". Макар че "Конклав" също имаше шанс, защото за него гласува актьорската, която е най-многобройна. И пак нейните гласове бяха причината да не предположим Оскара за Майки Медисън.

NB. За "най-добър филм" гласуват всички членове на AMPAS, а за професионалните категории гласуването е по гилдии - актьори за актьори, режисьори за режисьори, оператори за оператори и т.н.

# 27
  • София
Според мен са се ''наговорили''
Един вид, Виж, Деми имаш нашата гилдия, но в духа на оскарите, някак си Майки по-добре се връзва, не знам, някак си така го усетих.
Но да, след гилдията за Деми Мур ми обърнаха прогнозата, а не послушах инстинкта си.
Макар че не всяка година е така. Абе понякога просто трябва да усетиш накъде духа вятъра. Обикновено го хващам, но не и този път.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 14:02 от Diavolo

Общи условия

Активация на акаунт