Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 687
  • 735
  •   1
Отговори
# 660

Не, не значи

# 661
Не, на Хашимото е друг кода и там си пише Автоимунен тиреоидит

# 662
Ами, ти не писа ли вчера, че си с Автоимунен тиреоидит?

# 663
Ами, ти не писа ли вчера, че си с Автоимунен тиреоидит?

Писах, реших, че щом е тиреоидит е едно и също. Тотално се обърках..

# 664
Хм, и аз сега разбирам, че имало други видове.

# 665
С думата "тиреоидит" се означава състоянието на жлезата, а самия тиреоидит се получава от различни неща и затова са различни видовете заболяванията. Хашимото т.е. автоимунния се е получил от атака на антитела.

Ето тук цитат:
Скрит текст:
Тиреоидитът може да възникне поради автоимунно заболяване (тиреоидит на Хашимото, болест на Грейвс, следродилен тиреоидит или безболезнен спорадичен тиреоидит), инфекция (болезнен субакутен тиреоидит или супуративен тиреоидит), лекарства (амиодарон, литий, интерферони и интерлевкин-2; и инхибитори на контролни точки) или фиброза (тиреоидит на Ридел).
Болезненият тиреоидит включва инфекциозен, подостър тиреоидит, травматичен или индуциран от радиация тиреоидит, а безболезненият тиреоидит включва автоимунен, следродилен и индуциран от лекарства тиреоидит. Тиреоидитът може да се класифицира на остър, подостър и хроничен тиреоидит:

-Острият тиреоидит се причинява от бактериална инфекция на щитовидната жлеза;
    -Подостър, известен също като грануломатозен тиреоидит, се причинява от вируси;
    -Хроничният включва автоимунен тиреоидит на Хашимото, следродилен тиреоидит и други безболезнени тиреоидити, включително ятрогенен (вследствие на медицинско или хирургическо лечение) и индуциран от лекарства тиреоидит.

# 666
И моята диагноза е същата вече 15 години, преписват от предишният амбулаторен лист, и никой не я променя. Хайде в началото наистина се чудеха Базед ли е, Хашимото ли е, но отдавна си показа че Хашимото.
Не съм се интересувала защо, но предполагам, че така могат да ми пускат повече изследвания.

# 667
  • София
Та въпроса ми е следния: дали личния лекар може да даде направление за изследването, ако се поема от здравната каса или това може да го направи само ендокринолог?
И другия въпрос ми е : изследването става ли в рамките на деня?
По принцип се поема от касата, не зная дали може от ЛЛ. При мен го пусна ендокринолог. Аз го правя в Цибалаб и са ми написали, че ще излезе до 18 вечерта. Предполагам ще спазят (за първи път правя).

# 668
Трябва да видя какво пише на моите стари амбулаторни листове, но сигурно автоимунен, защото преди години на първо тестване бяха антителата до небето.

# 669
Здравейте момичета. С автоимунен тиреоидит съм. Първо бях със Сарита няколко месеца , но нямаше ефект и от януари ми включиха Еутирокс 25мг , прилагам изследванията януари и март, моля за мнението ви дозата ми каза
 ендокринолога остава 25мг, добре ли е компенсирано иска ли по-висока доза. Като , че ли все още имам умора, отоци около очите и 3-4 кг отгоре, които не мърдат. Без глутен и лактоза спазвам. Благодаря ви.

# 670
Niki7, дозата ти е ниска. Дори и втората снимка да са по-скорошните изследвания, пак е ниска. Не виждам изследван FT3, което е грешка, но и без него се вижда, че си още в хипофункция. Пусни едно изследване на FT3 просто за да му знаеш стойностите сега и на твое място бих вдигнала хормона. Също имаш нужда от Б12 и вит. Д.

# 671
Ниска ти е дозата, ако искаш вдигни на 37,5мкг(което е 1/2 таблетка от 75мкг). Ако го направиш след 1,5-2 месеца се изследвай пак за да видиш как си. И както са казали преди мен - вит.В12 и Д си вдигни, те също влияят на състоянието.

# 672
# 673
Към зелената графа ли трябва да се стремим?

# 674
Към зелената графа ли трябва да се стремим?
Да.

Общи условия

Активация на акаунт