Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 695
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
Ако беше изследвала всички хормони нямаше да се чудиш, никога не се изследва само ТСХ тъй като е много чувствителен показател отделно не всеки път отразява състоянието на щитовидната...с две думи пари на вятъра!
И е напълно възможно ТСХ да е 30,  Т4 е под нормата тоест хипофункцията е сериозна. Но той и 5 да е и 30 да е, не се определя според него дозата а според нивата на Т3 и Т4!

# 646
И 9, и 30 да е ТСХ, и двете говорят за сериозна хипофункция. А поднорменият ФТ4 още повече, но него няма да го погледнат изобщо, ако ТСХ е в норма, а вече има много такива случаи, сестра ми също е така - тогава казват, че няма проблем.

Що се отнася до лабораториите, чувала съм, че Цибалаб са най-неточните.

# 647
За мен най-неточни и с най-лошо реноме в страната са Рамус, но смятам, че понякога си зависи и от филиала/града.
Иначе аз лично се изследвам основно в Цибалаб като това е най-читавата в града ни и смея да твърдя, че съм доволна. Правила съм понякога при някакви обстоятелства едни и същи изследвания в рамките на няколко дни и резултатите са почти едни и същи.

# 648
Значи сигурно зависи от филиала. Това, което съм чувала, е, че в Цибалаб редовно положението излиза по-добре, отколкото е, поне на базата на симптомите. А най-добри отзиви има за Бодимед.

Аз лично досега съм се изследвала само в лабораторията на една частна болница, защото е на 5 минути пеша от нас, а аз нямам кола, за по-далечни (и по-реномирани) лаборатории трябва или да ходя по-дълго пеша, което може да компрометира резултата, или да се качвам на градски транспорт.

# 649
Преди години докато чаках на опашка в Бодимед, на жената преди мен ѝ пуснаха повторно безплатно изследване, след дълго настояване от нейна страна. Казваше, че според ендокринолога ѝ предишните изследвания са били нелогични и най-вероятно неточни, ставаше въпрос точно за комбинацията между ft3, ft4 и TSH. Но според мен направиха голямо изключение.

# 650
Е, те не могат да повтарят всички резултати, които според някого са странни, дори наистина да е грешка... А комбинацията може да се е сторила странна на ендокринолога заради нарушената обратна връзка между хипофизата и щитовидната жлеза, т.е. централен хипотиреоидизъм. Ендокринолозите не обръщат внимание, защото, доколкото знам от приятелка лекарка, макар и не ендокринолог, те търсят централен хипотиреоидизъм само при новородени. При човек на 20-30-40 или повече години директно отхвърлят тази възможност. А в днешно време, вероятно заради хроничния стрес, в който живеем, това става все по-масово явление, но тези хора обикновено остават без диагноза, обявяват ги за здрави, а те нямат дори минималното необходимо количество щитовиден хормон в кръвта си, имат симптоми, развиват усложнения от рода на високо кръвно, ИР или диабет и т.н. Но за ендокринолозите проблемът не в щитовидната жлеза. И той наистина формално не е там, ама решението е да се предпише хормон, за да се коригират нивата на ФТ4 и ФТ3.

# 651
А аз оставам с впечатление, че нямаме читава лаборатория.
За всички съм чела лоши отзиви.
Ходя в Рамус, вече в централата.
Много ми е близо, плюс и в сайта им има цялата ми история на изследванията и мога да търся.

Преди години имах грешка с тсх. Изпрати ме да повторя. Платих си като поп.

# 652
Изследванията се правят от хора, на апарати, с реактиви. По принцип има много неща, които да се объркват. Случват се грешки навсякъде. Настройки на апарат консумативи, понякога и има чувствителни изследвания, които не понасят материала да седи или да се транспортира ама лакомия, наслагали са лаборатории на всяка крачка. Не мисля, че е възможно да се отличи една лаборатория като вярна, а друга не.
Аз лично се следя в една лаборатория и сравнявам във времето стойностите. Ако има нелогични неща, си ги повтарям. За специфични неща като имунология, вече се ходи на специално място, зависи кой го работи и т.н. Но за тези, дето ги пускат на апаратите ...Еми има шанс за грешка, малък, но има. Просто навсякъде го има. Имат много автоматизация и контрол, но няма как да е 0.

# 653
Преди година и нещо като бях в болница едната сестра ми каза нещо за изследванията.
Изследванията на  кръвта трябва да се правят възможно най-бързо като се вземат.
И затова давали отклонения. Не знам колко е вярно, но ме посъветва, щом централна лаборатория имам близо да отивам там.
Но и съм чела и за стари реактиви че ползвали.

# 654
Стари реактиви, не калибриран апарат, нова лаборатнка, сто неща може да са Joy  не го мислете толкова.

# 655
И на мен централата на Рамус ми е на 10 минути пеша и като я направиха много се зарадвах, но бързо ме разочароваха. Кандиларов имат сравнително прилични цени, когато се купят ваучери, а досега не бях забелязвала нещо нелогично в изследванията и затова ги предпочитах.

Преди години работех в една фирма, която предлагаше проби на клинични лаборатории и издаваха сертификати за качество. Но беше по желание на лабораториите, не знам дали имат задължение да си проверяват периодично апаратурата. Май наистина нямаме читава лаборатория...

# 656
То нали и кръвта трябва да се взима възможно най-бързо.
Ако ми е далече уж някоя читава, пак може да  е подвеждащ резултата.
Преди 5-6 години 2-3 пъти правех изследвания в американска болница, имах допълнително здравно и трябваше да хващам такси за да стигна бързо за изследване.

# 657
Всъщност всички трябва да отговарят на изисквания. Не го мислете толкова.

# 658
Лабораториите може да са на всяка крачка, ама пак са недостатъчни иначе нямаше да има такива опашки. Въпросът не е в броя на лабораториите, а в съхраняването и транспортирането на пробите.
Аз едно време се изследвах в Цибалаб, после в Рамус в Дружба (май това им е централата), сега ходя в Бодимед заради реверсивния Т3. Не съм видяла драстични отклонения в резултатите не само на щитовидните хормони, ами и за неща като ПКК, желязо, феритин, Б12 и вит Д. Винаги са възможни грешки,но не мисля, че са чак толкова масови.

# 659
Може да е глупав въпроса, но тази диагноза хашимото ли означава?

Общи условия

Активация на акаунт