Измислям си страхове и им вярвам

• 1 532
  • 30
  •   1
Отговори
Здравейте, реших да пиша тук, за да споделя това, което ме мъчи от известно време и на моменти е доста осезаемо, та се надявам някой, който се е сблъскал с това чудо, да даде съвет / да сподели опит. От известно време насам си измислям проблеми. Въображаеми , несъществуващи, абсолютно плод на фантазията ми. Най-вече са свързани със съня ми - първоначално започнаха с “дали ще заспя тази нощ”, съответно не заспивах и будуват до сутринта и така задълбавах в измисления проблем и той се утвърджаваше и все повече му вярвах. Знам, че отстрани изглежда налудничаво , но това беше положението 😃 По едно време се стигна дотам дотолкова да те фиксирам в този “измислен” проблем, че всяка вечер преди лягане ме налягаше страхотен страх дали ще успея да заспя и някак си се чувствах безсилна пред него. Ако на следващия ден или след няколко дни ако имах някакво важно събитие, се започваше отново - дали ще спя , дали ще имам енергия за това събитие. Държа да подчертая , че проблеми със съня никога не съм имала. Лека-полека започнах да осъзнавам , че така няма да станат нещата и започнах да си казвам, че каквото и да се случи, все някога ще спя и не бива да премислям толкова такива глупости. Но тези черни мисли се появяват и появяват и аз на моменти много им се поддавам. Занимавам си главата постоянно с различни дейности, уча в университет и съм заета, така че не е от прекалено много свободно време.  Но е дразнещо, защото всичкото това го обвързвам със съня си. Постепенно започнах да го преодолявам, но понякога пак откачам на тази тема и се плаша от мисълта дали ще спя. Някой бил ли е в такава ситуация? Някой ще ме посъветва, предполагам, за психолог/психотерапевт - не съм посещавала поради причината , че не искам да задълбавам в измисления проблем и Така да го правя още по-голям, просто се чудя на себе си как е възможно да вярвам на такива измислени глупости и да им позволявам да ме владеят до такава степен. Сякаш, когато успея да го преодолея за някакъв период от време и сама започвам да си казвам “ти сигурна ли си , че го превъзмогна, ами ако не си”, едва ли не се самосаботирам. По принцип съм човек, който е склонен към фиксации и съм имала период, в който се бях фиксирала във връзката си с приятеля и съответно само това премислях по цял ден. Но това със съня вече не го разбирам, защото е напълно измислен проблем. Когато ми дойде натрапчивата мисъл, се опитвам да я отвличам и да мисля за други неща, но невинаги се получава. Благодаря за времето, което някой отдели да ме прочете, извинявам се за монолога и ще се радвам някой да сподели опит/мнение/критики. 🙂

# 1
Опитвала ли си да обърнеш страха към противоположна мисъл. От "Ох няма да заспя" до "Много ми се спи"
Но цаката е да вкараш упоритост, точно толкова, колкото си вкарвала и във филма със страха.
Просто не "храниш" страха и така той не расте. И обратното "храниш" някаква приятна мисъл (но пак повтарям упорито) . Щом се уловиш, че мислиш гадно нещо и на секундата трансформиране със "Аз съм щастлива и имам дълбок сън, нищо не му пречи защото съм спокойна"
Доказано е, че човек не може да мисли за две неща едновременно Wink
И 100% избора е твой!

# 2
Опитвала ли си да обърнеш страха към противоположна мисъл. От "Ох няма да заспя" до "Много ми се спи"
Но цаката е да вкараш упоритост, точно толкова, колкото си вкарвала и във филма със страха.
Просто не "храниш" страха и така той не расте. И обратното "храниш" някаква приятна мисъл (но пак повтарям упорито) . Щом се уловиш, че мислиш гадно нещо и на секундата трансформиране със "Аз съм щастлива и имам дълбок сън, нищо не му пречи защото съм спокойна"
Доказано е, че човек не може да мисли за две неща едновременно Wink
И 100% избора е твой!

Така е, да. Явно дълго време съм се вкарвала във филма и съм му давала поле за изява, хранила съм го под формата да му обръщам прекалено много внимание. Мисля, че там е проблемът. Осъзнавам, че ставаш роб на страховете си, но понякога е и много трудно. Явно съм мислила и доста негативно и това е дало допълнително отражение.

# 3
Разковничето е в три стъпки:
1 Самонаблюдаваш си мислите.
2 Не позволяваш на негативните да се развиват
3 Веднага пренасочваш
Иска се упоритост и дисциплина, после става лесно Simple Smile Успех
Не се поддавай. Ти не си страховете си!

# 4
Разковничето е в три стъпки:
1 Самонаблюдаваш си мислите.
2 Не позволяваш на негативните да се развиват
3 Веднага пренасочваш
Иска се упоритост и дисциплина, после става лесно Simple Smile Успех
Не се поддавай. Ти не си мислите си!
Благодаря за съвета! Вярвам, че всеки се е сблъсквал с подобни трудности и е намирал път, макар и понякога по-трудно. Имам напредък, но някой път поддавам 😃

# 5
  • София
Студентка, а? Притеснена ли си за бъдещето, за изпити, за реализация, дали ще успееш, за семейство, деца и т.н.? А, пък и то февруари - сесия.

# 6
Студентка, а? Притеснена ли си за бъдещето, за изпити, за реализация, дали ще успееш, за семейство, деца и т.н.? А, пък и то февруари - сесия.
Тъкмо я минах сесията. Иначе, не. За тези неща не съм. Вярвам, че всичко си идва с времето (относно семейство).

# 7
Звучи като окр.

# 8
Това което изпитваш се нарича Магическо мислене- вярването, че определени мисли могат да променят нещо във теб или външния свят , без да извършваш някакво действие. Много е характерно за децата и те дават отговор как да се справиш - бориш го с логическо мислене. Според мен е добре да отидеш при психолог, особено ако тези мисли са съпроводени с тревожност. А и пък ще се научиш как да си пресяваш , маркираш паразитните мисли и после ги игнорираш.
Съгласен съм Джанъм.

# 9
Това което изпитваш се нарича Магическо мислене- вярването, че определени мисли могат да променят нещо във теб или външния свят , без да извършваш някакво действие. Много е характерно за децата и те дават отговор как да се справиш - бориш го с логическо мислене. Според мен е добре да отидеш при психолог, особено ако тези мисли са съпроводени с тревожност. А и пък ще се научиш как да си пресяваш , маркираш паразитните мисли и после ги игнорираш.
Съгласен съм Джанъм.
Лошото е , че виждам , че мисълта е негативна и ирационална, обаче ѝ вярвам, че ще промени нещо и то става така, че това, от което се страхувам, го предизвиквам самата аз. Със съня е точния пример. Но когато съм спокойна и игнорирам мисълта, нямам никакви проблеми. Миналата година есенна бях психясала тотално и даже пиех някакви успокояващи билкови хапчета, но то всичко идва от главата и не успокояваха. Съответно ги махнах и реших да не ги пия, защото това си го причинявам аз. Даже спях до късно уж, отменях си ангажименти с приятели само и само да спя, без да осъзнавам, че се фиксирам още повече и че робувайки на този измислен страх, още повече го задълбавам.

# 10
Здравей, имам същия проблем. Страха, че няма да мога да заспя се появи със след родилната ми депресия. Тъкмо се дипломирах в Лондон, прибрах се в България и забременях но имах паник атаки до преди да забременея. Със забременяването всичко изчезна. Докато не родих и след 4ия месец се започна. Безсъние с по 2дни а аз съм човек, който има нужда от мноого сън. И от там в момента малката ми е на 1г и 2месеца няма вечер в която не лягам със страх, че ще премина през още една вечер безсъние. Понеже когато ме налегне това “като паник атака” не искам да гледам телефона не искам да играя на игра не мога да работя дори нощем. Буквално нищо само часове мъчение до сутринта. И когато знам, че ще имам дълъг ден с детето и трябва да дам 100% от себе си още повече ме плаши и абсурд да заспя. И през цялото време страшни мисли, които знам че не са реалност, но точно както ти го казваш знам че се самосаботирам и все едно не заслужавам щастие. А имам прекрасен живот невероятен мъж и дете, хубава къща и кола. Чак снощи ми беше пак така и гледах снимки на малката и още през бременноста и хубавите моменти и тогава се успокоявам и заспивам.  #НеСиСама #ПериодЕщеМине!
Пробвай моя начин като легнеш и ти натежат мислите отваряй галерията и се върни в хубавите мисли и преживявания💕

# 11
Момичета, това са натрапчиви мисли, обсесивно компулсивно разстройство.

# 12
Здравей, имам същия проблем. Страха, че няма да мога да заспя се появи със след родилната ми депресия. Тъкмо се дипломирах в Лондон, прибрах се в България и забременях но имах паник атаки до преди да забременея. Със забременяването всичко изчезна. Докато не родих и след 4ия месец се започна. Безсъние с по 2дни а аз съм човек, който има нужда от мноого сън. И от там в момента малката ми е на 1г и 2месеца няма вечер в която не лягам със страх, че ще премина през още една вечер безсъние. Понеже когато ме налегне това “като паник атака” не искам да гледам телефона не искам да играя на игра не мога да работя дори нощем. Буквално нищо само часове мъчение до сутринта. И когато знам, че ще имам дълъг ден с детето и трябва да дам 100% от себе си още повече ме плаши и абсурд да заспя. И през цялото време страшни мисли, които знам че не са реалност, но точно както ти го казваш знам че се самосаботирам и все едно не заслужавам щастие. А имам прекрасен живот невероятен мъж и дете, хубава къща и кола. Чак снощи ми беше пак така и гледах снимки на малката и още през бременноста и хубавите моменти и тогава се успокоявам и заспивам.  #НеСиСама #ПериодЕщеМине!
Пробвай моя начин като легнеш и ти натежат мислите отваряй галерията и се върни в хубавите мисли и преживявания💕
Разбирам те напълно, имах същия проблем с това да мисля колко дълъг ден ме очаква и как трябва да съм енергична и наспана, но установих, че колкото повече се фиксираме върху даден проблем, толкова повече отдалечаваме това, което искаме от нас - тоест съня. Затова просто си казвам преди да легна - Еми и да не спя, няма да умра, Започнах да си го повтарям. Някой път не се получава , но ако задълбаваме в проблема, става все по-зле и идват още по-големи страхове. Между другото , при мен започна със страх от това да проверявам котлони и разни уреди преди да изляза от вкъщи, даже ги снимах на видео 😂 но един ден си казах, че няма да ги проверявам и да става каквото ще и вече от 1 година насам някъде не съм изпадала в психози , като пътувам някъде, дали съм изгасила всичко вкъщи. Така че всичко е в главата, но се радвам, че не съм сама и аз в това нещо, защото понякога човек пада духом.

# 13
Съгласен съм Джанъм.
Лошото е , че виждам , че мисълта е негативна и ирационална, обаче ѝ вярвам, че ще промени нещо и то става така, че това, от което се страхувам, го предизвиквам самата аз. Със съня е точния пример. Но когато съм спокойна и игнорирам мисълта, нямам никакви проблеми. Миналата година есенна бях психясала тотално и даже пиех някакви успокояващи билкови хапчета, но то всичко идва от главата и не успокояваха. Съответно ги махнах и реших да не ги пия, защото това си го причинявам аз. Даже спях до късно уж, отменях си ангажименти с приятели само и само да спя, без да осъзнавам, че се фиксирам още повече и че робувайки на този измислен страх, още повече го задълбавам.
Има когнитивно- поведеческа терапия са такива случаи. Мисля ,че няма нищо да ти стане ако посетиш специалист.

# 14
Един съвет за отклоняване.
В момента, в който започнеш да въртиш конкретната мисъл веднага си задаваш въпроса: Каква ще бъде следващата ми мисъл?
И си измисляш тема. Например как ще стана бодра сутринта… Всеки път щом завъртиш същата мисъл веднага пресичаш с въпроса: Каква ще бъде следващата ми мисъл?
Успех.

Общи условия

Активация на акаунт