Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 13 919
  • 279
  •   1
Отговори
# 150
Ако детето е под 16 години няма такава карта. Сумата е фиксирана според процентите ТЕЛК, освен нея може от социалните да извадите карта за две безплатни пътувания с БДЖ, ако ТЕЛКът е с придружител - и придружителят пътува безплатно. Има малък проблем - билетите с тази карта се вземат на каса, онлайн или във влака е трудно, защото системата приема само един билет на карта, а не два.
Карта за самооценка се попълва за така наречените интеграционни добавки, които се изплащат на хора над 18 години.

# 151
Картата за самооценка различна ли е от картата с искане за оценка? За второто като подавах за винетка документи ми предложиха, понеже се полагала сума за почивка с процедури, но аз не се възползвах.

# 152
За дете не съм попълвала, попълвам за майка ми. За винетки и процедури също не съм подавал и не съм наясно - нямаме кола, а майка ми е пенсионерка от преди демокрацията, за детето няма процедури/ балнеолечение не е такъв тип увреждане/ заболяване.

# 153
Преди мен една майка подаваше за детето си, като беше с ЧП (съответно и на нея същата сума се отпуска).След нея ми обясниха, че не било задължително да е в станция от конкретен списък. Можело и на хотел по избор просто трябвало да се правят някакви процедури, за които да има бележка от хотела, че са извършени на конкретното лице-в случая детето.
При ЛЛ също се ходело. Предлагаха ми да попълня заявление за изготвяне на оценка решението което излизало скоро и помощта се отпускала.
Споделям, ако е полезно някому.

# 154
Просто не за всичко, за което се полага ТЕЛК има такъв тип рехабилитация.

# 155
Да предупредя за безплатното пътуване, на което имат право децата с ТЕЛК и придружител. Преди време се представяха билетите в соц.грижи, които се осребряваха, а сега се издава документ от соц.грижи, който се представя на гишето на жп.гара и пътуването не се заплаща.
Честно казано това или аз не го разбрах, или при мен/нас никога не е било така, т.е. никога не сме представяли билети на социалните, които да ни осребрят. Винаги е било талон за пътуване, с краен срок срока на ТЕЛК-а, за две безплатни пътувания. Синът ми е на 22 години, т.е. от поне 15 /повече даже/години ползваме тези талони. Когато изтекат тези две пътувания за годината, му вадя карта от жп бюрото, където предоставям снимка и този талон за безплатно пътуване /копие на ТЕЛК/, с която пътуваме после с 50 % намаление.

# 156
Преди много години , примерно 20, хората с ТЕЛК имаха право два пъти годино на безплатно пътуване с автобус. Билетите се купуваха и след това се представяха пред социалните за изплащане. За БДЖ социалните издаваха карта за две безплатни пътувания, ако лицето е с придружител го отбелязват на картата. В момента с една карта "Семейство" $ родител с 2 и повече деца под 18 години или ТЕЛК с придружител онлайн или във влака системата не позволява издаването на два билета на веднъж, налага се да се ходи на каса и да се вземат предварително. Сблъсках се с този проблем от тази година понеже се качваме от спирка, на която не се продават билети. Освен двете безплатни пътувания по БДЖ от социалните, БДЖ издава и карта "ТПЛ" за 50% намаление и важи за всеки с ТЕЛК 50 и над 50%. Условието е първо да има заверена карта от социалните и да се носи снимка на лицето.

# 157
Привет, а дете на 3 г с телк 71% имам ли право аз да пътувам безплатно с него? Какво трябва да направя първо? Благодаря?

# 158
Имате право, ако ТЕЛК-а е с ЧП и сте получили документ /талона за безплатни пътувания/ от социални грижи. За което трябва да подадете документи.

# 159
Имате право, ако ТЕЛК-а е с ЧП и сте получили документ /талона за безплатни пътувания/ от социални грижи. За което трябва да подадете документи.

Твлк без чужда помощ е

# 160
Здравейте
Синът ни който в момента е на 15 години
Получи решение за 50 % ТЕЛК.
За да получим със задна дата средства, какви са стъпките ?
Към социално подпомагане ли се обръщаме?
До какъв период се връщат ,до момента на инцидента или до момента на подаване на документите за ТЕЛК?

# 161
От коя дата пише, че е датата на инвалидност /ДИ/? От нея дата може да искате изплащане на парите назад, които са 50% от месечната сума, която ще получава в бъдеще. Датата може да е от датата на раждане, от датата на първата епикриза, от датата на издаване на решението...

# 162
От коя дата пише, че е датата на инвалидност /ДИ/? От нея дата може да искате изплащане на парите назад, които са 50% от месечната сума, която ще получава в бъдеще. Датата може да е от датата на раждане, от датата на първата епикриза, от датата на издаване на решението...
Прилагам снимка ,това е датата на която подадохме документите за ТЕЛК.Тоест ще ни изплатят за два месеца назад 50% от сумата която ще получава?

# 163
Какво пише за дата на инвалидизация, ДИ - ? Не датата на решението.

# 164
Какво пише за дата на инвалидизация, ДИ - ? Не датата на решението.
Не е ли ДИ датата на инвалидизацията ,
Прилагам още една снимка

Общи условия

Активация на акаунт