Резултати Бхс

• 2 119
  • 41
  •   1
Отговори
Здравейте! Първо да се извиня, че пиша в тази тема, НО за първи път пиша във форум 🤣 като Маугли съм. Накратко за мен - на 29г. съм, бременна съм в 12 г.с. и термина ми е за август. Миналата седмица бях на БХС и доктора не е казвал да вижда някакъв проблем, чухме сърцето, каза някакви стойности на сестрата, които аз не разбрах 😁 до тук добре, но резултатите трябва да излязат другата седмица, а съм на преглед чак на 4 март. Въпроса ми е има ли някоя мама тук, която евентуално може да разчете резултатите когато излязат? Гледах в Интернет как се четат резултатите, но страшно много се обърках. Просто за мое успокоение (надявам се) да разбера дали са добри или лоши. Казаха ми , че ще бъдат обсъдени с доктора, но дали ще се случи в действителност не се знае. Ще бъда благодарна ако някоя от вас може да ми помогне! 🤗

# 1
Резултатите са статистически. Колко  бременни жени, имащи същите изходни данни като Вашите, ще родят дете с най-разпространените хромозомни аномалии. Дават с във вида :
"Синдром на Патау: 1:100000"
Рискът от синдром на Даун се смята един път от показанията от изследвнията и един път от възрастта на майката. Дава и комбиниран от двете риск.
Понякога има данни и за вероятността от развитие на прееклампсия - усложнение на бременността, поставящо в риск майка и бебе.
Няма "разчитане", има математика. При висок риск от нещо, се взимат мерки за установяване на състоянието.

# 2
Здравейте мами. Излезе ми резултата от БХС. Обаче нищо не разбирам, моля някой ако разбира да ми каже и успокои по някакъв начин всичко наред ли е?

# 3
Имате леко завишен риск за синдром на Даун. Хубаво е да се консултирате с АГ дали е необходимо да се направи амниоцентеза или хорионбиопсия, за да се установи със сигурност липсата или наличието на синдрома. Предполагам, обаче че във Вашия случай първо ще искат да се направи неинвазивен пренатален тест, защото рискът не е толкова голям. Погледнете отдолу описаното в коментара под резултатите.
Стискам палци всичко да е наред! 🍀

# 4
Бях с подобен резултат заради още по високо чхг над 5 ,а трябва да е около 1...тогава АГ ,която ми прави фм ми каза,че на ехограф не вижда нищо,което да я притеснява...все пак пуснахме пренатален тест за всеки случай...слава на бога всичко излезе наред ...момиченцето ми вече е на 1 годинка

# 5
Основни резултати:
Комбиниран риск за синдром на Даун (Т21) – 1:444

Това попада в категорията „нисък риск“ (обикновено за висок риск се приема 1:100 или по-висок).
Риск за синдром на Едуардс (Т18) – 1:100 000

Много нисък риск.
Риск за синдром на Патау (Т13) – 1:100 000

Много нисък риск.
Риск за синдром на Търнър – 1:100 000

Много нисък риск.
Допълнителни параметри:

Биохимичен риск за Даун – 1:175 (по-висок от комбинирания, но не алармиращ).
Биохимичен риск за Едуардс – 1:30 213 (много нисък).
Биохимичен риск за Търнър – 1:6 221 (много нисък).
NT (нухална транслуценция) – 1.9 мм (под 2.5 мм, което е нормално).
PAPP-A и β-hCG са в нормални граници.
Интерпретация:
Въз основа на тези резултати, рискът за хромозомни аномалии е нисък.
Все пак, при риск 1:444 за синдром на Даун, препоръчително е обсъждане с лекар и евентуално допълнителен скрининг (напр. неинвазивен пренатален тест – НИПТ).
Специализирано ултразвуково изследване „Фетална анатомия“ в 19-23 седмица е силно препоръчително за всички бременности.
Заключение: Няма сериозни поводи за притеснение, но за допълнително спокойствие може да се направи НИПТ.

# 6
Здравейте, АГ ме праща на късен БХС , на прегледа преди това каза , че всичко е нормално. Това са резултатите трябва ли да се притеснявам??

# 7
Kami1239

Оценка на комбинирания риск за хромозомни аномалии:
- Синдром на Даун (Тризомия 21) 1:1870** (нискорисков резултат)  
- **Синдром на Едуардс (Тризомия 18):** **1:100000** (изключително нисък риск)  
- **Синдром на Патау (Тризомия 13):** **1:100000** (изключително нисък риск)  
- **Синдром на Търнър (45,X0):** **1:100000** (изключително нисък риск)  

Какво означава това?
Числото „1:1870“ за синдром на Даун означава, че при 1870 жени с подобни резултати, само 1 може да има плод със синдром на Даун. Този резултат се счита за **нискорисков**, тъй като обикновено граничната стойност за висок риск е **1:250 или по-висок риск (например 1:100, 1:50 и т.н.)

Биохимичният скрининг изчислява и отделно рисковете на база възрастта на майката, без да включва ултразвуковите и биохимичните маркери:  

- **Биохимичен риск за синдром на Даун:** **1:554** (по-висок от комбинирания риск, но все още в нискорисковата зона)  
- **Възрастов риск за синдром на Даун:** **1:1425**  
- **Възрастов риск за синдром на Едуардс:** **1:12821**  
- **Възрастов риск за синдром на Патау:** **1:38511**  
- **Възрастов риск за синдром на Търнър:** **1:5743**  

💡 Какво означава това?
Само по възраст майката би имала риск **1:1425** за синдром на Даун, но когато се включат биохимичните маркери и ултразвуковите параметри, този риск спада значително до **1:1870**.  

Биохимични и ултразвукови показатели (11-14 г.с.)**  
- **PAPP-A (плацентарен протеин):** **0.93 MoM** (нормален)  
- **Free β-hCG (бета-хорионгонадотропин):** **2.67 MoM** (леко повишен)  
- **NT (нухална транслуценция – задебеляване на шийната гънка):** **1.02 мм** (нормално, като обикновено стойности **под 3.0 мм** се считат за безопасни)  
- **NT (нухална транслуценция) в MoM:** **0.6 MoM** (в границите на нормата)  

💡 **Какво означава това?**  
- **PAPP-A:** Нормални стойности показват добра плацентарна функция.  
- **β-hCG:** Стойностите са малко повишени (2.67 MoM), но не са притеснителни, особено след като NT е в норма.  
- **NT (нухална транслуценция):** Това е **най-важният** ултразвуков показател за риск от хромозомни аномалии и тук е в напълно нормални граници (**под 3 мм**).  
Коментари и изводи:
✅ **Резултатите са благоприятни, няма индикации за висок риск от генетични аномалии.**  
✅ **Синдромът на Даун е с нисък риск (1:1870), а другите тризомии са с изключително нисък риск.**  
✅ **NT измерването е напълно нормално (1.02 мм), което е добър знак.**  
✅ **PAPP-A и β-hCG са в нормални граници, без сериозни отклонения.**  

Какво да се направи нататък?
- Ако бременната жена иска 100% сигурност, може да направи неинвазивен пренатален тест (НИПТ), който анализира ДНК на плода чрез кръвна проба.  
- Ако резултатите бяха високорискови, следващата стъпка би била амниоцентеза или хорионбиопсия, но тук няма нужда от това.  
Заключение:
➡ Резултатите са успокоителни, без данни за висок риск от генетични заболявания. Ако няма допълнителни индикации, бременната жена може просто да продължи с рутинните изследвания и феталната морфология около 19-23 г.с.

# 8
Здравейте
Миналата седмица направихме ФМ и БХС при др Салджийски/Стара Загора/ резултатите бяха
1:28 за Даун! НТ е 1.9, бостан костица има, но нивата на ПАПП са много ниски(0,34) а на свободен БЦХ много високи 2.7799
Риска е плашещ и ще правим пренатест.
Когато се загледах в изследването видях обаче че лекарката ми е объркала ГС! Вместо 12+2гс, тя е написала в изследването 13+3.. което е нейна грешка. Може ли това да е повлияло на крайния резултат от алгоритъма който изчислява БХС понеже четох че е нормално нивата на ЧХГ да са най завишени в 12 седмица, а тя ме е написал в 13? Помагайте моля

# 9
не мисля,че г.с. има отношение в алгоритъма...той се изчислява на база години,кръвни изследвания и измервания от ехограф

# 10
не мисля,че г.с. има отношение в алгоритъма...той се изчислява на база години,кръвни изследвания и измервания от ехограф
Съгласна съм, но стойностите на чхг в 12 седмица са нормални, а за 13та се водят завишени
Моля и други да се включат. Просто съм много притеснена

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 13:50 от Rumina9

# 11
знам,че папп и чхг трябва да са около 1 и двете...при мен папп беше 1 ,но чхг беше 5.5 и от там ми се повиши риска на 1:185

# 12
Най-вероятно е вписана измерената възраст на ембриона спрямо показателите, а не седмицата спрямо датата на последна менструация. Понякога лекарите сменят датата на термина според тази от ехографа. Няма отношение към БХС.

# 13
Здравейте. Бихте ли ми казали има ли нужда от притеснение?

# 14
Галина Т.,всичко изглежда наред.

Общи условия

Активация на акаунт