СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 6 - Баба Марта мартенички върже, седмокласник домашни пише бърже!

• 31 565
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
Имам много добри отзиви за 51-во от познати, чиито деца са там. А и е в топ 10 по успех.
П.С. Завиждам ви, че детето има интереси и освен това явно сте в позиция да може да избира училище. Моето не само не знае какво иска, но и днес ми угасна надеждата да има 6-ца за годината по БЕЛ. Първо го овиках, че пак има 5-ца на контролното, после ми даде контролното да го видя и му се извиних. Изобщо не беше за 5-ца според мен, за мен учителката много ги е порязала. И денонощно да учи ако и на следващите контролни така им реже оценките няма да има повече от 5. Много ми е тъжно, всички усилия отиват в кошчето.

Точно затова се възмущавам...трябва да има комплекса оценка! А като ги забият с някой тест, еми понякога и аз се дзеря и няма и 3 да изкарам.
И какво излиза - децата учат, ние ги овикваме и някак започваме да се чудим кое е правилното?Да го погалиш и да му кажеш, че всичко е наред и 5 е много добра оценка...Или да го овикаш, защото пустата 6 е много важна!

Ето тук ми се губи смисълът и си казах има и по-важни неща...Седми клас ще мине и ще замине и всеки ще си намери пътя!

ПП: аз имам друг проблем, моето дете не слуша в час и постоянно му пишат забележки! Преди малко цъфна една " Ученикът се смее по време на час" Как усмиряват децата при вас учителите? При нас на ниво клас има проблем с дисциплината!

И при нас няма интереси и желания накъде да продължи, засега чувам само какво не иска!

# 556

... Как усмиряват децата при вас учителите? При нас на ниво клас има проблем с дисциплината!...

Навсякъде има проблеми с дисциплината.
Овладяването на поведението в час за мен зависи 1. от учителя, 2. от родителите, 3. от средата в училището.

Всички деца правят простотии колкото и докъдето им се позволи.

# 557
Дисциплината при нас си зависи баш от учителя. По история муха да бръмне ще се чуе, децата са като невидими, гледат хич да не изпъкват, че тая е като звяр, а някой си изтървал химикалката, а го изяла с парцалите, ще бъде надлежно изпитан, овикан, подигран, със забележка и с двойка. По география горе-долу същата работа, само че там е леко по-лабаво, не ги изпитва като шумят, само им крещи и им се кара,  също и трие на момичетата гримовете с мокра кърпичка. По бел и мат слушат тези на предните чинове, които се борят за оценка, другите правят звуков фон. Но има някои предмети, където не се знае в час ли са или е междучасие. В нашето училище децата могат, ако искат, да се държат прилично

# 558
Аз не вярвам да има някой родител, който да казва на детето си: "В час няма да слушаш и ако може говори повече, че никой да не чуе нищо!".
При нас също има проблем с дисциплината на класа, но само при опраделени учители.
Децата са едни и същи с едни и същи родигели, но в различните чакове се държат различно, в зависимост учителя какво им позволява. Как може при едни учители да не се чува и звук, а при други да е лаф и смях.
Децата бързо усещат къде може и къде не.
Аз съм онемявала, когато стоях пред вратата на класа и виждах какво се случва в.час по биология, защото има прозорец. 20 минути тези деца се разхождат в час, говорят свободно и изобщо все едно са в междучасие, а учителката стои на бюрото и разговаряше с две деца от класа. Все едво я няма. Не реагира по никакъв начин. Едвам се сдържах да не вляза, да сядат по местата и да вадят по един двоен лист😂. Просто не знам какви нерви трябва да имаш, за да не ти прави впечатление какво се случва около теб.
И същият този клас, но сина ми след това имаха история. Аз си свърших работата в училището и тръгвайки, пак надникнах. Гробна тишина, ни вопъл, ни стон, учителката им преподаваше урок явно.
Та....в доста от случаите е много важно кой стои пред теб и до колко ще позволи своеволия, защото начини има.

# 559
.. А като ги забият с някой тест, еми понякога и аз се дзеря и няма и 3 да изкарам.
И какво излиза - децата учат, ние ги овикваме и някак започваме да се чудим кое е правилното?Да го погалиш и да му кажеш, че всичко е наред и 5 е много добра оценка...Или да го овикаш, защото пустата 6 е много важна!

В неговия случай тестът му е съвсем верен. Последният въпрос е за 6 точки и беше нещо от рода "Как е пресъздадено безнадежността на положението в "Една българка"? Детето описало подробно как изглеждали жените и мъжете (ама наистина беше описал подробно), но получил само 3 точки. Общо тестът е 20 точки минус 3 = 17 точки - оценка 5. Аз се стъписах, защото той реално няма грешни или неотговорени въпроси, а вече бях набрала да видя баташкото клане по листа. Според него трябвало да опише и природата, освен мъжете и жените, а той забравил и затова имал само половин точка на задачата.
Рядко давам превес на децата пред мнението на учителите, но в случая много тъпо ми стана. Видно е, че е учило детето достатъчно, знаеш че е 7 клас и това е балообразуващо. Толкова ли държи да ги реже с по цяла единица за едно описание...
В същото време той се оплаква, че в час нищо не правят. Директно сравнява учителката с тази от школата - как частната им обяснява анализите подробно, кара ги да ги преписват, пишат всеки път по 2-3 тези и им ги връща рецензирани. В клас учителката ги карала да четат текста от христоматията. Часът минавал класът да се извърти да чете по един абзац. Тя анализ не преподава. Теза досега не са писали, сбит преразказ правиха 1 път в 6 клас (сбит, не подробен). И после - 5-ци за срока заради едно описание. Не е честно...

# 560
Sunlight, направо съчувствам на детето...и после защо нямат мотивация да учат!
То, всъщност училището за какво остана? Една тапия да вземат само. Цялото академично знание е изместено и се добива в школи и частни учители!

Понеже имах съмнение, че могат да ощетят моето дете ( че много ми знае устата ) бях започнала да проучвам вариант, за да искам повишаване на годишната оценка от Комисия! Мисля, че е възможно това...така че не губи надежда! Да, голям стрес ще Ви е..., но пък такова ощетявяне е тъпо! И нека детето да си снима въпросното контролно...!

# 561
  • София
Има такава възможност, но изпитът не е за повишаване, а за промяна на годишната оценка, т.е. тя може да се промени и надолу.

# 562
Внимавайте с това повишаване пред комисия. Изобщо не е лесно. Това е отказ от оценката и явяване пред комисия, която изпитва върху целия материал от пети, шести и седми клас, и може да финишираш с по-ниска оценка от тази, от която си се отказал. А нали знаете, че гарван гарвану око не вади и колегите чудеса ще направят, за да докажат, че детето не знае. Ако има опасност от ниска оценка единствения начин е да се премести при друг учител или в друго училище, но и за това има срок, 30 учебни дни преди края на годината.
 Щракне ли капана на последните 30 дни, в ръцете сте им, каквото им е угодно, това и правят, има много големи гадняри измежду учителите

# 563
  • София
Само върху материала от 7-ми клас е изпитът. Но си е рисково, да.

# 564
М да, особено по БЕЛ, където оценяването е много субективно.

# 565
Моето наблюдение е, че фокуса на МАТ и БЕЛ е изцяло изместен в посока частен учител/школа. Поне около мен майките на седмокласници споделят мнението, че в училище учителите леко абдикират от формата НВО и си карат все едно няма такова нещо. Изцяло се разчита на извънкласните дейности. Лошото е, че после добрите резултати са в плюс на училището.
И при нас е така, особено по МАТ. Господина изобщо и дума не продумва за НВО.
Някак нямат хъс самите те да подгатвят децата, да ги мотивират, да им дадат насоки.
Не би следвало да е така. То е ясно, че един бизнес на това разчита (уроци и школи) и сигурно и това си има обяснение. Защо пък да се раздават толкова в училище, като след това срещу допълнително заплащане ще се фокусират върху въпросния изпит.
Така училището олеква ми се струва. И самите деца като правят паралел между училище и школа и съвсем решават, че извънкласните дейности са им по-важни и неглижират учебните часове.
Тъжно е, при всички положения, но се нагажда човек, колкото и да вижда несправедливост.

П.П. При вас как е? Има ли такъв момент при БЕЛ и МАТ в училище?

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 17:41 от loliy

# 566
При нас не е така. По бел ни е много стабилна учителката, много ги реже, но им дава и шанс да се поправят, учат систематично и моята винаги е била хващана, когато е била без домашно. Ние от пети клас до последния момент всеки срок висим между пет и шест и се правят геройства, за да се изкара шест, но това е, защото моята не е систематична и последователна. По мат също ни е стабилен учителя, чести контролни им дава и не ги отпуска.

# 567
При нас също учителите се стараят, не мога да отрека!

Но...категорично не разчитам на училището за НВО или пък за чужд език!

# 568
  • софия
Момичета, имате ли представа подаването на документи за участие във първо класиране 8-10 юли може ли да стане онлайн от чужбина?

# 569
  • София
Е, защо да не може? Онлайн можеш да подадеш и от Луната, ако там има интернет.

Общи условия

Активация на акаунт