Синдром на раздразненото дебело черво тема 3

• 27 510
  • 809
  •   1
Отговори
# 645
Та, възможно ли е да не съм се изчистила и да не са могли да огледат добре червата?

Възможно е, да. Аз - въпреки че спазих изискваният с педантичност - също не се бях прочистила добре.

# 646
Аз имам 4 колоноскопии през 5 години, до сега никога не e било да съм се изчиствала добре. Макар да почвам чистенето 2 дена преди процедурата. Единия ден вечерта някакви таблетки ме карат да взимам. Не усещам нищо от тях. Не знам за какво са. На другия ден сутринта почвам да пия от гадостта (4 литра е при мен). Пия целия ден. И на третия ден процедурата ми е след обяд. По инструкции до 6 сутринта трябва да изпия последния литър и после нищо до момента на процедурата (около 14:00). Уж като ходя до тоалетна всичко чисто излиза (като лимонада чисто и жълто). Но после като излязат резулататие си пише че не е изчистено добре. До момента на подгототвката съм яла малка салата с пилешко 100 гр (обед и вечер). По принцип така се храня. Не консумирам никакви други неща. Не съм се задънила от храна, но и аз не знам защо не постигам пълно прочистване.

# 647
Благодаря Ви много за включването, Mimileta, Гърне без похлупак и vici75! Аз само закусих с 1 банан, кафе и малко орехи. После започнах да пия Ендофалк откъм 14 часа - първите 300-400 мл, как да е, успях, даже не ми се стори толкова гадно, но послеее - не можех повече от 5 малки глътки, и така до 21 часа, когато спрях.

# 648
В деня на започването аз не ядох нищо. В 10 почнах литрите, казаха до 11 вечерта да изпия три и на сутринта до 6 четвъртия литър. Светла течност не излезе, до последно жълта като лимонада. Излезе хистологията, полипчетата непроблемни. Но тъй или иначе отрязани! Simple Smile

# 649
Много се радвам mimi.7299 Simple Smile
Айде сега дишай спокойно!

Имаш ли промяна в състоянието?

Ох, така съм подута в горната част на корема, че и самия корем, че една позната казала на естра ми, че ми се възхищавва, че ще ставам майка на тези години! Викам на сестра ми да предаде, че явно е надуваемо бебе, защото имам толкова газове...

# 650
Много се радвам mimi.7299 Simple Smile
Айде сега дишай спокойно!

Имаш ли промяна в състоянието?
Не нямам, коремът ми се надува, пука, опъва. Дискомфортът и при мен е в горната част, приличам на бременна в 6 месец 🤨

# 651
mimi.7299, радвам се, че всичко е наред с изследването и хистологията! Благодаря за включването! Сетих се за нещо, което може и да съм чела тук или другаде, но да споделя - поне седмица преди колоно (а може и преди гастро) не трябва да се яде зелена салата, защото оцветявала.

# 652
  • под тепетата
Ще споделя нещо, макар да не съм на 100% сигурна, че ефектът се дължи на него. В началото на месеца карах някакъв вирус и се сетих, че зимно време съм пила Фитолор хот. Купих си го и пих както е в листовката - по две прахчета на ден. След десетина дни забелязах, че ми спадна подутия корем. Съдържанието е ехинацея, инулин, витамин С и цинк. В листовката си пише, че влияе на чревната флора, но чак сега го забелязах.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 23:54 от bilqna_69

# 653
  • София
mimi.7299, диагнозата ти е функционална диспепсия, братчето на СРЧ. Няма голяма разлика в лечението обаче, но все пак екшънът е на друго място. По мои наблюдения (аз съм със същата диагноза), пре- и пробиотици не оказват голямо влияние, защото те действат на микрофлората в дебелото черво. Освен това там горе е сбирщината на всички нерви (Слънчевият сплит), ентеричната нервна система, която никой не знае какво точно представлява и как да й се влияе, и как си комуникира с мозъка. Според мен е по-тегаво от СРЧ. На печелившите, честито!

# 654
Аз много се надявам да ми е направена, както трябва колоноскопията, защото първо - аз не бях изрядна с очистването, но второ - май ми я е правил специализант, дано поне е бил под контрола на някой опитен доктор.
И сега ме интересува вие как разбрахте каква ви е диагнозата?
 Моята история е такава:
2024 г. февруари - март (след вечеря със сготвено кисело зеле) усетих нещо, като тежест в епигастриума и започна едно ежедневно оригване. Отидох на ехография, казаха че всичко е наред, но отидох и на гастроентеролог, той каза, че жлъчката ми е прегъната и че червата ми са смъкнати. Изписа ми Цинапсин и Спазмомен. Аз не ги пих, проблем с червата нямах. В общи линии това премина, но пък фекалиите ми станаха светли/жълти, което отдавах на прегънатата жлъчка (баща ми е с извадена, на горе-долу сходна възраст). Тази година пак направих ехография на коремни органи, докторът каза, че жлъчката си ми е с абсолютно нормална форма.
От юли месец започнах да имам лек запек, газове, къркорене и коликообразна болка ниско вдясно на корема и гърба. След болката, обикновено отивам до тоалетна, като изхождането е с твърд материал. Притеснява ме, че даже ме събуждат през нощта болката и нуждата за изхождане.
Нещото, което ме притесни още повече последните 2 седмици е еднократно изхождане на тънък материал и няколко изхождания с по-мек материал, като на  конци (но не диария).

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 11:54 от anmasu

# 655
Силвър, аз едновременно правих и гактроскопия. Откри се и Хеликобактер, свърших курса на лечение 14 дни АБ. Подобрение с подуването няма... болката е и в слънчевия сплит, докторът каза половината симптоми са на нервна почва! Та, спасение няма. Сега от АБ черва и черен дроб са тотално скапани, което ще отнеме месеци да се върнат в по добра форма. Тва е - стресът не прощава!

# 656
  • София
Мими, и аз по същия път минах. Да, докторите казват, че причината е, че си тревожен и че четеш много в интернет. Което е и вярно и невярно.
Стрес е, но не в смисъла, който влагаме като говорим за стрес. Тялото влиза в стрес, защото се бъгва микробиома, и вследствие на това хиляди процеси в тялото страдат. За което никой си няма престава. Ако има стрес от рода на пари, отношения, работа и други подобни, това влияе на тялото, но не е ясно как ще повлияе симптомите - при мен стресът намалява симптомите драстично, разсейва бъгнатата нервна система от глупостите, с които се занимава. Глупости, защото реагира преувеличено на минорни дразнители.
СРЧ и ФД приличат повече на лонг ковид, отколкото на реалните заболявания на хр. система.

# 657
Може би сте абсолютно права - и мен стресът ме разсейва, защото съм си тревожна. Тази година обаче ми беше много стресова, включително с операция и явно в един момент компенсаторните възможности на организма се изчерпват. Неслучайно наричат стомаха "вторият мозък". Четох една книга "Черво с чар", но тогава не съм си и помисляла , че може да имам проблеми в бъдеще, четох я любителски, а не като пряко заинтересуван. Не я помня много, но и като цяло не ми е сила паметта, та ще гледам пак да я прочета.

# 658
bilqna_69, дай да видим ще се задържи ли спада на корема.
При мен до овулация съм почти като здрава. След овулация се подувам и се почват болките и газовете. Ясно е, че е свързано с естрогена и прогестерона ама пусто нощем като се събудя и ме е страх - мисля си хората със серизони диагнози в какъв ужас живеят и дали това ме чака Sad

# 659
Дорис и при мен това допринася. Навлизам в мено, хормоналния спад бърка яко храносмилателната система.

Общи условия

Активация на акаунт