Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 810
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
Чак абсолютно всички да ходят на уроци за НВО, едва ли. Аз си казах, че би било абсурдно детето ми да ходи на училище в СС, където дават топ подготовка за НВО, и да го пращам и на уроци. Съответно не е взел нито 1 такъв. Но ходи на курсове за АК, като намери курса по мат (с фокус върху логически задачи) за не особено полезен предвид изпита, който се оказа 100% училищна математика, но пък намери курса за есе като изключително полезен и развиващ. То тогава за първи път му се наложи да мисли по проблеми вън от контекста на Баба Илийца и хъшовете. И да провокира мозъка си за повече креативност, а не преразкази и зубрене на тези до откат. Тъжна работа. На НВО се яви, след като вече бе приет в АК, и си изкара резултат, достатъчен за навсякъде. Нямам представа дали някой от съучениците му е ходил на уроци за НВО, ходиха за АК. Къде въобще биха сместили 2 "чифта" уроци. То и само с 1 чифт беше брутално натоварването и лично аз се чувствам виновна, че го допуснах.

# 436
  • София
Соник, не му пука на нашето къде ще учи - само иска да не му е много натоварено в гимназията. Та това търсим основно. И иска английски, че му харесва да го учи. По-скоро би се запънал къде не иска,,,😀

# 437
  • София
Именно, наглед е парадокс, но всъщност колкото по-лесни изпити, толкова повече ходене на уроци, защото успешното изкарване на изпита с много висока оценка вече опира до познаване на формални изисквания и трикчета, а не до знания. И това си е обективна причина та дрънка Simple Smile

Ми, те в СС правят по 10-тина пробни изпити на предмет. Отделно насочено готвене по формата, оценяване по формата. Колко повече трикчета могат да научат?

# 438
Санака, ти самата казваш, че при малкият ти "много повече ходеха на уроци за НВО".
Напиши само голямата ти на колко е години и повече не е необходимо. Сега нещата са както казвам аз.
За малкият ти помня колко много рискува, беше приет във ФЕГ и му изтегли документите и рискува на 3-то класиране, та влезе във втора АЕГ и получи 116 лайка или нещо такова, нещо нечувано, сигурно си рекордьор по лайкове в темата... така че и ти знаеш как всяка следваща година нещата стават все по-зле,; да не ти обяснявам и на теб като на ЧС как сегашното време няма нищо общо с това на дъщерите ви .
Лесно ви е от позицията на времето да пишете ..елате сега да ви видя...
Сега нещата са както ги казвам аз. И ти, Санака, поне го знаеш прекрасно.

# 439
Именно, наглед е парадокс, но всъщност колкото по-лесни изпити, толкова повече ходене на уроци, защото успешното изкарване на изпита с много висока оценка вече опира до познаване на формални изисквания и трикчета, а не до знания. И това си е обективна причина та дрънка Simple Smile

Ми, те в СС правят по 10-тина пробни изпити на предмет. Отделно насочено готвене по формата, оценяване по формата. Колко повече трикчета могат да научат?

Не знам, нямам впечатления. Ако се готвят специално за формата на НВО може и да е така. Но в повечето училища учат материала, а не как се взема изпит.

# 440
  • София
Мецане, защото детето си е такова - супер разсеяно, над нещата, типично момче. Не защото нещата сега са по-зле или по-трудни. Малката ми дъщеря влизаше абсолютно навсякъде без нито един урок. При по-трудни изпити. Вярно е, че сега ходенето на уроци е доста по-масово и там, където няма нужда, но категорично няма как да е вярно твърдението АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ. По дефиниция няма как да е вярно такова твърдение. И не е.

ПП. Децата с най-високите резултати на НВО в класа на сина ми не ходеха на никакви уроци - нито за НВО, нито за АК.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 19:36 от sanaka

# 441
"Абсолютно всички" или "100%" в природата се среща много рядко. И затова, когато се говори за "всички", се разбира преобладаващото мнозинство. Иначе примери с изключения винаги може да се дадат, ама мен самата много пъти са ме контрирали, че един пример нищо не значи.

# 442
  • София
Абе Мецан си го разбира баш като абсолютно всички. Joy

# 443
  • София
Санака, деца от СС ходят и на курсове, и на външни пробни - преди в Арете примерно, към днешна дата не знам. И преди това съм го споменавала - в група за подготовка  за  НВО във въпросната школа, водена от учител  в СС (тогава и името написах на дамата, но вече не го помня, нещо по-рядко беше,  не като Иванова или Димитрова примерно),  единствените три деца, които не са били от СС, бяха наше близко момиче и още две момчета. А момичето завърши гимназия преди 2 години, значи говорим за преди 7.  И не, не е било за АК подготовка, девойката дори не се е явявала там. Цел беше немският, завърши 35-то.  Преместиха я от Арете в хода на 7 клас, понеже се оплакваше, че  на занятията по мат точно се обръща внимание само на децата от СС.  Сега сигурно е по-трудно да се констатира подобно струпване, понеже учители се пазят  сякаш повече от някога от  курсисти , идващи от училищата, в които те преподават.  Примерно в 12 клас децата ми бяха на  курс по БЕЛ за ДЗИ  в маломерна група, водена от учител от НЕГ и само с деца от НЕГ. Сега няма такива работи. Ако не се лъжа, назад във времето въпросното нещо  за Арете и СС го потвърди и СтефанБ май. Вероятно дъщеря му е ходила на курсове в Арете и  като дете, идващо от ДУ, е  забелязала наличието на доста  деца от СС. Да ме извини, ако не е бил той, не ми се рови...Няма място за засягане, хората просто се презстраховат, понякога даже и по желание на самото дете. Без никаква конкретика ще кажа, че преди време, няма и година, на лични ми писа родител точно на дете от СС с питане  за препоръка за уроци и за НВО, и за АК.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 19:53 от Просто русалка

# 444
  • В офиса
мецане, разликата е че ти минаваш за първи път през това, а освен това си потребител тук, където темата за НВО се раздухва. А можеше да си бизнесмен, който хал хабер няма какво учи детето му, камо ли да му хрумне да търси уроци. Има немалко такива също.
Аз за моята дъщеря, която е набор на твоя син и учи в държавно училище, се колебая дали да я записвам на уроци по БЕЛ. Мисля, че учителката им е добра (бивш кадър на СС), а тя се справя. Ще ходи на пробни в 7-и клас и чак ако видя незадоволителни резултати, ще търсим решение.
Също мисля, че когато мотивацията идва от детето, напр. "искам да остана в сегашното си училище" е доста по-лесно, отколкото когато родителят ръчка, а детето се крие и ослушва. Но пък различните деца достигат на различен етап до такава осъзнатост. Синът ми в 7-ми клас я нямаше. Може би узря чак в края на учебната година.

# 445
  • София
В периода преди 6-7 години почти никой от ДУ не ходеше на уроци в 6-ти клас. В 7-ми ходеха масово, да. Вкл. имаше деца от СМГ, записани на школи по математика с цел да изкарат 100, а не примерно 98 точки заради пропуски в разписване на задачи.
Наблюденията ми от познати и приятели напоследък сочат, че вече в 6-ти клас масово се ходи на уроци, независимо дали децата са в ДУ или в ЧУ.
Както е тръгнало след още няколко години уроците ще започват в 5-ти клас.

# 446
  • София
Русалка, това е по времето на средната ми дъщеря. Тогава вече повече ходеха, но пак не бяха болшинство. Просто тенденцията се засилва с годините. Но и тогава, и сега небходимост от това няма за масата деца.

# 447
  • София
Необходимост, Санака, няма за много от ходещите деца...Но разните фактори като презастраховане заради тези идиотски изпити,  супер амбициозни родители, залитане по  това какво прави стадото и да не останем по-назад  и  т.н водят до все по-голяма масовост на ученици отвсякъде....

# 448
  • В офиса
За мен има един парадокс - мрънка се, че растат цените на училищата, но се дават пари за уроци от 6-ти клас. Ми що не се мрънка да се повиши качеството на училищата, за да отговаря на цената (там, където не е така) Хем увеличение с 10% е драма, хем да извадиш сума равна на 50% от таксата за уроци е според очакванията.

# 449
Абе Мецан си го разбира баш като абсолютно всички. Joy

Ама нищо подобно. Изрично писах, че става дума за деца, които се целят в езиковите и математическите. Не допусках, че точно вие не четете с разбиране. Върнете се и ми вижте пак поста. Изрично написах, че за децата от БУЗЕМА (и това също е примерно) това не важи.

Общи условия

Активация на акаунт