Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 13 963
  • 281
  •   1
Отговори
# 75
Значи направлението важи само за самото подаване и не обхваща 3-месечния сток за разглеждане, така ли ?

# 76
Точно така

# 77
Здравейте, моля за помощ. ☺️
ТЕЛК-а на синът ми е до 01.08. има насрочена дата за комисия  на 05.06. Реално кога ще му спрат пенсията, на 05 .06. или когато получа лично новото решение? Обърках се вече. 😃  И ако някой има мнение за ТЕЛК комисия в Варна ,,Св.Марина" 2 състав ще се радвам на отзиви, макар да знам, че при всеки е различно. Благодаря, че ме изчетохте. ☺️

# 78
Щом ТЕЛКът е до 1.08 пенсията няма да бъде спряна до тази дата. Ако не излезе новото решение до тогава, ще я спрат след тази дата. Щом датата е 5.06 решението ще влезе в сила на 20.06 и тогава вече ще е според новото решение.

# 79
Mama Ru, сърдечно благодаря! ☺️

# 80
Когато датата на новото решение предхожда датата на изтичане на старото, за начална дата се счита взетото от последното явяване ли?

# 81
Да, то се го пише на новото решение. Декември подадох за детето, разгледали са го на шестия ден от подаването и на 29.12 е влязла в сила. Старото решение беше до 1.02, на новото пише до 1.12.2026 (детето догодина навършва 16 години.) И имаше коментар, че забавянето е по вина на пациента. Реално аз подадох и е разгледано в срока, в който старото още е валидно. Здраве да е. Групата не се променя.

# 82
Тост влиза в сила, но заплащането започва след като се приеме лично хартиеният носител ( писмото) ? Мен лично това ме объркваше. Горе-долу ми се разясни вече. ☺️

# 83
Че то така не се ли ощетява детето, когато срока се издърпва с дата на новото? Не е редно.Чудесно просто. Нали уж подаването по-рано е за да смогнат, а не да орежат
Аз миналата година подадох малко повече от месец преди да е изтекло и новото си беше с дата след изтичане на старото. Това с трите месеца по-рано много удобно е измислено с оглед на по-големите факти

# 84
Аз подадох около 45-50 дена преди да изтече срокът по технически причини. В моя град за около 40 дни минава детския ТЕЛК. Да, ама този път пратили в съседната област и на шестия ден от подаването, календарен ден при това, е минало разглеждането. Решението влиза в сила на 29.12 и го изпращат. На 2.01 е в пощата в моя град. Преседява там до края на януари и го връщат като непотърсено. Март ходих в картотеката да питам какво става, къде е разпределено и изненада "Не сте си го потърсила и е върнато." Вдигнах скандал в клона, управителката мънка "Няма да накажем раздавачката, щом входът Ви се заключва и тя няма ключ". А две-три седмици по-рано си получих писмото от ВиК за смяна на водомери. Пак с обявление. Него го сложила, я писмата от ТЕЛК, два броя не ме уведомила, че са получени - нито от нашата картотека есента да ми напомнят да подновят, нито това с решението. И ТЕЛК комисията като не ни напише номера на плика, съвсем няма да си получим уведомлението. Добре, че нямаше какво да обжалвам - процентите са леко вдигнати, но групата е същата.

# 85
Добро утро, сетих се че миналата година юни месец имаше пакети от БЧК. Нещо чува ли се тази година, дали ще има?

# 86
  • Бургас
Добро утро, сетих се че миналата година юни месец имаше пакети от БЧК. Нещо чува ли се тази година, дали ще има?
Някъде четох, че не, но не знам дали беше достоверна информацията.

# 87
Здравейте на всички. Днес в ездраве видях,че са взели решение за телк 52% на 12 годишната ми дъщеря. Може ли да ме упътите какво следва сега след като получа писмото с решението?
Също така е валидно до 01.05.2026
Благодаря ви предваретелно

# 88
Здравейте на всички. Днес в ездраве видях,че са взели решение за телк 52% на 12 годишната ми дъщеря. Може ли да ме упътите какво следва сега след като получа писмото с решението?
Това е първи ТЕЛК, нали?
1. Отивате в "Социални грижи" в клона по местоживеене и там ще Ви дадат да попълните заявление. Ако до сега сте получавали детски те ще бъдат спрени и ще получавате вече сума.за ТЕЛКа, което е трицифрена, мисля, че е някъде около 400 лева.
2. От Социални грижи ще Ви издадат и карта за безплатно пътуване с БДЖ за две пътувания годишно, т.е две пътувания за 2025 и две за 2026, но до първи май. Ако е с придружител ще имате право и един родител на безплатно пътуване с детето. Ако ползвате повече БДЖ, имате право на карта за ТПЛ с 50% намаление неограничено, но има смисъл само, ако е с придружител.
3.  Ако имате кола имате право на винетка, на паркомясто, но там може да има някакви други условия, аз нямам кола и не ползвам.
4. Когато подавате за данъчното облекчение за 2025 ще получите утроената сума на това, което е за едно дете, подава се по двата параграфа - за дете и за дете с ТЕЛК.
5. Добре е да представите ТЕЛК в училище, за да имат едно на ум за специфичните нужди на детето.
6. От Социални грижи може да ползвате направление за терапии - психолог, логопед, специален педагог, кинезитерапевт, ергогерапевт - според нуждите на детето и специалистите, с което имат сключени договори.

# 89
Това е първи ТЕЛК, нали?
1. Отивате в "Социални грижи" в клона по местоживеене и там ще Ви дадат да попълните заявление. Ако до сега сте получавали детски те ще бъдат спрени и ще получавате вече сума.за ТЕЛКа, което е трицифрена, мисля, че е някъде около 400 лева.
2. От Социални грижи ще Ви издадат и карта за безплатно пътуване с БДЖ за две пътувания годишно, т.е две пътувания за 2025 и две за 2026, но до първи май. Ако е с придружител ще имате право и един родител на безплатно пътуване с детето. Ако ползвате повече БДЖ, имате право на карта за ТПЛ с 50% намаление неограничено, но има смисъл само, ако е с придружител.
3.  Ако имате кола имате право на винетка, на паркомясто, но там може да има някакви други условия, аз нямам кола и не ползвам.
4. Когато подавате за данъчното облекчение за 2025 ще получите утроената сума на това, което е за едно дете, подава се по двата параграфа - за дете и за дете с ТЕЛК.
5. Добре е да представите ТЕЛК в училище, за да имат едно на ум за специфичните нужди на детето.
6. От Социални грижи може да ползвате направление за терапии - психолог, логопед, специален педагог, кинезитерапевт, ергогерапевт - според нуждите на детето и специалистите, с което имат сключени договори.

Благодаря ви. Да първи Телк е- тя е с болест на Пертес.  По принцип пише ,че е 71% но толкова са й дали сега.

Общи условия

Активация на акаунт