Учене за медицинска сестра ПОМОЩ

• 1 864
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте, другата година ще кандидатствам и съм се насочила за медицинска сестра. Много обичам биологията и много уча. Познати ми казват, че имало много възможности за работа в различни сфери и това много ми допада. Дори и в козметични клиники. Не бих искала да работя в някое мизерно отделение за ниска заплата след толкова много учене. Моля помогнете и споделете мнението за тази или друга специалност от окс “бакалавър”

# 1
Професията медицинска сестра спада към така наречените благородни професии. В миналото се е наричала милосърдна сестра. Тя е обърната към пациента и грижата за него. За упражняването й е нужно призвание, любов към хората, състрадание, стоицизъм пред чуждата  болка. Медицински сестри има и в родилното, и в неонатологията, и в хирургията, в лекарските кабинети, в яслите и детските градини...

# 2
Вече приемния изпит за медицинска сестра не е по биология,а по Етика който е тест .Изпитът по биология и химия зависи до колкото знам, зависи от учебното заведение ,но дебело подчертавам не съм сигурна.Защото племенница ми влезна с тест по Етика .Най добре е да идеш до учебното заведение за което си се насочила за пояснение.

# 3
Здравейте, другата година ще кандидатствам и съм се насочила за медицинска сестра. Много обичам биологията и много уча. Познати ми казват, че имало много възможности за работа в различни сфери и това много ми допада. Дори и в козметични клиники. Не бих искала да работя в някое мизерно отделение за ниска заплата след толкова много учене. Моля помогнете и споделете мнението за тази или друга специалност от окс “бакалавър”

Според мен, това е мнооооого учене - 4 години, безкрайни  практики и стажове и накрая отиваш да работиш доста неблагодарна работа за 1500 - 2000 лева.
Ако мечтаеш да се изявяваш в чужбина с тази професия е ок , там са уважавани и добре заплатени. В България не са ценени сестрите особено, може би защото все още ги има.
Аз не съм сигурна, но не мисля, че сестри работят в козметични клиники.
За там се учи професия козметик също в Медицински университет. Има и други интересни професии - помощник фармацевт например - сравнително добро заплащане за България.
Най-доброто, което можеш да направиш е да видиш сайта на университета, където искаш да учиш и да разгледаш програмите.

# 4
Къде са тези 1500,2000 лева заплата?
Това не е професия, с която в България може да живееш нормално. Ако ти се отдават езиците давай. В цял свят се търсят сестри. Една комшийка ходи в Кувейт, а доста на възраст беше.
Може да работиш в ясла, в салони, но не се надявай много. По-скоро се настройки да натрупаш стаж в някое гнусно отделение. Виждала съм как млади сестри тичат като луди да обслужват. И в движение налапали нещо да ядат. Работа уикендите, нощни смени. Израстване 0, за 30 години най-много старша сестра да станеш. Отговорности. 4 години искат присъствие. Не е шега, и да отсъстваш после заработваш.
От нощба смяна тичаха сестрите да ходят да вземат кръв за левче на час това преди години но пак беше мизерно.
Обаче без работа няма да останеш и може да се залюбиш с някой доктор 😶🙂. Много такива двойки има.

# 5
Частната болница в моя град имаше обява в Джобс за медицински сестри със заплата 4000лв.
Освен това имат честна детска градина за децата на служителите, съседче я посещава, но срещу заплащане (родителите са в друг бранш).
Освен това мед. сестри вземат и пари от клинични изпитвания, които се провеждат в отделенията.

# 6
Лесна работа няма. Всяка професия има и негативи. Обаче не може всички да са адвокати или Ай ти. Някой трябва и да учи децата, и да пече хляб, и да прави вино, и да гледа крави, за да има мляко, сирене, кашкавал и да лекува... До кога ще гледаме само лъскавото в професиите? А цената за високата заплата на един мениджър, за хонорарите на един адвокат?

# 7
Това не е професия, с която в България може да живееш нормално. Ако ти се отдават езиците давай. В цял свят се търсят сестри. Една комшийка ходи в Кувейт, а доста на възраст беше.
Може да работиш в ясла, в салони, но не се надявай много. По-скоро се настройки да натрупаш стаж в някое гнусно отделение. Виждала съм как млади сестри тичат като луди да обслужват. И в движение налапали нещо да ядат. Работа уикендите, нощни смени. Израстване 0, за 30 години най-много старша сестра да станеш. Отговорности. 4 години искат присъствие. Не е шега, и да отсъстваш после заработваш.
От нощба смяна тичаха сестрите да ходят да вземат кръв за левче на час това преди години но пак беше мизерно.
Обаче без работа няма да останеш и може да се залюбиш с някой доктор 😶🙂. Много такива двойки има.

Само да добавя, че това са заплатите. В частните детски градини са пак толкова.
Но в държавни детски градини и училища заплатите са около 1000.
В болниците вече се търсят усилено сестри и предлагат около 1500 начална заплата. В частните болници тройно.

# 8

Само да добавя, че това са заплатите. В частните детски градини са пак толкова.
Но в държавни детски градини и училища заплатите са около 1000.
В болниците вече се търсят усилено сестри и предлагат около 1500 начална заплата. В частните болници тройно.
1500,но бруто. По-скоро ще докарат филипинки и индонезийки.

# 9
"много учене?!"
Лекар се става за над 10 г учене, несравнимо по тежест с това на една сестра и заплатата е една идея над тази на сестрата, при многократно повече отговорности.

# 10
Имам приятелка сестра от много години. Доволна е. Сама се справя с живота и сама си гледа детето. Да, работи много! От държавната отива на частната работа и отделно ходи да сменя превръзки, поставя инжекции и системи, но е доволна от парите...около 4500 до 5000 лв си докарва. Тя е операционна сестра и там имат допълнително заплащане, както и за нощните дежурства също. Ако това ти е на сърце и го искаш не се отказвай. Работа се намира и пари се докарват, но зависи и в какъв град си..голям, малък...Когато обичаш нещо няма да ти тежи в трудните моменти, а работа без такива моменти няма! А, когато я обичаш ще бъдеш и по-всеотдайна и ще я вършиш с желание, което ще бъде оценено от хората. В началото като всяко начало ще трудно, ще те хокат, ще те прекарват на повече нощни смени, но в един момент това ще мине и ще започне онова което в момента си представяш и за което мечтаеш. Важното е да го искаш със сърцето си и тогава ще търсиш варианти, за да го подобряваш. Варианти за млад и амбициозен човек винаги има.И частна работа винаги ще има за тази дейност стига да си добра в нея и да те препоръчват, зашото в тази работа рекламата е от уста на уста. Ако пък не ти се получи тук, то винаги можеш да отидеш и пробваш в чужбина за известно време, защото там парите наистина са много хубави. Всичко зависи от теб. Дерзай...

# 11
Според мен това е много перспективна професия. Навсякъде има недостиг на медицински сестри и докато се изучиш, заплатите ще са дръпнали рязко нагоре.
Погледнах в jobs.bg, множество обяви има за търсене на медицински сестри. Заплати виждам от 2200 нето за медицинска сестра в ясла до над 4000 лв за операционна сестра. Със сигурност ако човек потърси, ще си намери нещо, което го устройва.

А за ученето, ами, без учене отиваш метачка, пардон, хигиенистка.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 08:34 от Uncommon

# 12
Вече десет години чакам да дойдат индийки и филипинки да работят като медицински сестри.  Една не съм видяла.
Задавам си въпроса "Народът по-сигурен ли ще е за здравето си в техните ръце?". Ще поживеем и ще видим.

# 13
Към авторката. Има вероятност тази специалност да стане защитена и следването да бъде освободено от такси: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/19978495.

Успех!

# 14
Към авторката. Има вероятност тази специалност да стане защитена и следването да бъде освободено от такси: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/19978495.

Успех!
Тя ще е освободена от такси, но после със заплата близка до минималната дали ще успее да се издържа.
Сега има болници, в които заплатата на новопостъпила сестра/акушерка без стаж е близка до тази на санитарката. Не всяка започва работа в университетска или частна болница.
На друго ниво трябва да се вземат мерки за тази професия.

Общи условия

Активация на акаунт