Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 13 916
  • 279
  •   1
Отговори
# 180
Тук става дума за приключил договор и неизползвана отпуска. Би трявало да се  изплати.

# 181
Как не получаваш нищо?
Аз днес подписах отпуск за 13 дни и ми казаха,че е платен.
Т.е. очаквам заплатата да ми е същата след отпуската.
Греша ли?
Тя ще е същата, да. Но няма да ви я изплатят ако не се ползва.

# 182
Заплатата по време на отпуск е същата, каквато е ако не сте в отпуск.

# 183
ТЕЛК-ът изтича другия юни в София. Да подавам ли отсега за срочен, не за пожизнен?

# 184
Защо сега? То и а почти година

# 185
Защо сега? То и а почти година

Кога да подам, че да нямаме големи усложнения? Предишния път 2 месеца предварително не бяха достатъчни, дадоха ни дата 5 месеца след изтичането на телка, трябваха ни допълнителни документи за кандидатстване в гимназия, обиколихме по спешност половин София, докато се сдобием с тях. Как са сроковете сега? Ако подам ноември, до юни дали ще сколасат?

# 186
Сега е три месеца преди изтичане на ТЕЛК. Имаше тук едно момиче, чието решение въпреки това не е излязла, но са летни месеци. Ако подадете доста по-рано, могат да впишат датата на новото решение, като.дата за влизане на сила и ще ощетят детето. Ало подадете в срок и не излязат с решение в този срок, няма да е по ваша вина и не мисля, че може да сте ощетени финансово.

# 187
Аз подадох началото на декември, решението изтичаше на 1.02.2025. .определени документите в съседна област веднага и минали комисия 6 дена след подаване. Изпратени последния работен ден на декември, а за ги получих март след обикаляне неколкократно на пашата. Накрая отидох в картотеката и хоп - изненада, върнали го като непотърсено. Втората изненада дойде от факта, че в решението изрично е записано, че забавянето е по вина на пациента 🤔, при положение, че аз съм подала в срок и няма забавяне, те излизат с решение месец и половина преди изтичане на старото решение. И да, датата от 1.02 е променена на 1.12.

# 188
Това с промяната на датата е отвратително. И нашата тази година е променена. Заради това ли е измислено това с трите месеца предварително, за да се ощетяват пациентите? Какво трябва един болен да го касае, че са прегледали документите пет, десет или 20 дни след подаването. Нали си има срок на изтичане. Нечестно е

# 189
Именно заради подобни неща подвигам темата. Иначе ще им се обадя и на тях да ги питам...

# 190
Аз съм питала при подаване на документи в картотека, дали предсрочното подаване няма да съкрати срока на текущото решение. Отговорът винаги е бил "Комисията решава" . Тъпо, неаргументирано и каквото се сетите

# 191
- въпреки ,че стария Телк изтича на 01.09.2026г. казаха ,че мога веднага да подам за новата диагноза . Това ще спре ли сегашния телк ?

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 19:08 от Ravven_R

# 192
Здравей. За Смесено специфично разстройство на психологическото развитие (F80-F83) се полагат само 20%. Но IQ 70, не е граница между умерено и тежкото умствено изоставане, а границата между нормата и лекото умствено, за което се полагат евентуално 30%. За умерено до тежко се полагат 50% и ЧП.
Щом е F83, това означава, че има нарушения в повече от една област, освен дислексията вероятно има и дискалкулия (нарушена математическо мислене).
Моето дете в началото получаваше 50% с ЧП,  след това вдигнаха над 70, но при нея има втора диагноза, която към момента е водещата - Нарушение на привързаността. Когато подадохме за първия ТЕЛК беше на 7 години, ако това има значение за ЧП. При диагностиката в Александровска болница освен F83,.IQ беше оценено на 69 и д-р Бистрият, лека й пръст, каза, че няма да сложи лека умствена, защото смяташе, че детето с израстването ще влезе в норма и към днешна дата мисля, че е точно така. Да, има леки обучителни затруднения, но учи самостоятелно и покрива ДОИ, което беше и целта и борбата.
Да, ако подадете сега, след излизането на решението старият ТЕЛК се прекратява и влиза в сила новия

# 193
Здравей. За Смесено специфично разстройство на психологическото развитие (F80-F83) се полагат само 20%. Но IQ 70, не е граница между умерено и тежкото умствено изоставане, а границата между нормата и лекото умствено, за което се полагат евентуално 30%. За умерено до тежко се полагат 50% и ЧП.
Щом е F83, това означава, че има нарушения в повече от една област, освен дислексията вероятно има и дискалкулия (нарушена математическо мислене).
Моето дете в началото получаваше 50% с ЧП,  след това вдигнаха над 70, но при нея има втора диагноза, която към момента е водещата - Нарушение на привързаността. Когато подадохме за първия ТЕЛК беше на 7 години, ако това има значение за ЧП. При диагностиката в Александровска болница освен F83,.IQ беше оценено на 69 и д-р Бистрият, лека й пръст, каза, че няма да сложи лека умствена, защото смяташе, че детето с израстването ще влезе в норма и към днешна дата мисля, че е точно така. Да, има леки обучителни затруднения, но учи самостоятелно и покрива ДОИ, което беше и целта и борбата.
Да, ако подадете сега, след излизането на решението старият ТЕЛК се прекратява и влиза в сила новия

Благодаря ви, за поясненията сега ми е по - ясно какво да очаквам и накъде да се насоча , че нищо не ми беше ясно .

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 18:48 от Ravven_R

# 194
  • Стара Загора
Здравейте, кога ще въвеждат новите диагнози по МКБ 11?

Общи условия

Активация на акаунт