Дискова херния - 24

• 14 056
  • 360
  •   1
Отговори
# 135
Grinning Днес научих нов термин "микроскопска дисектомия " . Не знам  чак такива подробности , но  колежката сподели ,че операцията е продължила доста дълго , има вложен имплант .  Това ме кара да мисля , че едва ли е било  през микроскопичен отвор ...
Колкото до  гимнастиката , разходките  и т.н. , със сигурност  всичко , което е  препоръчано  е изпълнявано . И двамата бяха  много въодушевени .
За себе си  мисля ,че след  евентуална операция , вероятно  и втората ми протрузия ще цъфне като нова  херния .
Имах  стара  17 годишна "любов" на L4-L5 с  протрузии под и над нея .  След операцията  на ставата от   препоръчаното  характерно  ставане  със завъртане  при два прибрани крака , протрузията на L4-L3  се отвори  като  голяма херния и получих пареза на стъпалото .
Като се консултирах  с лекар от "Св. Иван Рилски" дали е възможно  при евентуална операция  да  работят и по трите  засегнати участъка , той каза ,че  ще се оперира  само новата херния . Това  ме отказа и вече втора година  опитвам  да  живея  с тези проблеми . Нямам енергия  за нова серия операции /ако опре нож до кокал , ще ги правя.../ .

# 136
Ели, лапароскопска операция на дх няма. Научи термините, за да знаеш какво ти правят и какво трябва да ти направят, иначе рискуваш да попаднеш в ситуацията на колегите ти "не знам от къде идва болката", щото пък не знам какво са ми правили. ДисКектомия е операцията, чрез която се премахва част от диска.
Операцията може да не е дискектомия, понякога, ами ламинектомия или ламинотомия, ако това ще освободи нерва. Ламинотомия е премахване на част от ламината на прешлена, докато ламинектомия е цялостното премахване на ламината. Тези две операции могат да бъдат препоръчани при медианни и парамедианни операции, най-вече когато дискът не е разкъсан и реално няма хернила част от ядрото да притиска нервите, но има голяма протрузия, например. Дискетомията е отстраняване на част от диска, което ще рече отстраняване на херниралата част от ядрото му и може би част от пръстена на диска, или целия диск, зависи каква е находката като те отворят. Дискектомията може да включва и ламинектомия или ламинотомия, ако така по-лесно ще се достигне и почисти хернията.
Отворени дискектомии са традиционните операции на ДХ, от които се възстановяваш бавно. Микроскопска не означава "микроскопични" операции, ами придружени от микроскопско наблюдение, с цел по-прецизен образ и по-добро почистване на херниите, защото не трябва да остават никакви стърчащи парчета от ядро или пръстен. Микродискектомиите позволяват по-малко "рязане" на тъкани, тъй-като хирургът има по-добър образ и така може да работи по-прецизно.
По-модерните дискетомии са ендоскопски, но те не са за всички видове хернии (тъй-като се извършват с канюла, под ъгъл), ами за фораминални и латерални и евентуално някоя парамедианна. Ендоскопска ще рече чрез наблюдение с ендоскоп и без разрез, ами през дупка, в която се вкарва канюла. А най-модерните са чрез отвори в корема или под ъгъл странично, но те пак не са предназначени за всички видове хернии. Зависи много от позицията и големината на хернията препоръчителната техника на отваряне и работа по отстраняването ѝ.
Общо взето дискектомията покрива всички, но не е по-луксозна от към следоперативно възстановяване и по-щадяща тъканите в сравнение с по-модерните техники. И понеже обучението на лекарите е лукс за тях, всички са пробвали дискектомия, но малко са пробвали по-модерните техники (става въпрос за Бг, та дори и за чужбина).
Обобщено казано, с различната техника се достига по различен начин до хернията. Някой от тези начини е по-щадящ и удобен, но не всеки от тези по-щадящи начини е възможен за конкретната херния. Конкретната херния определя и позволява възможните начини на операция. Т.е., всеки пациент може да си мечтае за ендоскопска, но не за всеки е приложима.
И ако някой лекар ти каже "няма проблем, правя ти я", то по-вероятно е да иска да те ползва за опитно зайче и да ти вземе парите и после да вдига рамене с подобни коментари "не би трябвало да имаш болка, не знам от къде ти идва болката".

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 11:51 от amy_nka

# 137
Ели, лапароскопска операция на дх няма. Научи термините, за да знаеш какво ти правят и какво трябва да ти направят, иначе рискуваш да попаднеш в ситуацията на колегите ти "не знам от къде идва болката", щото пък не знам какво са ми правили. ДисКектомия е операцията, чрез която се премахва част от диска.
Операцията може да не е дискектомия, понякога, ами ламинектомия или ламинотомия, ако това ще освободи нерва. Ламинотомия е премахване на част от ламината на прешлена, докато ламинектомия е цялостното премахване на ламината. Тези две операции могат да бъдат препоръчани при медианни и парамедианни операции, най-вече когато дискът не е разкъсан и реално няма хернила част от ядрото да притиска нервите, но има голяма протрузия, например. Дискетомията е отстраняване на част от диска, което ще рече отстраняване на херниралата част от ядрото му и може би част от пръстена на диска, или целия диск, зависи каква е находката като те отворят. Дискектомията може да включва и ламинектомия или ламинотомия, ако така по-лесно ще се достигне и почисти хернията.
Отворени дискектомии са традиционните операции на ДХ, от които се възстановяваш бавно. Микроскопска не означава "микроскопични" операции, ами придружени от микроскопско наблюдение, с цел по-прецизен образ и по-добро почистване на херниите, защото не трябва да остават никакви стърчащи парчета от ядро или пръстен. Микродискектомиите позволяват по-малко "рязане" на тъкани, тъй-като хирургът има по-добър образ и така може да работи по-прецизно.
По-модерните дискетомии са ендоскопски, но те не са за всички видове хернии (тъй-като се извършват с канюла, под ъгъл), ами за фораминални и латерални и евентуално някоя парамедианна. Ендоскопска ще рече чрез наблюдение с ендоскоп и без разрез, ами през дупка, в която се вкарва канюла. А най-модерните са чрез отвори в корема или под ъгъл странично, но те пак не са предназначени за всички видове хернии. Зависи много от позицията и големината на хернията препоръчителната техника на отваряне и работа по отстраняването ѝ.
Общо взето дискектомията покрива всички, но не е по-луксозна от към следоперативно възстановяване и по-щадяща тъканите в сравнение с по-модерните техники. И понеже обучението на лекарите е лукс за тях, всички са пробвали дискектомия, но малко са пробвали по-модерните техники (става въпрос за Бг, та дори и за чужбина).
Обобщено казано, с различната техника се достига по различен начин до хернията. Някой от тези начини е по-щадящ и удобен, но не всеки от тези по-щадящи начини е възможен за конкретната херния. Конкретната херния определя и позволява възможните начини на операция. Т.е., всеки пациент може да си мечтае за ендоскопска, но не за всеки е приложима.
И ако някой лекар ти каже "няма проблем, правя ти я", то по-вероятно е да иска да те ползва за опитно зайче и да ти вземе парите и после да вдига рамене с подобни коментари "не би трябвало да имаш болка, не знам от къде ти идва болката".
Благодаря! Стреснах се!

# 138
  • София
Здравейте!
Някой пробвал ли е тази година да прави резервация по НОИ?
Не съм ползвала програмата от много години и като разгледах
сайта на НОИ, забелязах например, че доста е намален броят
на изпълнителите. За резервация е даден някакъв национален номер,
на който все още не съм звъняла.
Та, ако някой вече е направил резервация, би ли споделил информация?

# 139
  • София
Здравейте! В края на февруари правих ЯМР и установиха 2 дискови хернии. ЕМГ показа двустранно увреждане на нерва. От тогава лежах два пъти по 5 дни на системи, но за съжаление без особено облекчение. Болката слезе от кръста по крака, който от около месец е изтръпнал, най-много на стъпалото. На 1 юни направих ужасна криза и от болки не можех никак да застана или да мръдна. Имам назначен прием за озонотерапия другата седмица в Пета градска, но пък сега се чувствам вече сравнително добре. Само изтръпването ме притеснява. Пия Милгама и Габагама и може би се дължи на тях подобряването. Въпросът ми е, ако някой си е правил озонотерапия при д-р Стоев, дали е имало ефект, след колко време се свалят конците и какви са препоръките та физиотерапевтите там, тъй като ми предстои и пътуване в края на месеца?

# 140
Недей! Щом си по-добре, не ти трябват никакви експерименти с озони при Стоев! Продължавай лечението, което те поддържа добре и се пази.

П.п.: Astonished Конци??? Wtf?!

# 141
Доста негативни отзиви съм чела за Стоев, в групата във Фейсбук.

# 142
  • Козлодуй
Превенцията е много ходене - четох статия но не мога да цитирам в момента Simple Smile

# 143
Ходене и онези "банални" упражнения от лечебната гимнастика. Стречинг също, но много внимателно.

# 144
Здравейте, според вас кой е най-добрият неврохирург в България? Можете ли да ми препоръчате такъв, за дискова херния става въпрос. Бях при Проф.Каракостов към СВ. Иван Рилски София, той беше категоричен, че имам артрит, според симптоматиката ми. След което бях по хоспитализиран в отделението по ревматология към СВ. Иван Рилски София, а от там заключиха, че пробелмът ми е от дисковите хернии.

# 145
  • Варна - Черна гора
Здравейте!
Някой пробвал ли е тази година да прави резервация по НОИ?
Не съм ползвала програмата от много години и като разгледах
сайта на НОИ, забелязах например, че доста е намален броят
на изпълнителите. За резервация е даден някакъв национален номер,
на който все още не съм звъняла.
Та, ако някой вече е направил резервация, би ли споделил информация?
Sophia L., от няколко години БХ на ПРО ЕАД правят резервации след като "гръмне шампанското" т.е. от първия работен ден на новата година, а СБР по-късно.
Тази година бях изненадана, че на 02.01.2025 год. към 12 ч. на обяд нямаше свободни места за искана от мен дата през м.ЮНИ.
Прави ми впечатление, че имаше доста възрасти хора на свободно или по другите програми на НОИ, за които резервация може да се прави по всяко време, а за НОИ резервации правят от първия работен ден на новата година. Пазарна икономика ...
От няколко години ползвам услугите на БХ Роза гр.Стрелча и съм много доволна.

# 146
Sophia L., от няколко години БХ на ПРО ЕАД правят резервации след като "гръмне шампанското" т.е. от първия работен ден на новата година, а СБР по-късно.
Тази година бях изненадана, че на 02.01.2025 год. към 12 ч. на обяд нямаше свободни места за искана от мен дата през м.ЮНИ.
Прави ми впечатление, че имаше доста възрасти хора на свободно или по другите програми на НОИ, за които резервация може да се прави по всяко време, а за НОИ резервации правят от първия работен ден на новата година. Пазарна икономика ...
От няколко години ползвам услугите на БХ Роза гр.Стрелча и съм много доволна.
Здравей, а как се правят самите резервации в БХ на ПРО ЕАД, само по телефона ли? На националния телефон ли се звъни или на телефона на самия хотел който си харесал?
А резервациите към СБР как стават - отново ли по телефона или по друг начин? Например за Павел Баня, как стават резервациите по НОИ в ПРО и по клинична пътека в СБР

# 147
  • Варна - Черна гора
За БХ резервация може да бъде направена, както в самия хотел по телефона или на място, така и чрез националния номер.
Това е сайта на БХ на ПРО ЕАД https://www.protours.bg/.
За резервациите в СБР: всяко СБР си има свои правила, дори и тези които са в Национален комплекс, всяка болница резервира по различен начин.
За СБР Павел баня съм чувала, че резервират по телефона. Можете да ги попитате по е-мейл.

# 148
Здравейте, според вас кой е най-добрият неврохирург в България? Можете ли да ми препоръчате такъв, за дискова херния става въпрос. Бях при Проф.Каракостов към СВ. Иван Рилски София, той беше категоричен, че имам артрит, според симптоматиката ми. След което бях по хоспитализиран в отделението по ревматология към СВ. Иван Рилски София, а от там заключиха, че пробелмът ми е от дисковите хернии.

Ами, върни се пак при Каракостов със заключението. Иначе на въпроса - имена като Фердинандов, Минкин, Генчев, Наков, Герганов се тиражират също.

# 149
Ходене и онези "банални" упражнения от лечебната гимнастика. Стречинг също, но много внимателно.
Здравейте,
Има ли ги някъде тези "банални" упражнения от лечебната гимнастика?

Общи условия

Активация на акаунт