Сто и пета плетаческа тема

• 22 195
  • 834
  •   1
Отговори
# 765
https://www.pleta.bg/bg/yarn-art-jeans-splash/

Тази прежда дали е подходяща за бебешко одеалце . Някъде бях гледала изплетено с нея . Памук - акрил е . И Ализе Дива дали е подходяща за това . Избрах си плетка и ще покажа след като напредна малко .

# 766
  • Sofia

Тази прежда дали е подходяща за бебешко одеалце . Някъде бях гледала изплетено с нея . Памук - акрил е . И Ализе Дива дали е подходяща за това . Избрах си плетка и ще покажа след като напредна малко .

Джинсът много я харесвам - плете се лесно и е мекичка, леко еластична.
Аз за одеялце съм ползвала една бамбукова, също много приятна.

# 767

Джинсът много я харесвам - плете се лесно и е мекичка, леко еластична.
Аз за одеялце съм ползвала една бамбукова, също много приятна.

Харесах я защото е меланж и ще стане много бонбонено .

# 768
Диорела, няма да споря с теб.
При реглан на една кука аз наддавам на всеки ред. Не мисля, че това е повод за конфликт или интересна тема за разговор, която да продължим да поддържаме.

# 769
•mimoza•, станахме като глухите баби, всяка си говори за нейното. Joy
Защото аз  говорех за 2, ти за 1. Затова попитах за какво говорим - за 1 , или 2 ? Laughing

На 1 кука не съм плела блуза и не зная там как се наддава. Там ти си специалист. Аз съм плела само шапки, чанта, раница. Добре е , че уточнихме, да не объркаме някого.

# 770
Цял живот съм плела на 2 😂
Винаги съм можела и на 1, но едва сега ми дойде музата да пробвам нещо различно от това, което съм правила.
За твореца няма правила, изисква усет.
Нека всеки се вдъхновява и  "краде" от постовете това  което му е лесно. Аз също го правя.
Не се имам за специалист - първата дреха, която направих на една кука беше  червената рокля, посре блузата от бабините квадрати, а изплетена в кръг беше синята рокря. Това е. Плела съм друго. За мен е интересно да пробвам нови неща, като в случая и трите са съвсем различни. Неща, които ме предизвикват.
На две игли точно в кръг не съм плела,  защото не ме влече. Там винаги са ми интересни по- скоро богатите сложни плетеници и не само. Детайлите - там, където човек оставя освен времето си ръце, очи, сърце и душа ❤️

# 771
Аз се уча да плета само от 2018г., затова се регистрирах тук, заради плетаческата тема. И много хора са ми помагали в темата. Затова сега и аз опитвам да помагам, когато мога.
Само в кръг съм плела на обръч, отгоре надолу, така ми харесват, без ръб. А и ми се стори по-лесно, отколкото по кройка. Тях поне ги поизучих. Simple Smile

ПС Много хубави станаха дрехите ти на 1 кука, не бъди скромна. Simple Smile

# 772
Може ли да ме насочите къде да гледам схеми за плетене и как да ги разчитам ?Иска ми се да пробвам нещо друго освен шалове .Ако може да са на бг език или на английски .Руски не разбирам .Благодаря ви много Simple Smile

Аз като начинаеща плетачка също ще си позволя да дам съвет, а именно, че не е нужно човек да вниква в логиката на изчисленията на различните модели, за да оплете дреха. Да живеят готовите схеми Simple Smile

Специално за схеми на английски език мога да подскажа следните източници:
- Ravelry - иска регистрация, за да се ползват всички възможности, но си струва. Много дизайнери публикуват безплатни модели, които могат да се свалят направо от сайта. Например този пуловер за начинаещи е много популярен: https://www.ravelry.com/patterns/library/step-by-step-sweater

- Сайтовете на марки прежди и някои онлайн магазини имат много безплатни модели за сваляне, например: Sandnes Garn, Filcolana, Garnstudio (Drops), Hobbii, Yarnspirations, Lovecrafts... много са.

Като цяло Ravelry е много добър инструмент, може да се видят отзиви за схемата дали е ясно написана или не (въпреки че и там си има специфика, защото англоезичната публика е свикнала да я хранят с лъжичка в устата и понякога пишат за съвсем нормални схеми, че били неразбираеми). В общия случай модел с няколко хиляди проекта надали ще е ужасно лош.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 08:44 от Ghibli

# 773
  • Бургас
И аз това лято го ударих на чанти 😂
Ето някои от тях

Скрит текст:

Тари, втората ползваш ли я? Отдавна обмислям чанта за покупки, да бъде пълнена и товарена. Този модел изглежда като да събира доста и да не се разттяга много, но дръжките ме притесняват. Може би трябва да са от кожа.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 12:16 от Галчудо

# 774
Можеш да направиш дръжката с тунизийска плетка - няма разтегливост.

# 775
При реглан на една кука аз наддавам на всеки ред. Не мисля, че това е повод за конфликт или интересна тема за разговор, която да продължим да поддържаме.
Ето това е много важно. За съжаление аз го научих по трудния начин. Изплетох си блуза на една кука, реглан отгоре надолу. Когато я облякох въобще не стоеше добре, защото плетох наддавките на реглана на всеки 2-ри ред. Разплетох я и ревах Weary

Diorela не разбрах как така 24 наддавки през 6 реда? Няма ли да стои нащърбено? Аз винаги ги правя на всеки 2-ри ред пли плетене на две куки.

# 776
  • в сърцето на един мъж...
Момичета, много благодаря за цялата информация! Много сте полезни и всъщност вие сте причината да започна да се уча да плета на една кука! Heart

# 777
  • В полите на Пирин планина
Открих MJ в Инстаграм и тя предлага лесни модели за начинаещи, а аз ги харесвам, защото са семпли, каквито предпочитам: https://www.youtube.com/watch?v=ER-oEymDUOU

Тази жилетка по-горе съм я заплюла за следващ проект с една преливаща синя прежда, която имам.

Тя има и модели в youtube за плетене на пуловер в кръг с клипче на целия процес. Моделите ѝ с мерки по големини обаче са платени. Лично аз се ориентирам и по клипчето за самата плетка, като ще меря по своя дреха, която харесвам като ширина.

# 778
Цитат
Diorela не разбрах как така 24 наддавки през 6 реда? Няма ли да стои нащърбено? Аз винаги ги правя на всеки 2-ри ред пли плетене на две куки.

Мила, не, не стои нащърбено. Това е при кръгла платка. Тези 24 наддавки се разпределят на равни растояния, примерно започва се през 3 бримки наддавка, на следващия 6-ред - през 4 бримки, после през 5 и т.н.
Това се равнява на реглана, където през ред наддаваш по 8 бримки - на 4 места, където са регланните бримки наддаваш по 2. На снимката на пуловера ми, се вижда по дупките как вървят наддавките. Виж и руския клип на лилавия пуловер, от него съм се учила.

ПС И аз сега научих, че на 1 кука платката се наддава на всеки ред. Предполагах, че е както при плетенето на 2 игли през ред. Не зная дали има значение с каква плетка е, защото има такива, които са високи и други, които не са.
Затова е добре, човек първо да намери информация, да пита, че да не разплита много.
И още нещо важно - винаги меря. Особено като плета платката, меря поне няколко пъти. Колкото и да съм изчислявала, може нещо да не е както трябва.  И винаги раплитам, ако нещо не ми хареса.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 12:04 от Diorela

# 779
  • Бургас
Можеш да направиш дръжката с тунизийска плетка - няма разтегливост.
Скрит текст:

Да, добра идея. Не съм срещала досега.

Общи условия

Активация на акаунт