Към какъв лекар да се обърнем за рейно, остеоартроза, перикардит

• 429
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте, моя близка 70г, 42кг, пушач 40г (силно намалени и пред трудно отказване), с ниско кръвно по принцип, дископатии в прешлените на врата (c5,6,7), наскоро се изследва поради редица проблеми и се установи, че има синдром на Рейно (основно бледи, леко сини пръсти), остеартроза и перикардит с вода около сърцето.
Симптомите включват болки в ръцете, пребледнели пръсти, понякога трудно подвижни, болка и задух в гърдите от скоро. От предишни проблеми знаем, че има и нещо като авто имунно заболяване, понеже имунната й система е слаба и имаше обриви по тялото. Пиеше имуностимуланти.
Като цяло положението й е доста комплексно. От това което съм проучвал вероятно всичко заболявания са свързани и едното води до другото. Ходила е ори редица лекари, ендокринолог, два ревматолога, кардиолог, невролог и други. Основно всички ни насочват към ревматолог, защото изглежда, че от там идва проблема. По мои разбирания от хронични възпалителни процеси. Но като цяло ревматолозите си измиват ръцете и насочват към други лекари и сме в омагьосан кръг. Трябва ни лекар, който да вземе предвид всичките специфики и да назначи адекватна и холистична терапия. Моля препоръчайте ми добър специалист или болница, където може да я приемат и екип от специалисти да й обърнат комплексно внимание, защото с бързи прегледи не става.

# 1
Кариолог и ревматолог задължително , но може и пулмолог и съдов, защото може да не е истинско Рейно, а просто пушачите , особено закоравелите , имат ниска сатурация и това може да са признаци на друг проблем, Може да я приемат заради перикардита някъде , а те ще направят консултации за останалите оплаквания.

# 2
Правена ли е капиляроскопия за Рейно?
На мен ми правиха в Иван Рилски, в ревматологията.
Перикарден излив имах след ковид, с него зе занимават кардиолозите.
С дископатии и др. подобни се занимават невролозите.
Няма някаква специалност, която да обхваща всичките заболявания, а и вече няма консилиуми от лекари с различни специалности.
Виж тази статия за синдром на Рейно, доста обстойна + лекари, които се занимават.
https://www.lekar.bg/411/%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d1%80%d0%be%d0 … 0%b9%d0%bd%d0%be/

# 3
Благодаря, рейно не ни притеснява толкова, колкото перикардита. Споменавам го като вероятно свързано заболяване и че изписаните лекарства не й понасят добре. Та не може да го лекува. Как се лекува перикардитен излив при наличие на рейно? Вие направихте ли промени в живота си? Каква диета ползвате?
Лекарствата, които са изписани до сега са
Кардиолог
Колхицин 0.5мг
Аеанор 20мг.

Ревматолог
Агапурин - спрян (обрив)
Лостразин

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 14:03 от armianov

# 4
Благодаря, рейно не ни притеснява толкова, колкото перикардита. Споменавам го като вероятно свързано заболяване и че изписаните лекарства не й понасят добре. Та не може да го лекува. Как се лекува перикардитен излив при наличие на рейно? Вие направите ли промени в живота си? Каква диета ползвате?
Лекарствата които са изписани до сега са
Кардиолог
Колхицин 0.5мг
Аеанор 20мг.

Ревматолог
Агапурин - спрян (обрив)
Лостразин

Не спирайте Колхицин и намерете добър ревматолог. Сърдечните проблеми са свързани със ставните проблеми, а Рейното може да не е Рейно , а от сърдечните проблеми. Сложно е да се обясни.
Ако сте от София - ревматологичната клиника на Урвич 13.

Ако сте от друг град пишете къде и ще се намерят и други добри лекари.

# 5
Перикардният излив беше след ковид, тогава карах дълъг ковид. Явно причината беше от инфекциозен характер. Имах и много други проблеми тогава. Карах го бавно и колкото ми позволяват силите, без да се напрягам. Постепенно за около 2 години се оправих доста. Имам сърцебиене доста преди това, за което пия бетаблокери. Не съм пила лекарства за него, само магнезий и вит. В комплекс. Не съм си променяла начина на живот, не спазвам диети.
Лекарствата, които ми изписаха за синдром на Рейно не съм ги пила, че и без това пия доста лекарства за други неща. Гледам краката и ръцете ми да са на топло, вълнени топли нестягащи чорапи на бос крак, сама си ги плета, топли ръкавици и внимавам да не се преохладя.

# 6
А случайно да се имала пневнония или ангина, проблеми със сливиците , защото един бета хематолитичен стрептокок би обяснил и двата проблема. А за пациентите с перикардит който е труден за лекуване със стандартни средства , преди няколко месеца има подадено заявление към Европейската агенция по лекарствата, така че скоро може да има разрешение за употреба в ЕС , дано от касата не се бавят с включването в Позитивния лекарствен списък .

# 7
Не мисля, че е карала пневмония или ангина, по-скоро не.

За ревматологията на урвич 13 чета доста противоречиви коментари и съм доста скептичен да ходим там. Не мога да разбера как уж е най-добата болница, а толкова хора се оплакват. Явно са на конвейр за пари и ги претупват. Ще го мислим.

# 8
Има ревматолози в Superdoc , дори и когато имам познати в съответна специалност , пак гледам мненията там. Но има и пациенти , на които доктора им е крив ако не им се потвърди диагнозата или са чакали малко пред кабинета.

# 9
Моето впечатление от супердок е че хората оставят коментари основно за отношение. Аз не се интересувам от отношение или време за чакане, а от експертно мнение. Та не мога да се доверя на мненията на такива хора.

Общи условия

Активация на акаунт