ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 3

• 38 588
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Информацията в това съобщение ми създава усещането за огромно желание за промени, без ясна визия какво да променяме и как да стане. Ще увеличаваме значително часовете по математика /принципно съм за/ за сметка на чуждоезиковото обучение и профилираната подготовка. Обаче ще увеличаваме и часовете по природни науки, бел, история и география. Те за чия сметка ще са? Като взема да смятам, май няма да имаме чуждоезиково обучение и профилирана подготовка, пък същата едва я въведохме. Освен това се обсъжда увеличаване на часовете по математика само в гимназиален етап. Само че математиката е масово изпусната още в прогимназиалния и ако няма драстични промени там, в гимназията ще запълваме буре без дъно. Абе, нещо не съм оптимистично настроена към ентусиазма на министъра. Притесних се за внуците.

# 571
Понеже сигурно се досещат за трагичите резултати, дето предстоят с това завяваване в последния момент, дали няма да дадат лесничка матура, да покажат резултати

# 572
  • София
Преди 5 години същият министър не ни беше любим, но поне изглеждаше относително логичен. Не може да се каже същото за текущите му изяви. Сякаш гледам и слушам човек, чиято мисловна дейност протича чрез къси съединения.

# 573
Понеже сигурно се досещат за трагичите резултати, дето предстоят с това завяваване в последния момент, дали няма да дадат лесничка матура, да покажат резултати
Според мен сега евентуално ще се заяви дзи ооп мат, а не дзи пп мат. На моята дъщеря една приятелка току-що й каза, че ще се възползва, че точно преди 10 дни се ядосваше защо не е заявила дзи ооп, мъчейки се с едни изпити на су.

# 574
  • София
И на мен сега ми е напълно нелогичен. А преди му симпатизирах.
Това с религиозното обучение дори нямам време да викна доколко е наистина сериозно намерение да се вкарва задължително и доколко е някакъв медиен шум.
Ето още една статия по темата с още нови идеи :
https://www.segabg.com/hot/category-education/universitetite-se- … H_qlbjbzQoU8IcNFw

# 575
  • София
Все едно беше вчера, когато преди 5 години същия министър обяви отпадане на теми по Бел и мат заради Ковида. Отделно имаше своите идеи за реформи, но не съм запомнила нещо много иновативно да е въведено. То с тези кратки мандати на министрите в последните години, нямат възможност да се разгърнат дългосрочно. Всичко е на парче и на момента.

От възможността за дзи по мат. няма да се възползваме. За съжаление последните 5 години заради учителката този така важен предмет при дъщеря ми е на базово ниво. Отделно имат 2 часа седмично.

# 576
  • у дома
И на мен сега ми е напълно нелогичен. А преди му симпатизирах.
Това с религиозното обучение дори нямам време да викна доколко е наистина сериозно намерение да се вкарва задължително и доколко е някакъв медиен шум.
Ето още една статия по темата с още нови идеи :
https://www.segabg.com/hot/category-education/universitetite-se- … H_qlbjbzQoU8IcNFw
Съвсем сериозно и тихомълком се работи за въвеждане н на  религията-имам позната учителка,която има недостиг на часове за норматив и е записала Духовната семинария точно заради въвеждането на тези часове.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 07:57 от svetlaem

# 577
  • София
Ужас. Дори не мога да осмисля кой изобщо и каква полза има от това.

# 578
  • София
Има нещо хубаво в тия неща.Вълчев може да диви както е започнал с нашия набор като опитни зайчета на реформите му,и сега да видим резултата.Дали е доволен?
От вчера за религията https://nova.bg/news/view/2025/03/20/491546/%D1%82%D1%80%D1%8F%D … 0%B8%D1%89%D0%B5/
И още https://www.dw.com/bg/poslusanie-i-religia-v-ucilise-nakde-trgva … lgaria/a-71843040

# 579
Самата концепция -избери си бог, малко ми е като ти си над него. Религията или се приема по наследство, или просто е само философия, която ти пасва.

# 580
С религията вече стъпихме в дълбокото. Най-лесното промиване на мозъци особено в ранна детска възраст. Нашите трудно ще ги пречупят, но малките - не ми се мисли. Аз не мисля, че всички посещаващи редовно църква, са вярващи в действителност. Просто трябва да се нагодят и да демонстрират , че подкрепят религиозните ценности. Явно има неотложна нужда от "послушни овчици". Сега все някой тръгва с рогата, но с въвеждане на това обучение ще им ги счупят. За сектите, които също се борят за младите пък изобщо не искам да коментирам.

# 581
  • София
"Родителите се вземат насериозно". Да му имам светския начин на мислене на този Тихон. Категорично съм против да промиват мозъка на децата ми.
Като знам, че за математиката, която е точна, логична наука трудно намират добри учители, не ми се мисли тези по религия какви ще са.
Интересно ми е и в колко от държавите в Европейския съюз си изучава задължително религия.

# 582
.....
Като знам, че за математиката, която е точна, логична наука трудно намират добри учители, не ми се мисли тези по религия какви ще са......
                 То е ясно какви ще са! Някои фанатици, мислещи, че техния предмет е най-важен и трябва да изпълнят заръките. Други, както и сега има такива, по-голяма заплата и защо пощо изпълняване на задълженията си.  И в давата случая полза не виждам.
                 Не мога да приема, че в 21 век ще се върнем в средновековието. В името на религията и в момента се извършват безумства и загиват хора. Е, не мога да го приема по никакъв начин. Образованието е светско и такова трябва да си остане.

# 583
И за мен мястото на религията не е в училище. Но то и военното дело няма място в училище, но го вкараха, как се провежда и кому беше нужно е друга тема. 4 часа седмично история и пак не им стигаше времето да учат съвременната история. Изобщо кашата е ужасна с учебните планове и честно казано не виждам как ще се оправи, а проблемът е сериозен и е крайно време да се започне отнякъде с решаването му. Но това няма как да стане с въвеждане на нов предмет, който само създава дразги в обществото.

# 584
Ами като не сме си свършили работата вкъщи, ще въвеждат религия. Това е положението.
Ако бяхме възпитали деца, за които дишането на райски газ не е приоритет в живота, както и посещението на чалготеки, мятането на салфетки и наливане с алкохол до безпаметност, нямаше да се стигне до въвеждане на часове по религия в училище. Много отдавна имаше такива опити, но тогава още не беше така изпуснато положението и те замряха във времето.
Жалкото е, че въвеждането на религия няма да помогне на това изпуснато положение. Ама по никакъв начин няма да помогне. Защото изпуснатите деца днес скоро ще възпитават свои деца... Никаква религия не може да ни спаси от простотията.

Иначе по повод "послушните овчици" - питам се тия дълбоко религиозни хора през Възраждането как вдигнаха бунтове и Априлско въстание, ако бяха "послушни овчици"?!

Ама темата е дълга и дълбока. Не е черно-бяла.

Общи условия

Активация на акаунт