Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 904
  • 735
  •   1
Отговори
# 210
bur02, моите хормони не бяха кой знае колко по-различни и започнах хормон. Нито за момент не съм съжалила, дори и когато имах симптоми на хиперфункция при повишаване на дозата. Няма смисъл да чакаш съвсем да зазлееш, за да започнеш терапия.

# 211
Здравейте! Много се радвам за чудесната тема тук и минавам да споделя резултати от прегледа при ендокринолог и бих искала да прочета и вашите мнения 🌻
Минах преглед при д-р Мечкаров, благодаря за отговорите, наистина и при мен всичко мина по каса (ехографията вкл).
Това са изследванията, които му показах от Януари тази година, при което той отговори, че си е на лице Хашимото.

На допир каза, че жлезата е твърда, а пеглеждайки на ехограф ми обясни, че е уголемена и с не еднородна структура. Показа ми и двата възела, които видя. Цялостно направи доста обстоен преглед, и когато коментирахме терапията с хормон, споделих желанието си да опитам с хранене, движение да се подобрят нещата, но неговото мнение беше, че това става много бавно и години наред. Изписа ми еутирокс 25мг, който да приемам по схема и оксибор форте, но също така ми пусна липиден профил, каза, че трябва да ми се прегледат бъбреци и жлъчка.
Направих си изследването, холестерола е в норми - 3.86 mmol (3.60-6.00), HDL - 1.61 (0.90 - 3.50 реф.), LDL - 1.85 (оптим. 1,3 - 3,35), Триглицериди 0.37 mmol (0.41 - 1.88). Кръвни, АСАТ, АЛАТ, всичко също беше наред.
Минах и преглед при гастро, всичко беше наред, прати ме на допълнителни изследвания за хеликобактер и още нещо, пак всичко излезе в норма.
Чуденето ми е относно тези антитела - от всичко, което четох, останах с разбирането, че те се завишават когато има някакъв друг проблем в тялото, някаква инфекция заради които тялото атакува жлезата в опит да се бори с другото заболяване и че проблемите със жлезата показват, че тялото страда от нещо друго, и че попти винаги едно автоимунно заболяване вървяло ръка за ръка с друго (имам  приятелка, тя има хиперфункция нс жлезата и ИР) . Възможно ли е и функциятс на жлезата да се влоши заради раждане? (имам 2 раждания, дечицата са с разлика 1.7г, първото детенце ми е на 2,7г). Според вас на база на тези резултати на жлезата, възможно ли е да си влязат в норма хормоните и тсх само с хранене, приемане на витамини, трениране?
Наистина започвайки приема на хормона още на 2рия ден, дори в такава малка доза усетих осезаема разлика, но се надявам все, че в един момент няма да ми се налага да го пия.

# 212
mibobo, като за моята възраст 51г нямам драматични оплаквания, от няколко години съм с голям косопад и покрай него почнах да правя изследвания и да пия разни витамини, виждам, че не са ми оптимални хормоните, но не знам да почвам ли нещо да пия или просто да чакам съвсем да се влошат

Аз не бих чакала.Тежък косопад не е за пренебрегване.Моята история около ЩЖ започна с косопад, след това се прибави чревен дисбаланс, и малко по-късно се разгърна цялата картина на хипо.Всичко в рамките на 4-5 години.През този период съм боледувала от вирусни инфекции и изглежда още повече са влошили нещата.Отключих и ИР.Започнах хормон чак когато ударих дъното и то благодарение на момичетата тук.
Ако можех да върна лентата назад, никога не бих си причинила това и бих започнала хормон мигом.Отлагането в тази ситуация само влошава нещата според мен.
А и когато се замисля за симптомите ми от преди 4-5год и аз бих ги нарекла нищо драматично, но то е защото не си давах сметка, че те не са нормални още по-малко признак на здраве.

# 213
tulip Да не ви отчайвам, но при наличие на хашимото хормона не се спира. Дори и да свалите антителата някой ден, разрушената жлеза няма да се възстанови. Сама виждате, че се чувствате по-добре с лечение

# 214
Тюлип, абсолютно е възможно да е от бременностите - имунната система може да им реагира неочаквано. Но автоимунни заболявания могат да се отключат от какво ли не, и щом веднъж са се отключили, просто човек трябва да е нащрек. Ти пак си направи хубава диета и движение, може да забавиш разрушаването на жлезата, но си пий и хормона. Лекарят звучи чудесно.

# 215
Цялостно направи доста обстоен преглед, и когато коментирахме терапията с хормон, споделих желанието си да опитам с хранене, движение да се подобрят нещата, но неговото мнение беше, че това става много бавно и години наред.

Един адекватен лекар, браво!

# 216
Здравейте! Много бих искала да чуя вашите мнения за моите изследвания и ако може да помогнете с някой съвет. Последните изследвания са ми отпреди 5 месеца:
FT3 - 4.04 (3.1-6.Sunglasses
FT4 - 14.2 (12.0-22.0)
TSH - 1.2 (0.27-4.2)
Приемам Л-тироксин 50 мг. от една година, като в началото изследванията не бяха и в референтните стойности, сега поне са. Преди това една година приемах течния вариант, но не ми понасяше изобщо добре, спрях го, разбутах съвсем хормоните, отидох на друг лекар и така една година вече си пия хапчетата. Приемам и вит Д, макар че много слабо се е повишил, но все пак има подобрение.
Това, което ме притеснява, че след цяла година реално пак не съм много добре - умора, мозъчна мъгла, трудна концентрация, изнервеност и т.н. си ги има, макар не толкова силни, килограмите не само, че не падат, ами пъплят нагоре, гони ме страшен глад за сладко. Изследванията на желязо не бяха никак добре, но с пиене на различни препарати се пооправиха, само феритина остана доста нисък. Тази година за първи път добрият холестерол ми падна под граница. И ЦРП от доста време ми е 6-7 при граница до 5 - явно възпаление си имам.
И сега основния ми проблем - Пролактина ми е 864 при граница межди 102-496.(на 46 години съм, цикълът ми е редовен, макар в два от дните доста обилен). На какво се дължи това? Свързано ли е с щитовидната жлеза? Другата седмица съм при ендокринолог, но тук може и по-полезни мнения да получа.
Според вас, трябва ли да се коригира дозата на Л-тироксина?
Изобщо всякакви съвети ще са ми полезни. Благодаря!

# 217
Здравейте,имам едно питане-мислите ли ,че щитовидната жлеза може да понесе 20 дни ядене само на плодове+10 дни захранване после само със супи?Гледах една лекарка "магьосница",която обясняваше,че така  лекува всички болести + щитовидната жлеза??

# 218
Кармелита, все още си в хипофункция и трябва да вдигнеш дозата. Добре е да наваксаш и вит. Д и феритина. Обилният цикъл също има отношение към хипофункцията. Изследвала ли си кръвна захар и инсулин? Пусни, ако искаш, кръвна захар, инсулин на гладно и гликиран хемоглобин, че нищо чудно да си с инсулинова резистентност.

Ели, на твое място не бих рискувала с този режим. Ще бъде сериозен стрес за организма ти и щитовидната в частност. Тази "лекарка" явно лови шарани.

# 219
Здравейте,имам едно питане-мислите ли ,че щитовидната жлеза може да понесе 20 дни ядене само на плодове+10 дни захранване после само със супи?Гледах една лекарка "магьосница",която обясняваше,че така  лекува всички болести + щитовидната жлеза??

Ще може да го понесе, но е абсурд да смяташ, че нещо ще излекуваш по този начин. Simple Smile

# 220
Кармелита, вдигай дозата. Гледай като за начало фт4 да мине средата на референтните стойности. Сега хем пиеш хормон, хем явно е недостатъчно и си киснеш в блатото на хипофункцията.

Ели, имам позната, която пробва да се лекува със суровоядство. Стоя гладна няколко месеца, имаше подобрение на показателите, но временно и недостатъчно. След като се захрани, пак ѝ се наложи да прибегне до медицината. Ако си склонна цял живот да ядеш суров зеленчук...

П. П. Сега видях, че става въпрос само за ядене на плодове. Надявам се да нямаш проблеми с кръвната захар. Тази докторка да не е Емилова, дето и диабетите лекува с чай и плодове, ама кара хората едновременно да си пият лекарствата?

# 221
Кармелита, вдигай дозата. Гледай като за начало фт4 да мине средата на референтните стойности. Сега хем пиеш хормон, хем явно е недостатъчно и си киснеш в блатото на хипофункцията.

Ели, имам позната, която пробва да се лекува със суровоядство. Стоя гладна няколко месеца, имаше подобрение на показателите, но временно и недостатъчно. След като се захрани, пак ѝ се наложи да прибегне до медицината. Ако си склонна цял живот да ядеш суров зеленчук...

П. П. Сега видях, че става въпрос само за ядене на плодове. Надявам се да нямаш проблеми с кръвната захар. Тази докторка да не е Емилова, дето и диабетите лекува с чай и плодове, ама кара хората едновременно да си пият лекарствата?
Точно тя...Случайно  вчера като я гледах по тв,а и има много последователи в групите във фейса видях.То бива плодове,но само на тях?!Към диабет ще тръгнеш...
..

# 222
Кармелита, абсолютно подкрепям момичетата - и по лабораторни резултати и по симптоми все още си в хипофункция и е нужно да вдигнеш дозата, както и да последваш съвета на Acid.

Ели, според мен това е най-сигурния начин да се влоши функцията на жлезата.

# 223
Аз постих по Коледа. Много ми се вдигнаха антителата.И МАТ и ТАТ, никога не са били толкова високи.

# 224
.Изследвайте всичко да сте наясно, и каквото и да е, ще се справите, още повече ти като имаш опит.
Скрит текст:
Да, ще пиша по-нататък.
И за мен ft4 не кореспондира с това TSH 🤔

Емилова изгря в началото на демокрацията, и дълги години беше доста известна, но и нямаше много конкуренция, сега с хилядите други диети и възможности, явно страда от липса на пациенти и е започнала усилена реклама, и на мен ми излезе във facebook, как оправила някакъв мъж с бъбречна недостатъчност (да бе да).
Иначе през годините сме виждали много известни личности вталили се при нея, но след време - отново същите.

Общи условия

Активация на акаунт