За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 217
  • 765
  •   1
Отговори
# 285
При вас не се задържа, ама ММ си яде салата и маруля сам. И ако купи голяма, няма помощник. Затова се налага за ден-два да прибера и в хладилника.

# 286
  • In transit
Мари, винаги я мия преди ядене, но не винаги веднага, като я купя. Горе долу процедирам, като Натка.

Пейч, ако сте традиционалисти на салата с ракия, нормално е да свърши за 2 дни. Grinning Но вкъщи основно аз ям салата, мм си бодва по един-два пъти и толкова.

# 287
И при мен не се изяжда за ден или два, нито пък пазарувам ежедневно, та си трябва прибиране ако искам да имам и да ям.
Майка ми ми се чуди на тия маневри, но при нея са в градината - отива и къса колкото ще нареже и не ги мисли дали ще се развалят останалите Grinning

# 288
  • София
Извинявам се за въпроса, но защо не миете салатата преди ползването ѝ? Аз мия листата, накисвам ги в купа с вода и после консумирам.
„Как да не я мия, купувам и веднага е под чешмата, не само това , а написах по-горе, че след като я измия листо по листо я натопявам в оцетена вода, да падат разни миниатюрни паячета, ако нещо  някъде е останало, случайно. Без накисната салата в оцетена вода не я ям, а и зелена салата само у дома мога да ям, никъде другаде, това с ъм си аз. У дома се обича зелена салата.

Но най-важното е, което пропуснах, да я съхранявам малко повече време в найлоновото пликче в кутията на хладилника е да се изкара по възможност най.-много въздуха от пликчето. Това става лесно, видях го и го практикувам най-редовно, хваща се пликчето в горния край, прави се отстрани маааалко прорезче, колкото да мине сламка за вода и с уста се изтегля  с помощта й въздуха, става едно пакетче без въздух, захваща се добре.  Това е важното. Пробвайте!

# 289
Брей, че хамалогии. Аз накисвам 1-2-3 часа преди ядене в студена вода и оцет. Другата си кибичи. Как пък няма да мия, суша, налагам с хартии....

# 290
Която е измита, тя значи ще се изяде достатъчно скоро, аз също не намирам смисъл да мия всичката че да я прибирам така.
Но се случва да имам в хладилника по-голямо количество отколкото ще изям за ден-два и да нямам желание да я оставя да загние и да трябва да я хвърля, съвсем разбираемо. Особено ако съм била на гости на мама и съм си наскубала от домашно отгледаната, ей от това вече ми се свиди всяко листенце изхвърлено Grinning

# 291
Марчева, визирах листата, които след измиване и подшушаване се прибират в хладилника, а не се консумират.

# 292
  • Mediterraneo
Всеки вторник и събота купувам по 3 марули от пазара. По 3, защото така се продават, големи, хубави, прясно откъснати. Прибирам се, измивам ги, без да махам листо по листо, и ги накисвам с пънчетата в купа с вода. Стоят си на плота. Преди нарязване се измиват листо по листо и се ядат веднага. Ако се налага да прибера салата в хладилника, я прибирам цяла, обилно намокрена, увита с домакинска хартия и в найлон. Издържа си 3-4 дни без проблеми.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 16:03 от Тарталета

# 293
  • София
Аз също я мия листо по листо цялата, вече измита стои с пънчетата надолу в малко вода и в хладилника.

# 294
Че тя и без да е измита си издържа толкова. Ако леко е омекнала при накисването живва

# 295
Никога не съм накисвала зелена салата във вода и оцет,но продават такива разтвори по магазините.
Това накисване във вода и оцет за първи път го видях от една французойка. Същата винаги измива с вода консерви царевица, нахут, грах и всякакви такива консерви. От нея това си "откраднах".

Пък от съквартирантката Аника от студентските години - праз на пара.

# 296
Кулинарки, покажете моля снимка на тава за баница. От какъв материал трябва да е? Започнах да подозирам, че тавата ми пречи да се изпече добре отдолу.
https://horehotrade.bg/product/kragla-tava-za-pechene-rosberg-r5 … azhdaema-stomana/
В такава пека в последно време, днес пекох сладки в тавата на фурната върху хартия за печене, почти прегоряха отдолу, след това сложих баницата, отдолу остана сурова. Не ми е за първи път така, но понякога пека и в други тави и не съм открила закономерност.

# 297
Май почти във всякакви тави съм пекла - от стара алуминиева тънка от на баба ми, до тежка стоманена пак едновремешна, тънка стоманена от сегашните, сестра ми съм виждаал в тавата на фурната да пече също, емайлирани, някой май и в стъкло пекат.
Трябва да си нацелиш печенето спрямо твоята рецепта колко "мокра" е и спрямо твоята фурна. За баници обикновено загрявам първо фурната, но като я сложа пека първо едни да кажем 20 минути само на долен реотан, без вентилатор. Надига се, изпича се отдолу почти до готова и се е и поизпарила част от влагата. И чак тогава включвам вече горно + долно и я допичам така. И слагам в долната половина на фурната, а не по средата примерно, но това трябва да си видиш при теб как е най-добре.
Ако започне да се запича прекалено скоро отгоре, едно че не се надига толкова заради кората, но и остава отвътре по-мокро също и стои като недопечено.
Сестра ми пече направо на горно+долно печене, но аз правя доста по-рядко и гледам да играя на сигурно, при мен това е начинът.
Пробвай с това да си поиграеш и да видиш как ще е.

# 298
  • In transit
В тази тава може и да не ти се запече. И аз имам една такава...ползвай емайлирана. Напиши в гугъл "емайлирана тава" и ще видиш как изглежда.

# 299
  • Sofia
Eто моята, тъкмо в емайлирана тава е.

Пека и в тавата от фурната също.

Общи условия

Активация на акаунт