Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 29 495
  • 809
  •   1
Отговори
# 495
Ами явно аз като съм написала какво предложиха и е се приема, че процедурата е само на тънките черва. Предложението е за цялстно чревно здраве - като избият бактериите в тънките с лекаства то и микрофлората в дебелото ще загине и това е тяхното предложение да се възстанови.

В групите на разни здравни тематики за СИБО са препоръчвали Ентеросгел. На мен обаче не ми понася добре.

Ако в храненето нямам въглехидрати още на следващия ден болката е там и почва диарията. Предния месец въпреки храненето с въглехидрати бях почнала да смъквам килограми и много се бях стресирала. Сега уж съм в застой.

# 496
Ами явно аз като съм написала какво предложиха и е се приема, че процедурата е само на тънките черва. Предложението е за цялстно чревно здраве - като избият бактериите в тънките с лекаства то и микрофлората в дебелото ще загине и това е тяхното предложение да се възстанови.

В групите на разни здравни тематики за СИБО са препоръчвали Ентеросгел. На мен обаче не ми понася добре.

Ако в храненето нямам въглехидрати още на следващия ден болката е там и почва диарията. Предния месец въпреки храненето с въглехидрати бях почнала да смъквам килограми и много се бях стресирала. Сега уж съм в застой.
А Вие като с СИБО какви са Ви симптомите?

# 497
В болница в ****, специалиста по хранене който ме консултира накрая след всички прегледи на корем и ямр,  ми разяснява много надълго от къде е проблема ми. Предупреди ме, че ако започна сега по някаква причина пак диета с ниски въглехидрати ще имам временно подобрение и след това сериозно влошаване на СИБО. Иска да пия няколко антибиотика почти последователно, после някакви прахчета, които щели да премахнат и добрите бактерии и за това трябва да приемам и специални добавки + колонотерапии и терапии с озон и заселване на микроорганизми в дебелото черво. Е те като го чух това с озона и казах "Край  - от оня край няма да поемам кислород и това е!" /а и застраховката ми не покрива подобно лечение/. Та сега си търся натуропат тук и малко по-меко да се лекувам.
Дорис, извинявай, ако любопитствам излишно, но не съм запозната с "историята" ти, в случай че си я споделяла. Simple Smile
Имам предвид, ти само заради SIBO-то ли ходи до въпросната дестинация (виждам, че си редактирала)? От кога си диагностицирана с това състояние?
Иначе, и аз знам, че така се лекува - първо няколко антибиотика за хубаво прочистване, после ново заселване на полезни бактерии.

При скенер на корем и малък таз не се ли вижда този свръхбактериален разтеж.
Не, не мисля, че има общо. Доколкото знам, дихателният тест е един от малкото възможни.

Може ли по- подробни обяснения за симптомите Ви при SBIO.
Ако се обръщаш конкретно към мен с това питане, аз не знам дали моите симптоми се дължат на SIBO. На гастроентеролог не съм ходила от доста отдавна. Направих си теста от чисто любопитство, като много стриктно спазих всички препоръки. Излезе силно положителен. Иначе, симптомите ми са подуване, доста газове, нередовно изхождане (запек), бавно храносмилане, а от около година насам - периодични леки болки в най-горната част на корема. Но пак казвам, може тези неща да не се дължат само на SIBO-то; най-малкото, аз си влача повечето от тия оплаквания още от ранните юношески (да не кажа - детски) години. Иначе, след колоноскопия преди няколко години, ми казаха, че съм с хроничен колит, но лечение не съм провеждала, тъй като не съм тежък случай явно.

Между другото това с колонотерапията /промиване на червото/, ...
То, даже май не е нова тази терапия. Бях чувала за нея още пред 2011 г. в България.

Чета ,че в клинка DETOX CENTER правят такъв за 100 лв.
Аз лично бих си пусната този тест в "Genica", защото, ако правилно помня, в "Detox Center" изследването е само за единия тип SIBO (водороден), а те са два - водород и метан (аз, например, имам от по-неразпространения и ако бях пусната теста на място, различно от "Genica", може би нямаше да се хване).

# 498
В болница в ****, специалиста по хранене който ме консултира накрая след всички прегледи на корем и ямр,  ми разяснява много надълго от къде е проблема ми. Предупреди ме, че ако започна сега по някаква причина пак диета с ниски въглехидрати ще имам временно подобрение и след това сериозно влошаване на СИБО. Иска да пия няколко антибиотика почти последователно, после някакви прахчета, които щели да премахнат и добрите бактерии и за това трябва да приемам и специални добавки + колонотерапии и терапии с озон и заселване на микроорганизми в дебелото черво. Е те като го чух това с озона и казах "Край  - от оня край няма да поемам кислород и това е!" /а и застраховката ми не покрива подобно лечение/. Та сега си търся натуропат тук и малко по-меко да се лекувам.
Дорис, извинявай, ако любопитствам излишно, но не съм запозната с "историята" ти, в случай че си я споделяла. Simple Smile
Имам предвид, ти само заради SIBO-то ли ходи до въпросната дестинация (виждам, че си редактирала)? От кога си диагностицирана с това състояние?
Иначе, и аз знам, че така се лекува - първо няколко антибиотика за хубаво прочистване, после ново заселване на полезни бактерии.

При скенер на корем и малък таз не се ли вижда този свръхбактериален разтеж.
Не, не мисля, че има общо. Доколкото знам, дихателният тест е един от малкото възможни.

Може ли по- подробни обяснения за симптомите Ви при SBIO.
Ако се обръщаш конкретно към мен с това питане, аз не знам дали моите симптоми се дължат на SIBO. На гастроентеролог не съм ходила от доста отдавна. Направих си теста от чисто любопитство, като много стриктно спазих всички препоръки. Излезе силно положителен. Иначе, симптомите ми са подуване, доста газове, нередовно изхождане (запек), бавно храносмилане, а от около година насам - периодични леки болки в най-горната част на корема. Но пак казвам, може тези неща да не се дължат само на SIBO-то; най-малкото, аз си влача повечето от тия оплаквания още от ранните юношески (да не кажа - детски) години. Иначе, след колоноскопия преди няколко години, ми казаха, че съм с хроничен колит, но лечение не съм провеждала, тъй като не съм тежък случай явно.

Между другото това с колонотерапията /промиване на червото/, ...
То, даже май не е нова тази терапия. Бях чувала за нея още пред 2011 г. в България.

Чета ,че в клинка DETOX CENTER правят такъв за 100 лв.
Аз лично бих си пусната този тест в "Genica", защото, ако правилно помня, в "Detox Center" изследването е само за единия тип SIBO (водороден), а те са два - водород и метан (аз, например, имам от по-неразпространения и ако бях пусната теста на място, различно от "Genica", може би нямаше да се хване).
Много благодаря за всичко , което сте написала!
Днес съм много активна, защото съм в криза (със спазми ).
Един последен въпрос- в момента пия ИРИТАКОЛИН заради подуването и газовете. На него пише че съдържа зеолит , които абсорбира газовете и ги извежда без проблемно. Въпроса ми е някой пиел ли е зеолитова вода и имал ли е някакъв ефект?
Извинявам се ако съм досадна за някои, ама тези въпроси имам смелост само тук да задавам не и на ЛЛ .

# 499
Във връзка с прочистване на червата и отново заселване на добри бактерии (специално за хроничен запек пиша), пробиотици Нарине имат подобна програма. Прочистване, подобно на това преди колоноскопии, после 12 дни редуване на два пробиотика + инулин и накрая като поддържащо остава само инулина.

Аз смятам да пробвам, направих и консултация с тях, първо ме посъветваха да пусна изследване на фецес за Кандида и хеликобактер и после започвам програмата, ако са отрицателни.

# 500
lbl, колежката ми твърди, че се е излекувала стомаха и червата /имала е болки, диария и газове, но тя е от хората, които не ходят по лекари/ със зеолит на прах. Имало на капсули и така го пиела.
Самата тя ми подари зеолит на камъчета и го слагах в кана за филтриране на вода.
После прочетох, че нашия български зеолит бил леко радиоактивен, поради мястото от където се вадел или нещо такова. Купували някакъв френски зеолит, който не бил радиоактивен. Не намерих френския и нали съм малко страхлива спрях всякакъв зеолит за да не светна в тъмното хахахах
Но и аз си купих Иритаколина заради зеолита.

# 501
Искам да попитам всички с газове, подуване, запек и оплаквания, характерни за срдч дали имат изтичане на слуз по време на кризите. Извинявам се за описанието и сравнението, но тази слуз е белезникава до светло жълта на цвят и прилича много на сопол, точно със същата консистенция е. Изтича по време на зверското бълбукане на червата. Когато те се успокоят,тя вече не изтича, а остава само по малко на тоалетната хартия. Мисля, че това може да е тази слуз, която смазва изпражненията и ги прави да се движат по червото, за да се изхвърлят. И други хора се оплакват от тази слуз, но са им казвали след колоноскопия само срдч. Няма начин да е само това.

# 502
Искам да попитам всички с газове, подуване, запек и оплаквания, характерни за срдч дали имат изтичане на слуз по време на кризите. Извинявам се за описанието и сравнението, но тази слуз е белезникава до светло жълта на цвят и прилича много на сопол, точно със същата консистенция е. Изтича по време на зверското бълбукане на червата. Когато те се успокоят,тя вече не изтича, а остава само по малко на тоалетната хартия. Мисля, че това може да е тази слуз, която смазва изпражненията и ги прави да се движат по червото, за да се изхвърлят. И други хора се оплакват от тази слуз, но са им казвали след колоноскопия само срдч. Няма начин да е само това.
Да и аз имам слуз след многото  газове и е точно такава каквато я описвате.
Отначало се стрясках, но тя при мен е много често и започнах да свиквам и наблюдавам да няма кръв.

# 503
Отначало се стрясках, но тя при мен е много често и започнах да свиквам и наблюдавам да няма кръв.

а дадоха ли някакво обяснение лекарите защо се получава тази слуз?

# 504

а дадоха ли някакво обяснение лекарите защо се получава тази слуз?
Не съм питала.

# 505
Слуз има обичайно в дебелото черво на всеки човек и служи като смазка, предпазва лигавицата на червото от преминаващата храна, подпомага изхвърлянето на храната и пр.

Например при подготовка за колоноскопия, когато цял ден червото се изпразва и накрая като не остане нищо, но препаратът още действа може да почнете да изкарвате от тази слуз, защото то друго не е останало в него.

При синдром на раздразнено черво понякога може да излиза от тази слуз. Тя може да излиза и в други случаи като колит и много други, но затова когато ходите на преглед обяснявайте тези неща на гастроентеролозите. Те на база вашите изследвания, състояния и пр. могат най-добре да обяснят за слузта.

Най-важното е да разберем че слузта сама по себе си не е болест, тя е част от нас. И при СРДЧ червото нали е чувствително и реагира в повече от нормалното на преминаващите храна и газове като на нещо лошо и отделя повече слуз за да се предпази, т.е. ако нямате други съпътстващи заболявания, приемете слузта като част от СРДЧ.

Аз правих колоноскопия с локална упойка и на практика през цялото време бях в съзнание и гледах на екрана това, което и докторът виждаше. И точно тази слуз ми я показа един-два пъти и после нататък като продължи с камерата ми беше ясно че тя нормално си е в червото и трябва да е там.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 11:31 от zzrr

# 506
Напълно разбирам тези неща за слузта и ги приемам, обаче.....
1. Защо никога досега не е излизала тази слуз, след като аз съм с колит от 17 години, какво се е променило в последните 6-7 месеца, та сега излиза тази слуз?
2. Забелязах, че когато имам ужасно бълбукане и газове, тогава започва да изтича и слуз и когато бълбукането и газовете намалеят, слузта също намалява, има само малко по тоалетната хартия, а после изчезва напълно.
3 . Щом почне да изтича слуз, получавам запек. Излизат само малки топчета и то не всеки ден. Започва да ми тежи да се изходя и става само със свещички или лаксативи. Може би липсата на тази течност прави изпражненията твърди и те не могат да излизат нормално.....
4. Най- важно е какво причинява тези зверски бълбукания и газове, които пък предизвикват следващите проблеми и как да лекувам цялата тази гадост, така че повече да не се стига до подобни състояния? Дали изобщо е лечимо?
ПП Щом ми свалят конците, ще отивам при гастрото и ще настоявам да разчепкаме тези кризи и да търсим решение. Колоноскопия вероятно ще мога да направя след 2-3 месеца най-рано. Но дотогава мисля да не чакам, а да търся начин да си помогна, защото ми се вижда ужасно това нещо. Просто съм затворник вкъщи по 1 седмица и то през месец, месец и половина. Страхувам се да отида някъде далече за повече от ден, да не започне това чудо и да се чудя как да се прибирам.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 13:18 от Ън

# 507
Ън, никой не може да каже от какво е, трябва да мине колоноскопията. И аз като захладнее съм се приготвила да правя! Ще я правя комбинирано заедно гастроскопия. Че аз болки и в стомаха имам!

# 508
Може би липсата на тази течност прави изпражненията твърди и те не могат да излизат нормално.....

Да. Обезводняване, стрес -> по-малко слуз -> недостатъчно смазка в червата -> запек

# 509
На намирам актуална тема за полип на дебелото черво, само стари теми има, и затова пиша в тази. Значи гастроентерологът, който ми премахна полип по време на колоноскопия каза, да отида на преглед само ако имам оплаквания. Не ми каза, да правя контролна колоноскопия.
 Няма часове за него и скоро ходих при друга гастроентероложка. Тя ми каза, ако две изследвания са наред, няма нужда засега от контролна колоноскопия. Пусна ми фекален калпротектин и туморен маркер М2-PK.  
Резултатите ми са наред.
Преди да направя колоноскопията, 3-4 години имах бълбукане и къркорене на червата, особено нощем, слуз която мислех, че е от хемороиди.
  Ходила съм на лекари, но изписваха само дуспаталин и еспумизан, билкови комфортекс... с временен ефект.
   Най-накрая намерих лекар, който каза че СРДЧ има причина и трябва да се открие причината.
 Изследвах по негово предписание всякакви бактерии, гъбички и хранителни непоносимости - лактозна, фруктозна , DAO хистамин. Но плащах всичко, не е по здравна каса. С картата на допълнителното здравно осигуряване ми възстановиха някои разходи.

Общи условия

Активация на акаунт