2025 Основен ремонт и цялостно обзавеждане на жилище

• 5 336
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте,
Предстои ни ремонт на нов апартамент. Парите разбира се са кът. Искам да спестя от мебели, но не и от настилки и довършителни дейности.
Обмислям вариант за ползване на фирма за цялостен ремонт - поставяне на паркет, бани, боядисване и дизайн на кухнята и хола, тъй като ще са предизвикателство (малко пространство, в което трябва да сместим доста мебели да се направи някакво зониране). За спалните мисля да ползвам дизайнерите на икеа.
Наемат ли се фирмите на такъв частичен проект? Мога ли сама да си избера цветове на бои, плочки, паркет и тн. с фирмата?

# 16
Аз също имам въпрос ако някой скоро е довършвал ново строителство до готовност за живеене, 3 стаен около 100 кв. в какъв бюджет горе-долу се е вписал?
Търся ориентир за среден клас изпълнение на нещата, защото последно правих ремонт в старо строителство преди няколко години (2022) и не знам доколко са скочили цените.

# 17
  • София
Ами около 1000 евро на квадрат ми каза приятел наскоро. В смисъл работа и материали. Мебели и уреди - отделно.

# 18
  • София
Tруд - 100 лв/кв.м. повърхност (под + стени + таван)
Материал - 100-150 лв/кв.м.
Тази отправна точка се оказа вярна за последните 2 обекта.
Включва - стени и таван - финиш (вкл.боя ДУЛУКС); бани. Готов за обзавеждане.

# 19
Аз също имам въпрос ако някой скоро е довършвал ново строителство до готовност за живеене, 3 стаен около 100 кв. в какъв бюджет горе-долу се е вписал?
Търся ориентир за среден клас изпълнение на нещата, защото последно правих ремонт в старо строителство преди няколко години (2022) и не знам доколко са скочили цените.

Цените на това, което ще намерите около вас и на това, което случайни хора са намерили с приятели и познати ще са достааа различни. Ако хванете няколко доста известни фирми от интернет и им поискате оферти ще се хванете за главата. По-добре се ослушайте около вас дали някой не е правил подобен ремонт и говорете директно с майстори и фирми, че фирмите от интернет дерат кожи яката. Пример за една такава е БГХендиМен.
Аз приключих ремонт през 2024 и не искам да чувам за ремонти и майстори поне следващите 20 години.

# 20
Здравейте, скоро започваме основен ремонт на жилище в нова сграда с изградени ел инсталации и ВИК, дограма и тн. На  замаска е и единствено терасата е готова. 82 квадрата тристаен, 28 квадрата хол с кухня и по 14 квадрата спални. Едната спалня няма да се обзавежда само ще се измаже и ще се сложи ламинат. Според Вас колко ще ни излезе грубо основния ремонт, без мебели и кухня тъй като тях ще ги изработва баща ми. Говоря за баня, мазилки, под и тн. Може би въпроса ми е глупав, но като една жена, неразбираща нищо от тези неща, искам да имам поне някаква бегла представа за сума от хора, които са минали през това. Защото мъжа ми и баща ми ми говорят за някакви суми които ми се струват нереално ниски,в предвид, колко скочи всичко напоследък.
Благодаря Ви предварително!

# 21
Ние правихме преди година, година и половина - ново строителство, почти 100кв, 2 бани. Излезе ни малко над 100 000лв. Среден клас материали. Техниката по-скоро среден към висок клас.
Ние спестихме от боядисване, защото си го правихме сами (dulux) + някои мебели, които вече имахме. Кухнята е по поръчка. Тази цена включва и уредите, вкл. пералня, сушилня, 3бр.климатици, хладилник.
Ако изчакате новмври-декември, може да хванете промоция и да спестите повече. Успех!  

# 22
  • София
Отваряте един Ексел и пълните с данни и сумирате.
Групирате по помещение, като разбивате по материали и дейностите.
Пример:
Скрит текст:
Спалня:  
Интериорна врата бр. х цена = Х лв.
Поставяне на интериорна врата бр. х цена = Х лв.
Замазка м2: .... х ..... =.... лв.
Настилка, м2 (....м * . ..м  +10%)  х.... лв. = .... лв.
Первази за под:
(Корнизи за таван):
Редене на ламинат: ....
Поставяне на первази под: .....
(Поставяне на корници таван): .....
Стени груба шпакловка:
Стени финна шпакловка:
Стени грундиране....
Стени боядисване:
....и т.н.
Тотал за помещението:
....
общ Тотал:
В мрежата ще да намерите ценоразписи за труд, цени на материали и разходна норма.
Бях си подготвила файл няколко sheet-а и всяко потенциално жилище бе оценявано колко ще струва допълнително, а по време на ремонта ползвах за преразпределение. Нямахме изненади, отклонението бе 2,5%

Вложете във врати и настилки, обзавеждането може постепенно. Материалите са без пари на фона на всичко.
Може да се спести със собствен труд или да се ползват някои налични мебели.
ИКЕА само изглежда бюджетен вариант и качеството не е високо, но е вариант за "сглоби си сам" и за някои неща нямат алтернатива.

Няма как чуждия ремонт да е ориентир, защото някой е пазарувал изгодно, хванал промоции, вложил е свой труд, да е правил нещата постепенно или си е взел нещо което е неразумно като цена, но се е влюбил.
"Един и същ" производител може да има почти еднотипни продукти/визия и различна цена - купа умивалник от Roca и Fayans (част от Roca) с разликата ~6 пъти.

Скрит текст:
Скорошен ремонт на баня премина в ремонт на малък апартамент.
Отрязаха ни главата за къртенето и извозването на банята (*3 на първоначалното), а някой би могъл да си го спести този разход.
За ВиК и плочки в банята и под кухненския бокс платихме за качествена работа, като не сме търсили по-изгоден вариант.
...  но сами си направихме поправка на стените в стаите и коридора, боядисване, замазка, ламинат и первази под и корнизи таван, таваните, в т.ч. и в банята.... доста хардуер, а сме в офисния бизнес (нищо свързано със строителство и ремонти) Joy
Платихме за сглобяване на кухня - отне 2 дни,  от нас би станала за ~2 седмици.
Майсторът, който бях харесала за кухнята не можа да ни вмести, даваше ни цена като в ИКЕА, а реално взехме от ИРИМ. За разликата до ИКЕА получихме висок клас електроуреди, спестихме и от умивалник - 20-годишното Бланко не бе мръднало.

# 23
Извинявам се,не е отговор на горното,може ли някой да сподели мнение за фирма Колори,които изработват щори.Интересуват ме римските.Или да препоръчате фирма.

# 24
  • София
Моите римски са монтирани върху дограмата. Механизмите се поставят над стъклото, така при различни височината на стъклата - отваряемо или не, платната са с еднаква дължина.

Едните са от Катина. Доволна съм от изработеното, малко нестандартен плат - заменят ми тънкото перде, вид органза.

За другите купих механизми от Солис - изключително аматьорско обслужване. Забавиха изпълнението, търсих си поръчката директно от производствената им база, после си събирах поръчката от 2 магазина - Младост и Опълченска. Не се сетиха дори да се извинят.
Не съм ги ползвала за шиене.
Механизмите пак за монтаж върху дограма над стъклото - тук тънка, прозрачна материя, тип лен.

Може да видите и Гершман.
Механизмите им за монтаж върху дограма бяха вътре в рамката на прозореца дължината на платната щяха да са различни. Иначе като обслужване и помощ бях доволна от двата им магазина, в които ходих.

# 25
Благодаря за споделените мнения.
Един въпрос към миналите по този път - не може ли изработката на мебели да върви паралелно с вътрешния ремонт? От второ място вече ми казват че мебелите започват изработка след ремонта, с довода че за някои мебели трябва да се взима допълнително размери след полагане на настилки и почвам да се чудя дали това има резон?

По отношение на цените ще се окаже, че почват от минимум 1400лв на кв.м.

# 26
Благодаря за споделените мнения.
Един въпрос към миналите по този път - не може ли изработката на мебели да върви паралелно с вътрешния ремонт? От второ място вече ми казват че мебелите започват изработка след ремонта, с довода че за някои мебели трябва да се взима допълнително размери след полагане на настилки и почвам да се чудя дали това има резон?

По отношение на цените ще се окаже, че почват от минимум 1400лв на кв.м.

Мебелистите искат да работят с размери от готов под, а не с предполагаема височина на пода. Също така, ако има процес на съхнене на саморазливни подове или мазилки се досещате, че в помещението ще има доста влага, която не е пръв приятел на ПДЧ-то. Най добре всички процеси по съхнене да са приключили преди да почнете да монтирате мебели.

Сега, някои мебелисти сглобяват предварително модулите в цеха и ви ги носят полусглобени. Това вероятно могат да го направят, но ако в последния момент някоя стена или някой под се промени драматично на широчина/височина, вероятно разхода по преправяне ще е за ваша сметка.
Други мебелисти пък си носят всички плоскости в апартамента и там сглобяват всичко на място. По-бавно, но когато си го мерят и гледат на място могат да създадат мебелите по-точно по вашите размери и да коригират на място, ако нещо предварително не измерено правилно.

# 27
Благодаря, ви разбирам . И въпреки това пак ми се струва малко пресилено - височината на настилката би трябвало да ложе да се предвиди с точност до 1-2 см, които не ми звучат като проблем.

# 28
Здравейте. Какви пари излиза ремонт на стандартен 3ст НС издаден на бдс в софия 100кв с общи части? Една баня, 17кв плочки кухня/коридор/килер, баня 3кв, фина шпакловка, грунд, боя, окачен таван хол/кухня. Оферират ме около 20к лв с материали и труд.

# 29
Здравейте. Какви пари излиза ремонт на стандартен 3ст НС издаден на бдс в софия 100кв с общи части? Една баня, 17кв плочки кухня/коридор/килер, баня 3кв, фина шпакловка, грунд, боя, окачен таван хол/кухня. Оферират ме около 20к лв с материали и труд.

Стряскащо ниска цена за 2025г. Ако са ви казали цената без да казват за кое колко ще замине ви гарантирам, че ще скочи поне двойно до финала.

Общи условия

Активация на акаунт