Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 13 951
  • 281
  •   1
Отговори
# 165
14.05.2025 г. - това е написано за ДИ (дата на инвалидизция).

# 166
14.05.2025 г. - това е написано за ДИ (дата на инвалидизция).
Освен данъчно облекчение нещо друго има ли което бихме могли да ползваме?

# 167
Да, има.
*Първо ще получавате сума от 450 лева всеки месец за периода на решението, но трябва да подадете заявление в социалните по местоживеене.
* Имате право на винетка, паркомясто. Нямам кола и не знам подробности за това.
*. Две безплатни пътувания с БДЖ в годината. Картата се получава от социалните, към които ще подавате и за обезщетението за ТЕЛК. Ако пътувате с БДЖ има право и на карта "ТПЛ" от БДЖ за 50% намаление извън двете безплатни пътувания. Ако е с придружител ТЕЛКът важи и за придружителя.
* Данъчно облекчение за 2025 по два члена - 6000 лева за дете и 2*6000 за дете с ТЕЛК. Общо 18 000 лева данъчно облекчение или 1800 лева ще ви върнат. Възможно е работодателят да Ви помоли да подадете към НАП, тъй като сумата става доста голяма.
* Стипендия за ученик с ТЕЛК. Тя е целогодишна. Подава се в училището и се получава и за летните месеци.
* Проверете дали за неговата инвалидизация не се полага безплатна рехабилитация в санаториум по НОИ.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 14:40 от Mama Ru

# 168
Да, има.
*Първо ще получавате сума от 450 лева всеки месец за периода на решението, но трябва да подадете заявление в социалните по местоживеене.
* Имате право на винетка, паркомясто. Нямам кола и не знам подробности за това.
*. Две безплатни пътувания с БДЖ в годината. Картата се получава от социалните, към които ще подайте и за обезщетението за ТЕЛК. Ако пътувате с БДЖ има право и на карта "ТПЛ" от БДЖ за 50% намаление извън двете безплатни пътувания. Ако е с придружител ТЕЛКът важи и за придружителя.
* Данъчно облекчение за 2025 по два члена - 6000 лева за дете и 2*6000 за дете с ТЕЛК. Общо 18 000 лева данъчно облекчение или 1800 лева ще ви върнат. Възможно е работодателят да Ви помоли да подадете към НАП, тъй като децата става доста голяма.
* Стипендия за ученик с ТЕЛК. Тя е целогодишна. Подава се в училището и се получава и за летните месеци.
* Проверете дали за неговата инвалидизация не се полага безплатна рехабилитация в санаториум по НОИ.
Благодаря много за информацията
А след като стане на 16 години ще продължи да получава тази социална помощ ,докато е ученик.
На някои места чета че към НОИ може да подаде и за пенсия, въпросът ми е има ли право на такава след като е с 50% ТЕЛК.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 08:57 от Moonsunstar

# 169
Здравейте, вчера беше датата на обжалване на Телк на сина ми. Единственото нещо,  което виждам в системата за електронно управление е разлика в статуса от обжалвано на отменено. Някой има ли с подобен случай, какво ще значи това?
Как мога да разбера какво решение са взели?
Понеже цялата тази процедура с Телк е от началото на февруари,  при влошаване, докато обжалваме какво мога да направя?

# 170
Здравейте, Телка на детето ми изтича днес , подали сме документите за преосвидетелстване още май месец, нормално ли е толкова време да се бави решението? После изплащат ли сумата с задна дата?

# 171
Ronu, летни месеци са и са в отпуск често.. Ако сте подали в тримесечния срок ще пише , че забавянето не ф по ваша вина и би трябвало да ви изплатят дължимото

# 172
Много късно сте подали. Изпуснали сте тримесечния срок.
Преди 30 април  е трябвало да подадете.

# 173
Много късно сте подали. Изпуснали сте тримесечния срок.
Преди 30 април  е трябвало да подадете.

И какво следва сега ако съм изпуснала срока ще има ли все пак решение?

# 174
Защо да е подала късно? Май месец е точно три месеца преди 1 август. Не мисля че сте закъснели, ако е било в началото на май. Аз миналата година не бях в течение с новостите и тези три месеца и подадох предходния месец преди изтичането. Излезе ми решението в срок

# 175
Здравейте
Става въпрос за синът ми който в момента е на 15 г и е с 50 %телк и ще получава социална помощ всеки месец.
На някои места чета че към НОИ може след като навърши 16 години да подаде и за пенсия, въпросът ми е има ли право на такава след като е с 50% ТЕЛК?
Предполагаме даже и да може тогава отпада социалната помощ

# 176
  • София
Социална пенсия получават лица с ТЕЛК минимум 71%, т.е. на сина Ви не се полага такава. Независимо дали се полага пенсия или не семейните помощи по чл. 8д до завършване на училище.

# 177
Ако отпуска като личен асистент не е ползвана за тази година бихте ми отговорили дали се заплаща след приключване на периода, да речем 30.09.2025 г.или не.

# 178
Ако отпуска като личен асистент не е ползвана за тази година бихте ми отговорили дали се заплаща след приключване на периода, да речем 30.09.2025 г.или не.
В нашата община, не се заплаща. Пишеш се декември примерно, че си бил и реално нищо не получаваш. Единственото ако имаш заместник, може да се получи нещо.

# 179
Как не получаваш нищо?
Аз днес подписах отпуск за 13 дни и ми казаха,че е платен.
Т.е. очаквам заплатата да ми е същата след отпуската.
Греша ли?

Общи условия

Активация на акаунт