Признаване на Umschulung в България

• 513
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте,мили читателки и читатели!
Проявявам интерес към Umschulung(не знам как точно се превежда на български,но да кажем,че е професионално обучение за пълнолетни,което се провежда в частни заведения и ученикът или агенцията по заетостта поема таксите за обучението.)
Става въпрос за обучение в сферата на управление и администрацията(kaufmännische Umschulung bzw. Kauffrau für Büromanagement.)
Въпросът ми е дали тази квалификация ще бъде призната от МОН България?
Благодаря предварително!

# 1
За мен първо трябва да се разбере какъв документ се получава след Umschulung-а и чак тогава да се пита директно в МОН. И защо въобще в МОН? За какво е важно “признаването”?

# 2
За мен първо трябва да се разбере какъв документ се получава след Umschulung-а и чак тогава да се пита директно в МОН. И защо въобще в МОН? За какво е важно “признаването”?
След успешно взети изпити ученикът получава IHK-Zertifikat,а признаването е от значение,тъй като има шанс след време да се прибера обратно в България.

# 3
След успешно взети изпити ученикът получава IHK-Zertifikat,а признаването е от значение,тъй като има шанс след време да се прибера обратно в България.
Тогава директно въпрос към МОН. За мен тези сертификати са като сертификатите на Българската стопанска камара, а може и занаятчийска. Да речем, че се върнеш. Мислиш, че някой ще ти иска приравняване  за да те наеме на работа ?! Дълбоко се съмнявам.

# 4
Каква ти е идеята за признаване, защо ти е необходимо? Един работодател в България не му трябва признаване на дипломата ти от някаква институция в България, признаване ти е необходимо, като предпоставка за надграждане ако примерно ще учещ нещо в България, но това е просто квалификация. Евентуална необходимост от някакво признаване за някакакви държавни структури, визирам работа в такива, но иначе за какво.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 22:51 от Sephora ❤

# 5
Каква ти е идеята за признаване, защо ти е необходимо? Един работодател в България не му трябва признаване на дипломата ти от някаква институция в България, признаване ти е необходимо, като предпоставка за надграждане ако примерно ще учещ нещо в България, но това е просто квалификация. Евентуална необходимост от някакво признаване за някакакви държавни структури, визирам работа в такива, но иначе за какво.
Здравей!
Да,въпросът ми е свързан с това дали ще мога да почна работа в България с чуждестранна квалификация.
Немският ми е на добро ниво,но за сметка на това притежавам най-ниското образование,което може да има в немската образователна система(Hauptschulabschluss).
Имах намерения да пробвам в България само и единствено с езикови познания,но не мисля,че ще проработи на 100% и че ще бъде сигурно.

# 6
Здравей!
Да,въпросът ми е свързан с това дали ще мога да почна работа в България с чуждестранна квалификация.
Немският ми е на добро ниво,но за сметка на това притежавам най-ниското образование,което може да има в немската образователна система(Hauptschulabschluss).
Имах намерения да пробвам в България само и единствено с езикови познания,но не мисля,че ще проработи на 100% и че ще бъде сигурно.

Мисля, че си в грешна посока, никой не го интересува признаване на образование за работа,  заложи на езика и повече самочувствие, не се подценявай и не анализирай, най-ниската степен. Надали някой ще анализира немската образователна система и защо си с тази най-ниска степен, да за висше образование да учиш в България е едно, да работиш съвсем друго. Препоръчвам ти да се свържеш с Адеко, посредническа фирма за търсене на работа, както и други подобни, за разлика от Германия посредническите фирми в България рядко работят на принципа на същите в Германия, тоест, като цайт фирми, търсят ти работа и назначението е директно. Срещала съм и обяви, в който търсят хора с немски и съдействат, за повишаване на езиковото ниво, ако познанията не са достатъчни, дали в този случай ги интересува квалификацията ти или водещото е, да се работи с езика. Не става въпрос за шефски позиции, но позициите са административни. Както и да отвориш jobs.bg и дори без тази квалификация, която искаш да правиш да си изпратиш св-то, с едно добро оформено мотивационно писмо, в което да обясниш, че искаш да се върнеш в България. Можеш и 2 висши образование да имаш, но знанието на език е реално знание, което мажеш да го ползваш веднага. Варианти за преквалификация, но не задължително висше образования винаги има, както на място в България, така и от България можеш да учиш в Германия онлайн, огромен избор. Мисля, че най-малкото всеки кол център би те взел, моя позната с не много добър немски започна работа в кол цинтър, говоримо е зле,  преместиха я на писмената кореспонденция, само със средно образование от България и немски понаучен в Германия.

# 7
Здравей!

Мисля, че си в грешна посока, никой не го интересува признаване на образование за работа,  заложи на езика и повече самочувствие, не се подценявай и не анализирай, най-ниската степен. Надали някой ще анализира немската образователна система и защо си с тази най-ниска степен, да за висше образование да учиш в България е едно, да работиш съвсем друго. Препоръчвам ти да се свържеш с Адеко, посредническа фирма за търсене на работа, както и други подобни, за разлика от Германия посредническите фирми в България рядко работят на принципа на същите в Германия, тоест, като цайт фирми, търсят ти работа и назначението е директно. Срещала съм и обяви, в който търсят хора с немски и съдействат, за повишаване на езиковото ниво, ако познанията не са достатъчни, дали в този случай ги интересува квалификацията ти или водещото е, да се работи с езика. Не става въпрос за шефски позиции, но позициите са административни. Както и да отвориш jobs.bg и дори без тази квалификация, която искаш да правиш да си изпратиш св-то, с едно добро оформено мотивационно писмо, в което да обясниш, че искаш да се върнеш в България. Можеш и 2 висши образование да имаш, но знанието на език е реално знание, което мажеш да го ползваш веднага. Варианти за преквалификация, но не задължително висше образования винаги има, както на място в България, така и от България можеш да учиш в Германия онлайн, огромен избор. Мисля, че най-малкото всеки кол център би те взел, моя позната с не много добър немски започна работа в кол цинтър, говоримо е зле,  преместиха я на писмената кореспонденция, само със средно образование от България и немски понаучен в Германия.
Добър ден!
Първо искам да ти благодаря за подробната информация и съвети,които си споделила!
Забравих да споделя,че съм майка на едногодишно дете и не е препоръчително да действам спонтанно.
Другото което е,че ако например сега се приберем в България с приятеля ми,който е и бащата на детето,няма да имам възможност да бъде обучена първоначално в офис в голям град,защото не се знае неговото работно време какво ще е,а пък аз не искам да съм далече от сина си.
Ако се намери някаква изцяло дистанционна работа,ще е най-добре,но според мене могат така по-лесно да ме измамят като не ми преведат пари,поне аз така си мисля,де.
И още нещо бих споделила:с партньора ми не малко пъти сме коментирали тази тема да се завърнем в България,тъй като тук в Германия не се чувствам щастлива.Германия вече е станала по-опасна и не предлага такава висока сигурност за гражданите както преди 10 години.Манталитетът им също е много студен.Няма да пиша цял роман по този въпрос,просто искам да се приберем обратно в България.Мнението на приятеля ми е,че аз в България съм “проста”,защото не разполагам със завършено средно образование,следователно никой работодател не би искаш да назначи необразован човек.
Не съм била на 100% съгласна с мнението му,защото според мене ако една фирма види с какви качества и таланти разполагам,на нея няма образованието да ѝ е приоритет номер едно,а да притежавам немски познания писмено и говоримо,за да може да завиша качеството на работа в самата фирма.
Не знам,объркана съм…по принцип ще е от ползва да си изкарам някаква професия,за да имам по-големи шансове за доходоносна работа.
Поздрави Simple Smile
Забравих да допълня,че за мене е важно да се развивам в професионален план и бих се радвала,ако дадена фирма ми предлага обучения и Weiterbildung.

# 8
Мило момиче, нищо лично, но това ти изречение

Мнението на приятеля ми е,че аз в България съм “проста”,защото не разполагам със завършено средно образование,следователно никой работодател не би искаш да назначи необразован човек.

Гледах някаква германка, която отиде да живее в Турция с мъжът си, разказва за живота си, какво е работила, тя също е с Hauptschulabschluss и е работела в Германия в посредническа фирма за търсене на работа. Е това лоша работа ли е, дори и за Германия това е добра работа.

Вие сте заедно за да се подкрепяте, а не да те мачка, ти си достатъчно объркана и нямаш нужда най-близкият ти човек да ти "набива канчето". Всеки живее според вярванията си и когато ти набият в главата, че си "проста", отиваш на интервю, гледаш уплашена, без да те питат почнаш да обясняваш, че нямаш образование, после влизаш в собствения си капан на оправдадателен режим и си оставаш на дъното.

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 23:28 от Sephora ❤

# 9
Kauffrau für Büromanagement-служител по управление на канцеларията
Такава длъжност незнам да има в България.
В моята работа,това са две жени които почистват кафе автоматите,зареждат автоматите за напитки,поливат цветята,контролират чистачките които чистят офисите и WC.
От друга страна,сертификат издаден в ЕU,важи в EU.
IHK приравнява български дипломи към немски стандарт,мен от елтехник ме приравниха с две дипломи и машиностроител.

Общи условия

Активация на акаунт