Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 901
  • 735
  •   1
Отговори
# 195
LittleWolf, още при последните изследвания имаш хипофункция. Затова и вече се чувстваш зле. Трябва да вдигнеш хормона.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 09:42 от Acid_Burn

# 196
Здравейте, извинявам се ако измествам фокуса на темата, но имам малко странен и конкретен въпрос. Знам, че при Хашимото не е добре да се консумират млечни продукти заради възпалението. Какво мислите за консумацията на кефир, защото получих информация, че не е проблем да се пие, стига да е нискомаслен?

# 197
За някои хора не е добре да се консумират млечни заради молекулярната мимикрия. Тоест молекулата на глутена от пшеницата и на казеина от млякото са подобни на молекула от щитовидната. Ако човек има непоносимост към глутен и/или мляко, може тялото му да атакува и щитовидната.
Вече е въпрос всеки да установи как му действат глутена и млечните и да прецени дали да ги изключи. Най-точно това става чрез пълна елиминация за 3 седмици и после въвеждането им като се следят реакциите.
В кефира голяма част от млечния белтък е разграден, но пак го има. Ако човек изключва млечни заради Хашимото, редно е и него да изключи. Идеята е да се изключат всички храни с непоносимости напълно (а не да се ограничат до малко). По този начин имунната система може да ги забрави.
Аз все още консумирам млечни, приемам и кефир, но за един това може да е ок, за друг не.

# 198
Минавам само да се оплача, дъщерята достойно върви по пътя на майка си, с тсх 0.03 е. 😥
До сега според ендотата, не била имала никакви проблеми със щитовидната, декември последно пуска изследвания.
Сега случайно ѝ пуснаха отново тсх, покрай ревматологични изследвания, и изскочи това за начало, повторихме го и в друга лаборатория, пак същото. Ще се пускат и другите изследвания, и да видим какво ще излезе.
То аман бе, едно след друго, проблем след проблем.

# 199
Ох, гуш! Нямала ли е симптоматика? Аз като бях с хипер ядях като слон и слабеех, нощно време се будех със сърцебиене, до втория етаж докато се кача и се изморявях...
Т3 и Т4 няма ли? Може да е заради друго ниско ТСХ-то, ако тях ги няма.

# 200
Важното е, че сте го хванали навреме! Ще действате и така
Я колко по-лоши работи има, една жлеза ли ще ни плаши! Ма ние сме тука едни холистични експерти вече Hug

# 201
  • На брега на реката
Миналата седмица правих изследвания. С Хаши и хипо съм. До този момент бях на 100 мкг Еутирокс.
Резултатите са:

TSH - 0,79 /0,3 - 4,2/
FT3 - 4,04 /3,2 - 6,8/
FT4 - 17,1 /12 - 22/

Ендото каза, че е прекалено ниско TSH и сякаш съм предозирана и имало опасност от остеопороза! Трябвало да намаля дозата, защото тези стойности били подходящи само за бременни!

Аз обаче мисля да си я вдигна още малко и да включа и Т3, защото е на дъното и все още не се чувствам ОК. Имам си лека умора, апатия и депресивни настроения и все за нещо ми е тъжно.

Лекарката е много мила и добър диагностик, а и следя няколко възелчета на ехо, та затова ходя, но ако си карам по-моему, ще трябва да я лъжа, а не ми се иска. Как да ѝ кажа, че вдигам дозата на своя глава и не я слушам.

Антитеата в момента са под границата и едното възелче се е сляло с околната структура, което е добре, но аз го отдавам на повишаването на дозата, ако я намаля, ще се връщам назад.

# 202
Благодаря ви, и аз ви прегръщам.
Хепи, опитвам се да ѝ обясня, че не е края на света, но просто вече всичко и идва в повече, а аз отдавна подозирам, че в основата на всичко е щитовидната, и явно сега изби.
Досега тсх все беше около и малко над 2, а знаем как това за еднокринолозите е нормално. Казвала съм по някоя дума за моите подозрения, но в къщи ме парираха, че за лекарите всичко е наред, и че съм черногледа.
Мибобо, яде повече, но не слабее, а сърцебиене си имаше още от есента, но докторята решиха, че е от Ковида.
А последните дни се появи и умора, а аз някак си не хванаха цялата картина.
Може да е заради друго ниско ТСХ-то, ако тях ги няма.
А какво имаш предвид?🤔

# 203
Леми имам в предвид, че ако няма симптоматика защото за мен хипер симптомите са си явни доста и да не ги забележиш е трудно, и ако и щитовидните Т4 и Т3 са добре, това означава, че ТСХ нещо не "работи" както трябва по някаква причина. Точно тези дни в друга тема за разчитане на изследвания една потребителка показа тези изследвания, за мен това не е хипер, въпреки ниския ТСХ. Затова си помислих да не би и при вас да е нещо такова в случай, че не сте изследвали другите хормони. Но споделяш за симптоми, може и хипер да си е...Изследвайте всичко да сте наясно, и каквото и да е, ще се справите, още повече ти като имаш опит.
Скрит текст:

# 204
Здравейте! Аз пак съм на вълна промяна- хранителни режими и движение. От няколко седмици спазвам калориен дефицит ( не съм много стриктна) и правя всяка сутрин тренировка по 30 минути . В момента добавки почти не приемам с изключение на вит Д. Предвид новия ми режим дали да включа още нещо?

# 205
  • Бургас
момичета, какво ще кажете за тези изследвания, предишни години съм ходила на ендокринолози, които ми казват, че са ми в норма хормоните и нищо да не пия, а резултатите са ми винаги към долна граница
FT3      4.33   pmol/L   3.10 - 6.80
FT4      12.10   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH   1.12   µIU/ml   0.27 - 4.20
Anti - Tg   16.30   IU/mL   До 115.00
Anti - TPO8.82   IU/mL   До 34.00
Глюкоза 4.68   mmol/L   2.78 - 6.11
Insulin    7.69   µU/ml   2.60 - 24.90
Гликиран хем      5.5   %   До 6.4
Феритин 57.40   µg/L   13.00 - 150.00
Фолат   16.90   nmol/L   10.40 - 42.40
В12     326.00   pmol/L   145.00 - 569.00
 D          53.30   ng/mL   20.60 - 50.00
Желязо 11.50   µmol/L   6.60 - 26.00
Феритин 57.40   µg/L   13.00 - 150.00
LDL Холест       4.30   mmol/L    Висок 4.14 - 4.89;Много висок >4.92
VLDL-Холест    0.61   mmol/L   До 0.78
Триглицериди    1.34   mmol/L   0.60 - 2.20

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 09:08 от bur02

# 206
Леми имам в предвид, че ако няма симптоматика защото за мен хипер симптомите са си явни доста и да не ги забележиш е трудно, и ако и щитовидните Т4 и Т3 са добре, това означава, че ТСХ нещо не "работи" както трябва по някаква причина. Точно тези дни в друга тема за разчитане на изследвания една потребителка показа тези изследвания, за мен това не е хипер, въпреки ниския ТСХ. Затова си помислих да не би и при вас да е нещо такова в случай, че не сте изследвали другите хормони. Но споделяш за симптоми, може и хипер да си е...Изследвайте всичко да сте наясно, и каквото и да е, ще се справите, още повече ти като имаш опит.
Скрит текст:

Тези резултати категорично не са хипер. За съжаление на майка ми при подобни и изписаха метизол по три пъти на ден. Добре, че ме послуша и не го започна. Момичета, не се предоверявайте на лекари. В провинцията е нещо страшно. Изписват тежки лекарства на база едно голо ТСХ. За функцията на жлезата се съди по ФТ4 и ФТ3

# 207
Ние тук много добре знаем тези неща за хормоните и не се доверяваме...но не питай в другата тема като казах, че това не е хипер дали не скочиха, че измислям нова медицина, че жената трябва да си намали хормона и т.н.

Друг пример, вчера баща ми пуска изследвания по други причини(има бактерия и високо ЦРП), но понеже все говоря, че е хубаво да видим щитовидната в предвид, че е на имунотерапия и решил да пусне и тях сега. В резултат ТСХ е 7 (най-вероятно от инфекцията), а Т4 му е 19,2 при горна 22 и ако някой лекар види само ТСХ щеше веднага да изпише хормон.

bur02 хипофункция е това за мен, ти как се чувстваш?

# 208
Lemy, съжалявам за това, през което преминаваш! Дано детето ти скоро да е добре! Пиши тук, за да споделяш и да ти олеква.

# 209
  • Бургас
mibobo, като за моята възраст 51г нямам драматични оплаквания, от няколко години съм с голям косопад и покрай него почнах да правя изследвания и да пия разни витамини, виждам, че не са ми оптимални хормоните, но не знам да почвам ли нещо да пия или просто да чакам съвсем да се влошат

Общи условия

Активация на акаунт