ПОМОЩ-Ревматоиден артрит в много ранна възраст

• 398 364
  • 1 509
  •   1
Отговори
# 1 005
Здравейте

преди дни бях на ревматолог. и на мене ми препоръча да започна с Хумира. НАистина е ултра скъпо. 1 опаковка /2 инжекции за 1 месец/ струват 1800 лв ако са по ЗК, ако не са струват 2400лв. в момента има промоция ако вземеш 2 опаковки /т.е 4 инжекции/ третата опаковка / още 2 инжекции / ти ги дават безплатно. очаква се евентуално от април ЗК да ги поемем и да се дават напълно безплатмно, но нищо не се знае още.

почти бях залитнала и аз натам. за сега обаче почнах лечение  с билки, татко ме замъкна на билкар снощи. човекърт е имал слу4ай на много тежък артрит, с кървящи нокти и прочие и жената за 1 седмица е получила чувствително облекчение. не знам дали ще помогне но поне не ми пречи да опитам. стискайте палци.

а ивана–ски да сподели как се чувства от инжекцийте. и до кога е тази промоция знаеш ли?
Здравейте,
Защо ви я набутват толкова тази хумира, да оставим че е доста по вредна от Енбрел ами и е по малко ефективна и трябва да се слага и венозно. Още повече е и по скъпа  newsm78
Сякаш се опитват да пробутват на някой вноса  Confused newsm78
Никой ли не чете по назад в темата  newsm78

# 1 006
  • На края на света !
suxfan четем,но и лекарката ми ,препоръчва Хумира ,а и с други хора болни от Бехтерев съм  в чужбина им изписват Хумира , защо така  Thinking
Ако  Енбрел е по ефикасен и по ефтин не е ли логично да изписват него  newsm78

# 1 007
  • София
surfan
Хумира-та се бие в корема, а не венозно
и ако наистина е по-вредна от другото което споменаващ защо препоръчват Хумира. освен това си спомням че лекарката ми каза че в Енбрел имало миши и човешки нещо си /сори ама не запомних / докато в Хумира има само човешки....

имам позната на която слагат Хумира в Германия повече от година и е много доволна, каза че до сега не е имало странични ефекти.

но мене си ме е  страх де да почна с инжекциите.

а относно билките не мога да възпроведа какво точно има защото не ги запомних всичките;)

# 1 008
surfan
Хумира-та се бие в корема, а не венозно
и ако наистина е по-вредна от другото което споменаващ защо препоръчват Хумира. освен това си спомням че лекарката ми каза че в Енбрел имало миши и човешки нещо си /сори ама не запомних / докато в Хумира има само човешки....

имам позната на която слагат Хумира в Германия повече от година и е много доволна, каза че до сега не е имало странични ефекти.

но мене си ме е  страх де да почна с инжекциите.

а относно билките не мога да възпроведа какво точно има защото не ги запомних всичките;)

Здравей,
Да възможно е да има и дозировка с инжекции както при Енбрел, но поразрови се малко в гоогъл има доста писаници за страничните ефекти на тези лекарства. И 2-те си имат странични ефекти който зависят от приеманата доза.
Лекарите изписват Хумира защото тя има широк спектър на действие и обхваща повечето РА свързани заболявния и им е по сигурно като я изпишат да има ефект, защото те не са 100% сигурни точно от какво РА е болен пациента.
Това са относително нови лекарства и ако са чули от някъде че има Хумира и е имало практика им е по лесно да се доверят на готовия резултат.
Както съм писал и преди Хумира има в пъти повече странични ефекти заради широкия си спектър на анти TNF и не е биология а е химия. Проблема при инжекцията е че никога не може да бъде усвоена на 100% правилно от организма, заради това че трябва да се слага подкожно в корема или местата с повече мазнини. От там ако погледнеш реално как се усвоява, ще видиш че кръвта минава значително по бавно през тези места, и ако е широкоспектърно лекарство както Хумира ти ще получиш унищожаване на много повече полезни протейни от вредните и съответните странични ефекти. Всички взели Хумира се оплакват от сърбежи, зачервявания, обриви, има случай на туберкулозни заболявания и т.н. За повече от 2г дето взимам Енбрел не съм имал нито един обрив и разни такива странични ефекти, където ги описват за Хумира.
 Енбрел е биологично лекарство взето най вече от човек и е най близко до проблема и от там следват и по малкото странични ефекти.
Особенно големи проблеми има с по високите дози защото тогава усвояването е в значително по малък процент. Най добре е да се намери баланса с по малка и по честа доза и така по лесно се стига до ремисия, после съвсем спокойно може да го смениш с по малко вредно лекарство като сулфасалазин например + диета която да не ти повишава много CRP.
Много хора им е по лесно да си взимат Енбрел или Хумира и да си кретат така без да спазват правилни хранителни навици, а това е неправилно мислене. Щом човек е органически създаден и организма му зависи от храна всички такива болести имат връзка с храненето, има хора който се лекуват изцяло чрез диета въпреки че има случай когато не е достатъчно.
Не пречи да споменеш на така наречения лекар че има и други лекарства освен хумира да си направи проучването и да се замисли какво изписва.

# 1 009
  • София
surfan лекарят ми споменаза енбрел и за още едно подобно лекарство но не му запомних името....

добре хумирата е супер вредна, тогаз ако се лекува6 с метотрексат  ок ли е?
 запо4нах да се 4удя вече......

# 1 010
surfan лекарят ми споменаза енбрел и за още едно подобно лекарство но не му запомних името....

добре хумирата е супер вредна, тогаз ако се лекува6 с метотрексат  ок ли е?
 запо4нах да се 4удя вече......
Не съм казал че е супер вредна, но че в случая освен е с повече странични ефекти е и по скъпа. Защо е така нямам обяснение, може да е защото е по универсален препарат. Дори ако си с доказан РА гарантирано е че Хумира ще ти действа след като е с по широк спектър антитела.
Въпроса е принципен, след като е с по широк спектър антитела какво става с тази част от която ти нямаш нужда от действие защото там е страничния ефект  Naughty
Все пак всичко е въпрос на компромис, на едно вреди на друго помага.
И с метотрексат е така , спираш имунната система за сметка на по ниско пройзведен CRP. Ако си в близост до някакви вирусно болни си първия който ще ги прихванеш.  Naughty
Важно е да постигнеш краен резултат от лечението с по малко вреда от РА заболяването.  Sunglasses

# 1 011
преди 3 месеца започнах да чувствам болка в едното си коляно без някаква очевидна причина. Болката стана достатъчно силна, за да ме кара да се гърча като грешен дявол слизайки и качвайки се по стълбите. Диагнозата на докторката - остеоартрит, базирана само на рентгенова снимка, която показва леко нарушение на костната структура в коляното.

търсейки информация, започнах да чета за РА и по не зная каква случайност на следвашата сутрин се събудих с подуто коляно (това, което ме болеше 3 месеца!). Същия ден започнах да чувствам леки болки по цялото си тяло - глезени, гръб, рамена, кръст, лакти и тн..., но най-обезспокояващото - китките ми и пръстите ми болят (симетрично) и се 'чувстват слаби' (в смисъл, че ми е по-трудно от преди да държа прибори за хранене или чаша с вода!). При студ навън - имам чувството, че ще окапят!

Кажете ми - внушавам ли си???

Ще започна да ходя по изследвания тази седмица и ще споделя с вас резултатите

моля ви дайте ми малко окуражителни думи, защото много се притеснявам

ПС - на 28 съм

# 1 012
пускам поста си от първата тема, не разбрах, коя е активната тема  Embarassed

преди 3 месеца започнах да чувствам болка в едното си коляно без някаква очевидна причина. Болката стана достатъчно силна, за да ме кара да се гърча като грешен дявол слизайки и качвайки се по стълбите. Диагнозата на докторката - остеоартрит, базирана само на рентгенова снимка, която показва леко нарушение на костната структура в коляното.

търсейки информация, започнах да чета за РА и по не зная каква случайност на следвашата сутрин се събудих с подуто коляно (това, което ме болеше 3 месеца!). Същия ден започнах да чувствам леки болки по цялото си тяло - глезени, гръб, рамена, кръст, лакти и тн..., но най-обезспокояващото - китките ми и пръстите ми болят (симетрично) и се 'чувстват слаби' (в смисъл, че ми е по-трудно от преди да държа прибори за хранене или чаша с вода!). При студ навън - имам чувството, че ще окапят!

Кажете ми - внушавам ли си???

Ще започна да ходя по изследвания тази седмица и ще споделя с вас резултатите

моля ви дайте ми малко окуражителни думи, защото много се притеснявам

ПС - на 28 съм

# 1 013
много се извинявам за двойния пост   bouquet
исках да публикувам и в другата тема 

# 1 014
и аз се обърках затова ще питам и тук някой ако знае кой номер направление трябва за приемане в клиниката на урвич? Oт София ми казаха номер 7 но личната ми даде 5 утре заминавам и ми е много притеснено,да не е объркала и да не мога  да свърша работа .

# 1 015
Katiq, аз не ги разбирам талоните кой номер за какво е, мисля че за хоспитализация е 7, най-много да те върнат или да ти искат пари.
Лекарката не може да е сбъркала, просто тя явно се страхува да ти даде хоспитализация. Относно искането на пари в урвич: платена консултация с обикновен док - 30лв, консултация с доцент/професор - 50 лв, или поне такива бяха цените преди година. Успех!, ще ми е интересно да науча как е минала консултацията ти.

# 1 016
Katiq,
незнам дали правилно те насочвам
http://www.nhif.bg/downloads/05-Prilojenie-2003-DV.doc
Цитат
5. “Рецептурна бланка – НЗОК”     бл. МЗ-НЗОК № 5
Например аз сега имам медицинско направление
Цитат
2. “Медицинско направление”   бл. МЗ-НЗОК № 3
за консултация с друг специалист и изненадващо ме връщат по болниците "че не работели с тези талони на касата".

# 1 017
мерси ще пиша като се върна

# 1 018
Здравейте момичета. Много ви е интересна темичката.Чета я от два дни ама не могада и видя края. Искам да ви питам има ли някоя от вас сменени тазобедрени стави и след това да е родила.Въпросът ми е какво са я посъветвали ревматолозите за бременността.

Иначе за мен разболях се на 19 години от навехнат глезен надусе после другия така се възпалиха меките тъкани на колена ябълки накрая дигна и в ръцете рамене лакти китки надуха се и пръстите и китките не можех да се движа и болеше всичко вдървих се висока утайка висока температура чак ме втрисаше ужас. От тогава съм на преднизолон вече 14 години пила съм какви ли не лекарства но явно само метотрексата ме дига бързо и сега съм на него вече 2.5години първата година бех на 7 таблетки после минахна 5 до сега. ако имате въпроси питайте.

# 1 019
ЗДРАВЕЙ, vtvt
                        Темата е не само интересна но и много поучителна и много неща  се изясняват и помагат в борбата с болеста.
                        Искам да те попитам тъйкато си била доста време на метил . Не си ли напълняла доста и как се справяше със това си
                        състояние. Питам ,защото  аз  имам възли и цепнатини по кожата освен това започнах и да спуквам кръво-
                        носни съдове, за килограми да не ти говоря. Не мога да мина на метотрексат защото съм алергичен към него.  
                        За скъпите лекарства не отпущат помощи. Вече пет години я карам на Флостерон плюс метил особенно към края на
                        периода. Започнах и да куцам с левия крак. Виждам полза и от есенциале форте но подобрения и ослабване никакво.

Общи условия

Активация на акаунт