Осмокласници 2024/2025 - тема 6 и втори срок

• 28 070
  • 760
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Биби, наборката пише с такава скорост, че няколко пъти вече я питам дали пише истински неща или просто си драска чертички Simple Smile Тя твърди, че даже е правилно, това което пише, но аз няма как да го знам. Simple Smile И учат някакви сложности, които били така, за да им е по-лесно на корейците. Явно техните разбирания за лесно не се покриват никак с моите.

# 631
  • София
И аз толкова разбирам, но от кей драмите хващам някои изрази вече Simple Smile

# 632
Mama Ru, аз не бих чакала тя да вземе решението. Още повече, че не е еднократно случващото се. Поискай официална среща с директор и класен, както и в общежитието. Ако няма промяна си пусни една жалба до закрила на детето. Най-малкото ще извикат "тормозителите" и техните родители на разговор, пък дано се стреснат и престант.
Green, по-добре да се наложи да се вписва в нов клас, отколкото да се напряга психически всеки ден. Да е веднъж месечно-ок, но още 4 години и половина да се измъчва...
В крайна сметка трябва и да се чувстват спокойно в училище. Там прекарват повече време, отколкото вкъщи с нас.
Но моят опит показва, че ако няма намеса и съдействие от родители и учители заедно, ситуацията в един момент ескалира.
Laurenrin, в класа на твоето момиче има дете от нашия град. Моята дъщеря беше тормозена точно от нея. Привидно се правеше на приятелка, но при всеки удобен случай гледаше да я обиди, унижи и да се подиграе.

Стискам палци всичко да се нареди при всички Hug

# 633
Нали съм ви казвала, че моят го преместихме от нашето МГ (най-доброто училище в града за мен) в средата на 6ти клас, обратно в старото училище. Не заради оценките - и на двете места се справяше добре. А заради средата. В елитното училище детето ми беше нешастно, депресирано и - или не говореше изобщо /часове и дни наред/, или когато си отвореше устата и беше в нервна криза и разстроен. Ходихме на психолог може би 5 - 6 пъти. Опитахме с убеждаване. Нищо не стана. Върнахме го в старото училище, и още на същия ден всички проблеми изчезнаха. В елитното училище попадна на не много хубав клас, с умопобъркана класна - която вместо да сплотява класа, гледаше да ги настрои едно срещу друго, че да гледа "зрелище" и да се чувства полезна в разрешаването на конфликтите, които тя сама подклажда. Да - и такива учители има.
Та, при нас това беше единственото решение, което помогна и се чудя защо не го преместихме още при първите знаци за проблем

# 634
В интерес на истината, една от причините да пратя детето да учи в друг град беше точно компанията, в която я придърпаха / попадна последната година в старото училище - едно, от най-желаните в града и със съответно добри резултати в града на НВО 7 клас. В това отношение отделянето от токсичната компания и въобще от дома й подейства благоприятно - детето ми стана спокойно, разсъдливо, преценяващо, малко по-самостоятелно, малко по-уверено. Все още емоционално се люшка - от въодушевление до потъване на гемиите, но израстването е видимо.

# 635
  • София
Mama Ru, не мисля, че децата са достатъчно зрели сами да преценят дали трябва да бъдат изведени от дадена среда или не. Особено тези, които са по-затворени, по-трудно намират приятели, имали са проблем с адаптацията в нова среда, е очаквано да се вкопчат в наличното, защото то е познатото, дори и да е токсично. Минали сме по тоя път и го знам от личен опит. Аз лично във вашата ситуация ще искам детето да е при мен, за да мога максимално да окажа подкрепа и да се ориентирам за реалното психическо състояние, за което не е достатъчен един уикенд, особено с дете, което не споделя. Опасностите при вас ми се виждат прекалено големи, за да я оставиш в общежитието. Но това, разбира се, е лично мнение.

# 636
Тя беше при мен и нещата бяха в пъти по-зле, а тя не ми споделяше и не даваше да се намесят. Моето дете учи по трудния начин, от собствените си грешки. Гаранция на какво ще попадне в нов клас при нас няма, на със сигурност ще я надушат старите "приятели" и нещата ще се влошат и то много. Имахме разговор януари - премести ме в нашия град и ще ме чакаш пред училище да ме пазиш. Това е просто абсурдно, да те е страх в родния си град да излезеш сам на улицата и да се прибереш от училище сам, за да не попаднеш на някой от старата компания или от стария клас, от тези, които я тормозеха. Миналата седмица направи коментар 'Тук поне не е толкова зле като в старото училище".

# 637
Леле... Какви истории разказвате, момичета. Настръхнах.
Mama Ru, Green, бих обмислила преместване.
От друга страна бих обсъдила същото с детето. Независимо, че все още не са големи хора, смятам, че трябва да се дава възможност за мнение. Сядам с детето, излагам си мнението и съображенията, после изслушвам другата страна. Те са тийнейджъри и директно налагане, без даже дума да им се даде, ми се струва по-лошо.

# 638
Мама Ру, а квартира вместо общежитие би ли могла да е решение?

# 639
Не, проблемите не са в самото общежитие, а навън, на улицата. И съученички от класа, които или дразнят междучасието, когато няма учител в стаята, или на улицата в след учебно време. Те пък не са и на общежитие.
Много ми се иска да има родителска среща и да си поговоря с някои родители този път, но май няма да има такава.

# 640
Мама Ру, можеш ли да й осигуриш психолог в почивния ден, т.е. в събота? Ако не, с тези 15 дни по домашни причини, спокойно можеш да наместиш няколко такива срещи в петъците, или понеделниците. Така ще споделиш отговорността за решението, като ползваш мнението на психолога.
И още нещо, при пълна завършена година със засилено изучаване на английски, може пък да намериш вариант за същия профил в твоя град?
Тая стратегия, на беглец, да не би срещне някой неприятен за нея, не е много добра. И е до време.

# 641
Mama Ru, говори с класната да съдейства за среща с тези родители или поне да я уведомиш за ситуацията, за да хвърля по едно око в училище. Ако си върши съвестно работата, няма как да не е забелязала, че нещо се случва.
Казваш, че се случва след училище,  но едва ли в часовете е розово. Все някакви признаци са дали, че не "харесват" наборката. Все си мисля, че поне на някой от учителите трябва да му е направило впечатление отношението.

# 642
Мама Ру, пак те прочетох. А другите деца откъде знаят паролата на телефона и, за да го ползват?
Трябва ти разговор с класната.

# 643
  • София
Ужасно е това, което се случва с девойката ти, мама Ру Sad
Но как така да й отворили телефона, как така знаят паролата?

И по същата тема за тормоз - не знам какво става с децата.
При малката ми дъщеря нещо нещата излизат от контрол периодично. Обиди към дете, а родителите на обиждащите деца не се трогват. Укротяват се нещата за малко и после отново. Класната им се опитва да направи нещо. Но като няма подкрепа от родителите - каузата е загубена. И говорим за 'хЕлитно' училище.

# 644
  • София
Леле... Какви истории разказвате, момичета. Настръхнах.
Mama Ru, Green, бих обмислила преместване.
От друга страна бих обсъдила същото с детето. Независимо, че все още не са големи хора, смятам, че трябва да се дава възможност за мнение. Сядам с детето, излагам си мнението и съображенията, после изслушвам другата страна. Те са тийнейджъри и директно налагане, без даже дума да им се даде, ми се струва по-лошо.
С това съм абсолютно съгласна, не може да им се налага решение без те да участват в него, но и невинаги доверяването на тяхната преценка е добра идея, особено ако не се знаят основните причини да предпочетат дадено решение. Аз си спомням, че в общежитието на наборката на Мама Ру имаше и момче, което я тормози. Много бих се притеснявала за сигурността й при всичко описано. За съжаление, явно и в родния град има сериозни опасности.

Общи условия

Активация на акаунт