АС и други романтични К-драми - тема 13

• 20 213
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Търкалям се от смях Joy. В 8-ми епизод Главната е обхваната от черната магия, обаче при нея нещо не действа както се очаква. Почва да говори в най-чист вид, каквото си мисли в момента. Обясняват се в коридора, където Главният я избута преди съвсем да го е изложила, че тайно си пада по него. Нейните обяснения:
– Всичко е заради магията. Знам, че си жрец и наистина не ме интересуваш.
    Но ако не беше, щях да те метна през рамо и да избягам.
 rotfImbo   rotfImbo

П.П. Ох, и мушкането с нож от прасковено дърво не е за изпускане. Joy Joy

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 20:58 от profi_1

# 511
  • Варненска клюкарка
Rezident ...  забравих нататък заглавието на новия медицински сериал за родилно оделение ли става въпрос? Тая глава съм я затворила отдавна и бих могла да погледам. Аз ги помня брата и сестрата от Болничния плейлист, много сладки ми бяха, но много рядко ги показваха. Сеещам се как заспаха по време на една мозъчна операция, а като се събудиха накрая, професорката все така беше на крак до пациента. Исках повече време с тях,  беше ми  любопитно как е в Корея, защото моето чадо в момента е 3-ти курс медицина, но нищо от това, което показват за третокурсниците  по чуждите сериали,  западни, или от далечния изток не се случва тук.

"Болгарский перец"  рускините наричат всичко, което е някакъв вид пипер - долма, капия, червен, зелен, жълт, може да идва от Китай, но още от едно време, когато са разграбвали пипера направо от камионите идващи от България си го наричат "болгарский перец". А правилното названието на въпросния зеленчук в България си е точно пипер, пробвайте във варненско, пък и на север да си купите това като кажете чушки - просто ще ви дадат люти чушки Joy

УСокчето -  опитвам се да разбера  какво рекламира тук newsm78
https://www.youtube.com/shorts/8SyqizQ7K8E
https://www.youtube.com/shorts/SSkktozgwzs

Много красив Джуно, но и при него напоследък много прекаляват с грима.
https://www.youtube.com/shorts/MyDfAToZH2U

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 21:44 от Беллора

# 512
  • пак на Рив Гош
Белл, Resident Playbook е за акушеро-гинекологично отделение, тоест, няма само бременност и раждания, а и операции, и терапии, и ин витро. За разлика от Болничния плейлист, тук героите са първа година стажанти (или специализанти?... не знам точния термин на български, съжалявам Flushed), а не опитни лекари. Може би точно този сериал би дал повече представа как протичат заниманията на студентите там и би могла да направиш сравнение с опита на твоя син. Може да му дадеш шанс, ако решиш. В почти всеки епизод има и камео на някой от Плейлиста. Атмосферата на двата сериала е сходна, но историите са достатъчно различни, та зрителят да не скучае.
Аз си го гледам с голямо удоволствие и снощи си мислех, че сме вече на половината и не ми се иска да свърши. Твърде вероятно ще си го "преговарям" в бъдеще и единственият му кусур (засега) е острата липса на Любимия Ю (Йон Сок) във всеки епизод Joy

Добре, че е темата, за да науча що е то пипер/чушка "долма", не го бях срещала досега. "Долма" бях чувала само като име на лозовите сърми на някои езици.

# 513
  • Русе
Белл, медицинският сериал не е само за родилки, а за всичко, което касае жената - онко-гинекология, стерилитет, инвитро, репродуктивни техники. Засега само се споменават някои от тях, не задълбават. Залага се на оформянето на характерите на медицинския персонал и отношението към пациентите.

# 514
Сокчо рекламира NH Oron Bank, т.е. банка. Ако искаш да имаш всичко, отиваш там за пари. Wink

А Джуно наистина е много красив на този шортс. Ама щом е да говори за марка, чието лице е станал, няма как да е по-малко гримиран. Тази година Berluti стават на 130 години. От 2011 г. начело на компанията стои Антоан Арно, най-големият син на Бернар Арно (Луи Витон и т.н.). А един от малките синове на милиардера, Фредерик, е този, който от миналата година го спрягат с Лиса от БлекПинк. Така де, тя си изкара лятото на яхтата на фамилията ... и т.н.
Да не се бърка с фамилията Пино, чиято глава - Франсоа-Анри Пино е женен за Салма Хайек!
Ако съм объркала българското изписване на нечие френско име, поправяйте ме! Бъкел френски не знам.

Роце, името на сорта долма идва точно от сармите, защото е чушка за пълнене. Има и капии, и сиврии, нали знаеш? Wink Joy За горогледа няма да говоря. Joy (За сушене и червен пипер е.)

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 22:27 от profi_1

# 515
  • пак на Рив Гош
Профи, за мен Арно, Пино са ми един дол дренки - все милиардери, с които няма как да си потъркам лактите Joy Но в съзнанието ми "Арно" = LVMH, Пино = "не е LVMH" (така ги различанам) Joy
Капията и сиврията ги познавам, даже и чорбаджийските чушки ги различавам. Само долмата ми беше непозната, може да е някой нов сорт... нов, нов, от последните 30ина години Joy

Аз днес си боднах този Джуно за носене: https://www.instagram.com/p/DI-k82mvGjr/?img_index=1&igsh=MTFraTc0dzNuaW5seQ==

# 516
Така, така, с милиардерите нямаме шансове. Joy
Ама знаеш какво да боднеш. Stuck Out Tongue Winking Eye

Скрит текст:
Който не разпознава долмата, най-често я бърка с камба.
Думата е с турски произход и по-скоро е непозната в днешни времена, отколкото преди средата на миналия век. Бъди сигурна, че долмата е по-дърта от мен, защото и бабите, и дядовците ми я познаваха, а най-младата от тях беше родена 1911 г.  Същата, като ме пращаше на пазар, изрично ми казваше пипер ли иска или долма, според каквото е решила да готви. (Дядовците ми са раждани преди 1900-ната, десетина години след Освобождението). А бе, от стара коза яре съм. bowuu  Joy

Прецених, че имам време да отметна още една серия от Небесния, преди да ми се доспи. Осма много ми хареса. Подхващам 9-та.

# 517
  • пак на Рив Гош
Ааааа, ясно!
Скрит текст:
Моите баби и дядовци (раждани малко след твоите) не са ми споменавали за долмите, може по нашия край (Търновско и Софийско) да не са имали отделно име, знам ли. Аз съм градска глезла и аграрните работи не ги разбирам особено Joy. И макар че съм биолог по образование, ботаниките ми бяха сред най-скучните предмети Joy

Да не е само спам, още нещо боднато - Шики за GQ Korea - https://www.instagram.com/p/DIk2VZmxu-I/?igsh=MW8zcGNidWVvYXV1

# 518
Че и петъчни снимки има. Stuck Out Tongue Winking Eye  Много готин Шики. Heart Eyes
Скрит текст:
За протокола, и аз съм градско чедо. Летните ваканции децата ги пращаха на село при бабите. Моето "село" бе град Русе ... блок на главната, с асансьор от тези с решетките и работещи с монети от по една стотинка. Мога само китки да гледам. Но до прогимназията отраснах, макар и в град, в къща с двор. Та, в леха поне няма как да сбъркам морковите с магданоз Mr. Green.

Нощес изгледах и 9-ти епизод на Небесния, но в него някак се позагуби хубавата енергия от 8-ми. Сюжетът се развива, но по стара корейска традиция нагазват в драмата. Няма да е задълго, все пак остават само 3 епизода.

Според ексклузивен репортаж на YTN, Ким Су Хюн е съден от две неназовани компании, които са го наели като свой рекламен модел. Компаниите искат възстановяване на парите, които са му платили, за да бъде техен модел, както и обезщетение за щети. Стойността на иска, заведен от двете компании, е около 30 милиарда корейски вона (около 20,9 милиона щатски долара).
Искрено му съчувствам, че му съсипаха живота с абсолютни клюки.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 08:54 от profi_1

# 519
Ох, ще ме уморите JoyStuck Out Tongue Winking Eye тук драми ли разкостваме или сме готварски речник Laughing
Хайде И аз да дам обяснение -долма е чушка за пълнене, но долма от турската кухня означава и нещо пълнено като сърми например.
И да не е голо готварско обяснение само, аз си продължавам с дракона и неговите открития за човешката същност и други стари корейски драми, но няма да ги споменавам не си падате по такива. Няма еднорози и облачета, само груба неприятна страна на човешките характери.

# 520
  • пустинен пъпеш
С голям интерес прочетох т.нар.готварски речник(Smile),че и аз израснах блокаджийско чедо без село.(даже ще пренеса инфото за гороглед в темата за думи,излизащи от употреба).
Дани,заинтригуваха ме споменатите от теб стари корейски драми,показващи неприятната страна на човешките характери.С изключение на един онгоинг през останалите дни препускам от сериал на сериал и нещо не се спирам на никой от тях.Например  псевдоисторическия китайски Si jin(2025) с гг-ня с втори шанс за живот,стараеща се да предотврати минали събития и отстояваща позициите си в трудно приемащия подобни женски избори заобикалящ я свят.Очертават се интриги,надхитрявания и хубава музика.Засега съм на 15' на еп.3 и нещо не ме примамва да продължа.

И един шеговито коментар към клип в ютуб за корейски актьори на 40+:цветята са по-добри от ягодите/горските плодове ( дорамчиците ще ме разберат).И снимките ,резултат от AI:
Скрит текст:

# 521
Дани,заинтригуваха ме споменатите от теб стари корейски драми,показващи неприятната страна на човешките характери.С изключение на един онгоинг през останалите дни препускам от сериал на сериал и нещо не се спирам на никой от тях.Например  псевдоисторическия китайски Si jin(2025)
Споменатият от теб китайски не е лош- лекичък с хепи енд, но тази дискусия е за другата тема. Ако искаш повече инфо за тежките корейски драми, които гледам само кажи. Те са част от дългият списък започнати, които разчиствам, между тях има и много добри попадения, но с тежка тематика.

# 522
Дани, давай ги тези заглавия, които гледаш да ги разчепкаме.

Аз най-накрая започнах The Haunted Palace, че и на български се вредих, ама само половин епизод съм изгледала, та още не мога да коментирам.
Сериалът на "застрахователя Дони" нещо не ме грабва и само го прехвърлям набързо.
Следя си Докторчетата и Раят.

Утре започва нов сериал 24 Health Club/Pump Up the Healthy Love.

Скрит текст:
И аз съм градско чедо, при това отраснало на пъпа на града, но си имах баби на село. Една на полето и една в балкана. Въпросът е, че бях принцесата на цялата родА Blush, та в градината влизах само да си откъсна нещо Joy.
Долма го знам за сарма от една стара готварска книга на Асен Чаушев, където имаше рецепти от старо време. Та, там споменаваше за тях като название от родопския край.
Гороглед съм го чувала, но при нас им казват "върхарки". По въпроса "пипер или чушки" - баба напролет "садеше пипера", но наесен "береше чушките" Grinning.

# 523
Дани, ама моля ти се Laughing, готварската част от к-драмите никак не е за пренебрегване. Като почнеш от тъпкането с нудли и възможно най-шумното им и омацващо устата, и дрехите, консумиране, и стигнеш до това как главния демонстрира зашеметяващите си кулинарни умения пред главната, която и едно яйце не може да опържи, както трябва, сама. Mr. Green Joy

Това всъщност ми напомня, че май не съм гледала нито една к-драма, в която основната нишка да е готвенето. Или поне главните да се занимават основно с ресторантьорство, сладкарство, да въртят някаква закусвалня или кафетерия, и в сюжета на драмата да има прилично количество акцентиране върху храната и напитките. Имам предвид, че например Кингленд не попада в тази категория, въпреки тузарския ресторантски етаж и работата на героинята на Юна. Нито пък Съседския, нищо че родителите на главната въртяха мини-ресторантче. Ако ми понахвърляте някакво списъче със заглавия, ще съм много благодарна. Определено имам намерение след фентъзито в Небесния да подхвана нещо далеч по-близко до реала, без фантазии. Все пак по отношение на шоу бизнеса в Небесния показаното си е направо действителността.

# 524
С уговорката, че не са точно кулинарни, а са си типичната корейска "манджа с грозде" Grinning. Но, във всичките храната заема някаква част от историята.

Fermentation Family/Kimchi Family
Feast of The Gods
Let's Eat
Dae Jang Geum Is Watching
Wok of Love
My Name Is Kim Sam-soon
King of Baking, Kim Tak Goo/Bread, Love and Dreams
Pasta
Panda and Hedgehog

Общи условия

Активация на акаунт