Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 776
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
Тенденцията се засилва и ще е така още неопределено дълго време, защото на никой не му се иска да остане на 0,5 стотни от желаното училище. Особено пък ако си имал лошия късмет да се паднеш момиче в този живот🙂 Черна станция много добре е обяснила причината. И въпросът изобщо не е дали имаш или нямаш нужда от частни уроци. Просто на никого не му се рискува и ходят всички. За мен обаче си остава загадка защо родителите си мълчат и чинно поддържат системата на школите и частните уроци вместо да изискат нормален състезателен изпит, който да си отсее кой за къде е.

# 451
  • София
А, Мецане, баш за БУЗЕМА важи, ама не за истинската.. Понеже  БУЗЕМА е кодово название във форума  за една от най-желаните езикови. Simple Smile Опс, СМГ била, збравила съм, още по-трудно значи, хаха..

Родителите, всъщност, не мълчат, много хора отдавна искат по-премерен изпит, не непременно труден, но поне такъв като преди шест-седем-осем години, който спокойно позволяваше разслояване. И за това е нужно само да вдигнат малко нивото на втори модул и да има примерно  по една по-завъртяна подточка във всяка от трите здачи, която ще се опъне на доста деца. Но никой не ги чува, понеже трябва да се отчита успеваемост все пак.То затова няма и такова понятие "стотни" от оценка да не достигат. Всичко е  точки и някой, който преди  би имал чиста двойка, сега си участва в класирането с 5 точки по мат и примерно 10 по БЕЛ и две подарени тройки от училище. Че даже и с две нулички участва...

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 20:31 от Просто русалка

# 452
  • София
Не, бе, СМГ е БУЗЕМА. Joy

mauvette, какво означава нормален състезателен изпит? И как такъв ще елиминира школите?

# 453
Детето се чувства много добре - харесва си училището, съучениците, учителите. Сега, няма според мен много деца, които да искат да ходят на училище вместо да правят нещо друго😀. Програмата е направена така, че между сериозните часове да имат разтоварващи занимания като спорт, музика, сценична креативност, нейтив английски, ...

Няма как да не е изморено вечер детето, все пак цял ден е в училище. Има страхотни учители по БЕЛ, английски, Мат.и останалите предмети, които много подкрепят децата и общуват с тях на техния език. Много ги харесва, с много от тях децата си общуват като с приятели.  

В прогимназия имат домашни само за уикенда, не знам как е в началните класове, мисля, че нямат домашни освен по изключение. Време за игра и спорт през събота и неделя има, но има и домашни за писане, не много, но по-творческите задачи му отнемат време, докато ги измисли.

За справяне с материала - за него не е проблем по нито един предмет. Не предвиждаме никакви уроци в 6 и 7 клас заради НВО. Мотивацията си зависи от всяко дете. Нашето не е особено амбициозно, ама и не обича да се излага пред останалите, та това също го дърпа. Проблеми с дисциплината няма.
Транспорт не ползваме, с колата ни е съвсем близо.

Ние сме във Фюжън, в прогимназия. Доволни сме. Нямаме опит с началните класове там. Какво точно ви интересува?

А за това другото училище в двора на НУУКК май те са за подготовка за изпита в НУУКК, не съм сигурна. Нещо ми се върти, че и Йордан Камджалов ги рекламираше, и той на всяка манджа мерудия. Питайте и в темата за НУУКК.

Благодаря за споделянето. При нас разстоянието до училището е по-голямо и допълнително удължава времето за прибиране, та и заради това още го мислим.

# 454
  • София
Според мен и учителите това ги устройва, Далеч не ходят на уроци само децата, които целят СМГ. Поне аз познавам родители, които плащат за уроци, за да влязат децата в училища поне "втори ешалон".  Паралелното образование е добило неимоверни размери, откакто основното за всички приключва в 7клас и се кандидатства поголовно щеш не щеш

# 455
Който иска ЕГ и математическите, ходи на уроци дори още от 6 клас. Включително от СС - поне в 7 клас в СС всички ходят. Включително и на уроци за АК.

Освен като Магента, които не искали нито СМГ, нито туес, нито испанската, нито немската...неизвестно какво искат. Такива деца, които не ги бърка да отидат в третия ешелон, сигурно не ходят на уроци, да. Щото и за втория ешелон, както правилно отбелязва sadlady, ходят.
Не знам как по-ясно да го кажа и кое не разбрахте. Честно, досадно ми е и не ми се обяснява повече. Който разбрал, разбрал.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 20:13 от Татко Мецан

# 456
  • София
За втори ешелон  са всъщност доста по-оправдани уроците, понеже става дума за деца, които с натрупаните до 6 клас пропуски ( независимо  дали по тяхна вина или заради слабо преподаване в училище) нямат никакви шансове за първите да кажем  6-7 училища по бал. И борбата изначално  е за тези след тях, но с лесните изпити и там баловете вече са достатъчно високи, че да се налага наваксване с външна помощ. Най- неоправдани на пръв поглед си остават уроците на деца с нужните знания и  без пропуски. Но и те ходят, та пушек се вдига.

# 457
  • София
Аз пък с опит от първа ръка в 7 клас в СС в момента мога с категоричност да заявя, че голяма част от децата не ходят на уроци за НВО.

# 458
  • София
Аш, един въпрос и той не е конкретно за СС или към теб, а принципен, но се обърнах към теб, защото постът ти ме провокира да го задам.. Как с категоричност се твърди, че в даден випуск или дори само  в даден клас такъв или онакъв % от децата не ходят на уроци/школи? Ще каже човек вероятно - общност сме, познаваме се още от ПУК, с някои и от преди това, виждаме се и извън училище,  споделяме си.. Моите наблюдения обаче са, че немалко хора, дори и поддържащи доста близки отношения с други, удобно премълчават  някои неща -  примерно уроци в 6-7 клас за НВО, уроци по език в езиковите, уроци за ДЗИ и т.н.. И децата са надлежно инстуктирани също да мълчат. Да, но съдбата някой път сама разкрива скритото..   Неходещото уж на уроци/курсове  дете Х се оказва в една група с детето У, на чиито родители са казани по-рано фантасмагориите, че Х никъде не ходи.. Причините са всякакви - стремеж за хвалба и изтъкване след НВО, избягване на критики защо  е направен такъв избор за двойно плащане, прикриване заради учителя в училище ( да не  се приеме този ход погрешно, че не си върши работата), нежелание да се знае какво, къде и как, понеже ако утре нещо оплеска детето - ееее,  жалко, сгрешихме, трябваше явно да подходим като другите и да го пуснем на уроци... Но за  сестра му/брат му ще знаем.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 20:53 от Просто русалка

# 459
Аз пък с опит от първа ръка в 7 клас в СС в момента мога с категоричност да заявя, че голяма част от децата не ходят на уроци за НВО.
А на уроци за АК ходят ли?

# 460
  • София
Русалке, с категоричност може да се твърди, че не ходят на уроци за НВО, защото се подготвят за Американския колеж по друг формат на изпита. Вижда се и от оценките на пробните изпити в училище - децата, които ходят на уроци за НВО, си личат с няколко точки напред. Няма лошо - застраховат се, но трябва да се знае, че наистина голяма част от учениците не се целят в държавните гимназии, т.е. няма да тръгнат на уроци за НВО за голата чест на училището. Това не се разбира лесно, ако човек няма директен опит от първа ръка и затова си позволих да напиша. Просто ме изненада постът (мисля на Мецан), че абсолютно всички ходят на уроци за НВО.

# 461
  • София
АШ,едното как пречи на другото? По-назад написах - пита ме на лични родител на дете от СС за препоръки за подготовка и за АК, и за НВО. Едва ли  всички деца са  100% сигурни, че искат Колежа. Да, има и такива, вероятно даже повечето,  за които той е  единствена цел. Но дори и те /родителите им си имат със сигурност едно наум, че може да останат извън класирането.. И тогава в играта влиза и НВО. Ако пък са от колебаещите се до последно какво точно искат - съвсем...Честно казано не разбирам този плам да се убеди аудиторията, че децатa от някое училище не ходят на уроци. Дори и да ходят, какво.. Такава е ситуацията с НВО и  идиотизмите на МОН, че и подготвени отлично, и  такива с прилична подготовка и съвсем малки пропуски,  и такива с по-сериозни дупки  ходят, и такива, коитo са гола вОда.. Това не омаловажава  по никакъв начин даденото им в  доброто училище, било то ЧУ или ДУ.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 22:12 от Просто русалка

# 462
  • София
Мецане, малкия ми син,  освен школа за АК (Лого-3), частен урок през живота си не е видял. Толкова за "абсолютното".

# 463
  • София
АШ,едното как пречи на другото? По-назад написах - пита ме на лични родител на дете от СС за препоръки за подготовака и за АК, и за НВО. Едва ли  всички деца са  100% сигурни, че искат Колежа. Да, има и такива, за които той е  единствена цел. Но дори и те /родителите им си имат едно наум, че може да останат извън класирането..
Ами да ти кажа доста е трудно да се готвиш и за АК, и за НВО на бързата писта едновременно. Изпитът по БЕЛ за АК е специфичен, такова е и НВО по БЕЛ (преразказ, познаване на произведения от българската литература, граматична терминология) - не си приличат. Четене с разбиране, задачи с отговори, които се решават за бързина, логика в математиката - просто друг тип подготовка е тази за АК.

# 464
Мецане, малкия ми син,  освен школа за АК (Лого-3), частен урок през живота си не е видял. Толкова за "абсолютното".
А школата за АК не се ли смята за частни уроци?

Общи условия

Активация на акаунт