Нездравословната храна в детските ясли, градини...!

• 24 854
  • 256
  •   1
Отговори
# 105
  • Linz
Какво толкова искам: просто храна без маргарин, боза, майонеза, захар и флуорно мляко!!!
И като се изключат тези храни менюто ще стане по-здравословно ли?! В 21 век няма здравословни храни, вЕрвай ми. Освен това маргарин, аспартам (който между другото отрекоха, че е вреден... днес- едно, утре- друго) и захар ръгат навсякъде... колко храни има без тези съставки? Или ако не е това ще е друго- нитрати и нитрити, оцветители, консерванти и т.н и т.н... Аз съм вдигнала ръце- в днешно време не може да се живее здравословно, пък дори и в гората да се преселим.
Освен това срещу тази символична такса повече не можем да искаме. Ако таксата се вдигне- ще ревнат други родители.
А, и тези които мислят, че в ДГ на децата им дават масло, а не маргарин- в голяма заблуда сте!

# 106
Mams, преклонена глава сабя не я сече! Не поставяш искания, не ти разрешават!
Рени, хайде щом като е нездравословен 21 век да си затваряме очите за боклуците дето тъпчат децата ни, така ли?
Ето за аспартама: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=171049.120;topicseen
Макар да съм сигурна, че го знаеш и си чела много неща! Ще трябва да си пълен задръстеняк, че да отречеш вредата от него или пък да са ти платили ужасно крупна сума!

# 107
А, и тези които мислят, че в ДГ на децата им дават масло, а не маргарин- в голяма заблуда сте!

за жалост е точно така...

# 108
  • Linz

Рени, хайде щом като е нездравословен 21 век да си затваряме очите за боклуците дето тъпчат децата ни, така ли?
А гладни ли да стоят?

За аспартама преди време бяха пуснати линкове, в които пишеше, че при последните изследвания е опровергано, че е вреден.

# 109
И като се изключат тези храни менюто ще стане по-здравословно ли?! В 21 век няма здравословни храни, вЕрвай ми. Освен това маргарин, аспартам (който между другото отрекоха, че е вреден... днес- едно, утре- друго) и захар ръгат навсякъде...
............
Добре, де, да не се борим срещу това, така ли предлагаш?
По вторият ти въпрос-защо да мислят, писали сме какво се изнася като списък с менюто. Пише масло. Още по-зле, вкарват ни в заблуда.
И на това ли да се радваме и да мълчим?

# 110
  • най-шареното място
Какво толкова искам: просто храна без маргарин, боза, майонеза, захар и флуорно мляко!!!
И като се изключат тези храни менюто ще стане по-здравословно ли?! В 21 век няма здравословни храни, вЕрвай ми.
Освен това срещу тази символична такса повече не можем да искаме. Ако таксата се вдигне- ще ревнат други родители.

Едно нещо не разбирам никога. Дано някой обясни.
Някой иска да промени нещо. Не иска подкрепа от всеки на всяка цена. На някой друг пък не му се занимавало, или му се намирало за непосилно същото това нещо...
Възможно ли втория да е да реши да не пречиш, ако не иска или не може да подкрепи???

И ако може цъщо да ми обясни  колко по-евтино е млякото с флуор от чая без захар - че парите от патента ще са добре дошли за лудите майки Simple Smile

# 111
  • с/у ОколоМръсТното
...Шани, можеш ли да попиташ, дали евентуално не е флуорирано?

Току-що питах: Не им дават флуорно мляко. Даже най-нискомаслено им давали. Боза - мноооооооого рядко ... 1-2-3 пъти годишно, но на закуска (следобяд), а за майонезата направо се потресе г-жата ни  Shocked... Каза: ма как майонеза, нали ще ни глоби ХЕИ  ooooh!
За маргарина не стана дума, но мисля, че им дават. Утре ще свия едно меню и ще го препиша тук. То се спускало от хора в общината, а ДГ в същата община, само го изпълнявали.
Това разбрах аз.

# 112
В нашата ясла майонеза и боза не са им давали. Rolling Eyes
Пържено имат.Много често ядат мекици и пирожки.Иначе закуската е -попара,принцеса,ръсеница,кус-кус,прясно мляко или чай.А следобедната закуска е или кремче,или нещо тестяно.Най-често милинки. Grinning

# 113
Toва какво е? Не съм го чувала Blush
Боза даваха най-редовно още в яслата на дъщеря ми.

# 114
# 115
  • Linz
И като се изключат тези храни менюто ще стане по-здравословно ли?! В 21 век няма здравословни храни, вЕрвай ми. Освен това маргарин, аспартам (който между другото отрекоха, че е вреден... днес- едно, утре- друго) и захар ръгат навсякъде...
............
Добре, де, да не се борим срещу това, така ли предлагаш?
По вторият ти въпрос-защо да мислят, писали сме какво се изнася като списък с менюто. Пише масло. Още по-зле, вкарват ни в заблуда.
И на това ли да се радваме и да мълчим?
Изрязала си отговорът на първия ти въпрос в моя пост.
Пишело масло... блажени са верующите... Отделен въпрос е и че това, което купуваме за масло не е точно масло, а смес с маргарин... Маслото е скъпооо!...

И като се изключат тези храни менюто ще стане по-здравословно ли?! В 21 век няма здравословни храни, вЕрвай ми.

Едно нещо не разбирам никога. Дано някой обясни.
Някой иска да промени нещо. Не иска подкрепа от всеки на всяка цена. На някой друг пък не му се занимавало, или му се намирало за непосилно същото това нещо...
Възможно ли втория да е да реши да не пречиш, ако не иска или не може да подкрепи???

И ако може цъщо да ми обясни  колко по-евтино е млякото с флуор от чая без захар - че парите от патента ще са добре дошли за лудите майки Simple Smile

Мисля, че аз вече обясних... Каквато и подкрепа да получиш, децата няма да започнат да се хранят здравословно...
Какво значи здравословно хранене? Единственото такова е суровоядството. Всяка преработка на храната я прави неестествена за организма. Какво остава като изключим преработената храна- пресни плодове и зеленчуци, покълнали семена, накиснати бобови, орехи, мед... но това означава прием на много нитрати и пестициди- пак не става!
Млякото с или без флуор не е по-евтино, но е хранително за разлика от чая без захар (чая си е гола вода). Освен това повечето билки на пазара са много, ама много натоварени с тежки метали. Друго си е да си ги набереш в планината, но в ДГ няма как.

# 116
 Thinking
Тези, които са против аспартама, надявам се да не дават дъвки на децата си, защото не можах да открия такава без аспартам (Е951).
Колкото до захарта - струва ми се най-безвредния консервант. Какво толкова имате против захарта? Източник на енегрия е, беден на витамини. Но освен захар има и други съставки в повечето храни, дори  и компотите съдържат плодове. Би трябвало да се притеснявате, ако детето ви е с наднормено тегло, а като гледам в градината на дъщеря ми децата ни едно не видях по-пухкаво от нормалното. Дори повечето са слабички (дъщеря ми е 116см 20кг, 3та група е). Пухкавите деца обикновено са отличителна черта на бабина грижа и домашно прехранване.
Ако ви притеснява бедната на витамини храна в градината, то на вечеря може да се компенсира. Когато взимам детето си от градина му нося не вафла а банан.
Относно вредността на пърженото - най-вече за стомаха, прави сте донякъде. Но вашите деца не ядат ли пържени картофи като излезете някъде навън?
Трудно е да се угоди на изискванията на всеки родител персонално. Затова смятам, че всеки може да компенсира витаминния недостатък вечер и през почивните дни.

# 117
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Ех.... имам една книга на съветски учени  за това как трябва да се гледат децата в детската градина .... книгата е стара и комунистическа, но съветите са страхотни  ..... дават се храни като каша от елда, булгур.... освен това задължават възпитателките през късна пролет и лятото децата да спят  навън, в специално направени за целта дървени беседки ... за да се каляват ..... или книгата беше за каляването ...  newsm78 ... все едно

# 118
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
В детските,  както става ясно, не само храната е проблем ... децата не ги извеждат, навън ги държат с шапки, мият подовете с белина и те дишат и си цапат дрешките ..... и ги хранят с лоша храна

# 119
  • Варна
Аз си храня детето с описаните от вас вредни храни и в къщи, така че не смятам, че в градината го хранят чак толкова лошо.
За да не ми се нахвърлите ще кажа, че аз уважавам вашето решение, моля не ми обяснявайте колко погрешно е моето.
Включих се в темата, за да кажа че в нашата градина боза има изключително рядко, майонеза също не съм срещала в менюто. Всеки ден има някакъв плод, колкото и минимално да е количеството му. На обяд има салата от пресни зеленчуци. Може да е две резенчета краставица, но има. Даже за ужас на децата бяха дали настъргана ряпа, която е била посрещната с бурно възмущение. Пише, че има нектар, айран и много рядко сок. За закуска сутрин обикновено е някакъв сандвич, попара, юфка, много рядко пържена филийка. Като се има предвид времето за приготвянето на толкова филии за всички деца. За следобедна закуска има мляко с ориз, кисел, от време  на време вафла, меденка, суха паста Балкан и винаги нещо за пиене. Ако не забравя и аз ще снимам нашето меню за тази седмица.
Мен повече ме притеснява количеството на тази храна не знам как я определят, но сутрин Детелина държи да яде нещо преди да тръгне, защото казва че не и стига, а вечер се прибира прегладняла. Като се има предвид, че ако си е в къщи може да изкара целият ден с един сандвич, един банан и малко сок и да ми разправя как не и се яде, почвам да си мисля, че там само ме заблуждават като казват, че е яла.

Общи условия

Активация на акаунт