Търся електронна книга - 51

• 94 686
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, търся новата автобиографична книга на Антъни Хопкинс WE DID OK, KID: A Memoir by Sir Anthony Hopkins. Предполагам, че е рано все още за нея, но все пак, ако някой я има, ще съм много благодарна да ми я изпрати Simple Smile Хубав и спорен ден на всички!
Жалко, че я изгърмяхте!
Трябваше да запазите тази шега за първи април ...

# 166
Скрит текст:
Ще ме светнете ли ?
Скрит текст:
Какви са тия данни и защо трябва да се премахват ?
Как се премахват ? Те повечето файлове са плъзнали с тия данни .
Тук мисля че за "метаданните" е въпроса.
Книгите в EPUB формат поддържат такъв тип "допълнителни данни" като информация за самата книга, кой е автора, година на издаване, серия, жанр, прочие.

Това е важно когато се интегрира голям брой книги в някаква колекция. Аз лично се опитвам да ги вкарам в един локален "audiobookshelf" сървър (https://www.audiobookshelf.org/). Ако имат такава правилна метадата, всички книги се "саморазпознават" и от там може да се четат през audiobookshelf приложението за телефон, таблет, каквото.

Но дори и да се импортират в Киндъл, ако я няма тази екстра информация за самата книга, става малко мазало. Затова се опитвам да ги приведа в ред горе-долу, да може поне заглавие, автор и корица да излиза на всяка книга. Вече година, серия, издател и прочие го водя за екстри.

Като софтуер за редакция на въпросната метадата до сега използвах "EPUB Metadata Editor v2.0.1", "Alfa eBooks Manager" и "Sigil", но те главно редактират всеки файл по отделно, което е адски бавно.

Преди малко осъзнах, че целия подход ми е грешен и мога да използвам едни специални плъгини вътре в Calibe програмата за да редактирам серии и групи от автори заедно и да тегля липсващи данни за други книги по ISBN номер и прочие.

Отделно има един питон скрипт, който ако книгата е тотална леща от към метаданни, отваря я, прескача първата страница ако е корица и от втората взима най-отгоре името на автора и книгата. После преименува файловете и лепи тази правилна метадата към EPUB файла. След това вече (с име и автор), това нещо пък се подава към Calibre, която прави проверка в един куп онлайн бази и тегли още информация (корици, години, издатели, прочие).

И за капак, ChatGPT ми направи един скрипт с който мога да проверявам крайния резултат дали е ок или нещо липсва и да казва ако някъде някоя серия от книги е омазана и прочие.

С други думи - автоматизацията му е майката и бащата Grinning
Та аз пак се върнах на оригиналната идея с 4000 книги, уж всичките да ги мина.
Ще видим до къде ще стигна..

Мога да споделям тук разни неща за процеса, ако на някой му е интересно, стига да не се води че спамя.
[/spoiler]

На мен ми е интересно . Даже можеш да ми пишеш направо на лично да споделяш за процеса ако няма други интересуващи се . Но не разбирам защо го правиш с всички файлове , а не само с тези , които нямат корица и данни . Повечето файлове нали са си с официални преводи и имат всички данни ?!

# 167
  • Бургас
Някой може ли да предложи читава приложение, което да чете на глас? Пробвах няколко, но слагат ударенията на грешни места и се губи смисъла.

# 168
  • Бургас
Здравейте, търся новата автобиографична книга на Антъни Хопкинс WE DID OK, KID: A Memoir by Sir Anthony Hopkins. Предполагам, че е рано все още за нея, но все пак, ако някой я има, ще съм много благодарна да ми я изпрати Simple Smile Хубав и спорен ден на всички!
Е,колко да е рано ? Книгата излиза през ноември 2025. Не утре, в други ден. Но ,обещавам ако Антъни Хопкинс ми се обади да го помоля да ми прати копие.

# 169
Но не разбирам защо го правиш с всички файлове , а не само с тези , които нямат корица и данни . Повечето файлове нали са си с официални преводи и имат всички данни ?!
Просто ползвам принципа "guilty until proven innocent" - в смисъл толкова много книги има, че няма как да знам коя е наистина ок, коя не, затова подавам всичко на Calibre и от там софтуера се оправя сам. Вярно че може да презапише някакви данни, които са били вече налични "официално", но принципно не го прави тъй като има клауза да добавя само информация, ако текущо липсва такава.

Също колега тук от форума ми изпрати още 5 MEGA колекции, 87 GB книги има там Grinning

Още се чудя тях как да ги интегрирам. Трябва да добавя проверки за дубликати по имена на книги (Calibre го поддържа), но и по byte-by-byte съдържание. Някой книги са едни и същи, но имената им са различни заради странно изписан автор или нещо такова.

Ще си направя и аз един MEGA акаунт и може тази вечер да кача първата партида до където е стигнало.

# 170
lina_bs, хахм благодаря. Сутринта съм разчела грешно годината, 2024, не 2025 Wink Може с по-малко сарказъм Wink

Цитат на: lina_bs link=topic=1743662.msg49412243#msg4941, не 2243 date=1741271658
Е,колко да е рано ? Книгата излиза през ноември 2025. Не утре, в други ден. Но ,обещавам ако Антъни Хопкинс ми се обади да го помоля да ми прати копие.

# 171
  • в сърцето на един мъж...
Скрит текст:
Но не разбирам защо го правиш с всички файлове , а не само с тези , които нямат корица и данни . Повечето файлове нали са си с официални преводи и имат всички данни ?!
Просто ползвам принципа "guilty until proven innocent" - в смисъл толкова много книги има, че няма как да знам коя е наистина ок, коя не, затова подавам всичко на Calibre и от там софтуера се оправя сам. Вярно че може да презапише някакви данни, които са били вече налични "официално", но принципно не го прави тъй като има клауза да добавя само информация, ако текущо липсва такава.

Също колега тук от форума ми изпрати още 5 MEGA колекции, 87 GB книги има там Grinning

Още се чудя тях как да ги интегрирам. Трябва да добавя проверки за дубликати по имена на книги (Calibre го поддържа), но и по byte-by-byte съдържание. Някой книги са едни и същи, но имената им са различни заради странно изписан автор или нещо такова.

Ще си направя и аз един MEGA акаунт и може тази вечер да кача първата партида до където е стигнало.
[/spoiler]

На мен ми е любопитно това ще спести ли проблемите с киндъл? Понеже сега през мейл явно киндъл си прави някаква проверка и не всичко минава. Т.е. той дава проблеми с различни неща, често заради права. Та ако спести тая стъпка - аз лично бих се радвала много на прогреса ви. Не мога да помогна, но мога да споделям книги, които съм си дръпнала и съм оправяла примерно поредици:)

# 172
Търся книгата на - Бил Гейтс: Изходен код. Моето начало
И още едно "бонус" търсене, на супер старата книга от 1999 - "Бил Гейтс и историята на Майкрософт"

Благодаря!

# 173
За мен малко е загубена кауза това и загуба на време . То след години тези ел. четци изцяло ще се променят , ще им измислят нещо . Книги винаги можеш да съхраниш най - добре е на флашки .

# 174
  • ВАРНА

[/quote]
Къде е тази функция на Калибре за дубликати на имена. Забелязвам, че при мен има понякога и по две книги с едни и същи имена. Разбира се аз съм ги прибавила. Аз също преди да ги кача в киндъла им оправям Метаданни, задавам номерация, когато са в серия, но това не ми помага когато ги прехвърля в Киндъл. Трябва да знам коя е първа втора и т.н. Ако мога да помогна с тези които съм оправила за някои серии бих се включила. Иначе имам няколко линка в Мега, които са действащи с много книги, но повечето са до 2021 година. Виждам, че тези книги, които съм смъкнала са с различна големина на файла, говоря за един и същи формат. Нищо, че е една и съща книга.

# 175
Къде е тази функция на Калибре за дубликати на имена.
Принципно тя си е вградена към самото импортиране към библиотеката. Обаче хич не и вярвам.
В смисъл не съм гледал как работи "под капака", но мисля че проверява дубликати на метадата (име и автор) ниво т.е. ако имаме две книги, които са автор "123" и име "ABC" ги дава дубликат. Обаче може да греша и да имат и други проверки.

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 02:58 от Анонимен

# 176
Днеска на 50 000+ не знам какви молитви ще прави Grinning
Ако позволите, малка идея - разделете ги на няколко групи, примерно по фамилия на автора и едва, когато всичко в групата ви задоволява, я обединете с друга и т.н. до получаване на крайния резултат ...
Нали знаете, че акъл се дава най-лесно :Д

# 177
Понеже виждам, че темата от търсене на книга се е превърнала в спам такава, пак ще пусна пост по темата!

Търся книгата на - Бил Гейтс: Изходен код. Моето начало
И още едно "бонус" търсене, на супер старата книга от 1999 - "Бил Гейтс и историята на Майкрософт"

Благодаря!

# 178
Понеже виждам, че темата от търсене на книга се е превърнала в спам такава, пак ще пусна пост по темата!
То аз спамя, че не знам в коя друга тема да пиша, може би трябваше да създам отделна.
Обаче тази книга, която искате, май е излязла преди броени дни.
Да не говорим че тя няма официално дигитално издание на български и трябва някой да я сканира от хартия и да мине OCR проверка на нея за да изкара буквите.

Иначе на английски има дигитално издание, но не знам дали това искате
EPUB вариант: https://dox.abv.bg/download?id=21395d50d5
PDF вариант: https://dox.abv.bg/download?id=deff650ec5

# 179
...
Обаче тази книга, която искате, май е излязла преди броени дни.
...
Е, нали все пак е излязла!?! :Д
Вчера търсихме книга, за която се знае, че ще излезе ноември и се обидиха от сарказма ...

Общи условия

Активация на акаунт