Избор на качествен Extra Virgin зехтин – 2

• 13 283
  • 125
  •   1
Отговори
# 105
Не знам какво да ви кажа. Българските вносители пишат, че Elia Aromatikon е именно от коронейки (така се казва сортът), но нито един от двата гръцки производителя, които сe казват Елиа, няма такъв артикул, нито подобна опаковка.
https://eleia.gr/product-category/extra-virgin-olive-oil/?filter_brand=eleia
https://www.oilofelia.com/store/evoo

Изглежда, че това е нещо, което съществува само на и за българския пазар. Но щом ви харесва, не виждам причина да не си го консумирате.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 12:13 от Параход

# 106
... ясно. Поръчах 2 броя CRITIDA.

# 107

Колко са транспортните разходи и с какъв срок на годност е зехтинът?

# 108
здравейте,
през зимата имаме склад, който не отопляваме.
зехтинът, който си стои в склада, не е отварян, в стъклена бутилка.
явно е станало студено по някое време.
в бутилката се виждаха да плуват бели "топчета" (неформени) (мазнина предполагам), които изчезнаха след като преместих бутилката на по-топло (в кухнята)
питанката ми е дали този зехтин е качествен след като при студено се образуват такива "топчета"

# 109
  • Варна
здравейте,
през зимата имаме склад, който не отопляваме.
зехтинът, който си стои в склада, не е отварян, в стъклена бутилка.
явно е станало студено по някое време.
в бутилката се виждаха да плуват бели "топчета" (неформени) (мазнина предполагам), които изчезнаха след като преместих бутилката на по-топло (в кухнята)
питанката ми е дали този зехтин е качествен след като при студено се образуват такива "топчета"

Доколкото аз знам, това е именно показател за качествен зехтин.

# 110
Води се показател, но реално в хладилника кристализират дори най-евтините зехтини от Лидл. Та не бих разчитала само на това.

# 111
Здравейте. Търсих в сайта, но не намерих информация - някой поръчвал ли е (и ако да - доволен ли е) от Sopato Organic Greek Extra Virgin Olive Oil P.D.O
 https://sopato.com/

# 112
  • Sofia
С поръчката на храна за вкъщи вчера, ми донесоха рекламна листовка на Òleoteca Urbana – магазин за зехтин в центъра на София. Пише, че предлагат над 50 вида Extra Virgin зехтин от Испания, Италия, Гърция и Португалия, повечето от които могат да бъдат дегустирани на място.

Аз едва ли ще ги навестя, че все се зареждаме директно от Гърция, но споделям, защото на някого може да му е от полза. Peace

Последна редакция: нд, 10 май 2026, 18:00 от Blаck Cat

# 113
Магазинът е добър, но е скъп, за хора, които не познават парите. Не е на цените, на които ние сме свикнали да купуваме от страните производителки.

# 114

Колко са транспортните разходи и с какъв срок на годност е зехтинът?

Сега го виждам.. извинявам се. 3.94 евро е доставката.
Скоро правих нова поръчка, но поръчах 3 броя и доставката е безплатна.
Срока на годност на последния поръчан зехтин е 02.10.2027.

# 115
  • София
Доста разочарован останах, като отворих този кашон с три бутилки и се оказа, че срокът им е бил до 11/2025...
Това е сайта: https://www.mueloliva.es/mueloliva-picuda-3x750ml/

Поръчка:    [Order #38494] (30 May 2025)
Mueloliva Picuda Pack of 3 Bottles x 750ml   x2    =40,87€

Т.е. изпратили са нещо с годност под 50%, на редовна цена (явно е 12 месеца ако съдя по партидата).
 Отделно, че тенекиите бяха спукани (особено едната) при транспорта.
Мислех отново да поръчам (имам безплатна доставка заради горното), но май ще пропусна...ще "наливам" печалба и данъци в нашата икономика.
ПП: Довечера ще го отворя и ще преценя дали става за нещо или отива в хладилника за материал някой хубав ден (сапун)
Скрит текст:

ПП2: И на мен това с кристализацията в хладилника не ми е било признак за качество - има ли по-химичен начин да се установи това (освен в лаборатория)?

# 116
Защо не направите рекламация?

# 117
При транспорта винаги може да има проблеми, но те не са свързани с фирмата производител.
Ако е била спукана тенекията не се приема стоката и ти пращат нова, имат си застраховки.

Относно датата на годност.
Зехтин се произвежда 1-2 максимум 3 месеца в годината ноември -януари.
Няма никой, който да произвежда  на пролет или на лято или няма начин да е по-пресен от това което  е изпратено.
По-скоро някои пишат 1,5 год трайност  и така народа е по-спокоен

# 118
Видно от номера на партидата (L-24316A31)зехтинът е произведен на 316 ден от 24 година, което е 11.11.2024г. А от етикета се вижда, че е годен до 11. 11.2025г., т.е. той е с изтекъл срок на годност. Това си е за рекламация. Или трябва да изпратят зехтин в срок на годност или да върнат парите.

# 119
Рекламирай!!!

Общи условия

Активация на акаунт