ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 Тема 4

• 23 795
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
Захранване преди 4 месеца може да доведе до алергии. При висок риск от алергии се препоръчва алергените рано да се въведат, иначе захранване на 6 месеца е най-добре. Захранването по-рано може да е проблем, ако бебето вземе да яде прекалено много храна, която не е кърма/АМ, а до годината кърмата или АМ трябва да е основната храна за оптимално развитие.

Ако бебето има плоска глава, не бих взимала възглавници на своя глава, а бих се консултирала с лекар

# 541
Моята бебка смука парченца банан и портокал в бибероната за плодове,  много и хареса.
П.П. сама си поиска и порудява от кеф като и дам цели парчета в ръка, мачка банана и портокала в ръцете си. Това и го давам много внимателно и следя да не стане беля.
Никога не съм виждала  първата ми дъщеря толково щастливо и живо да изследва храната.
***Знам, че цитрусови плодове се дават към годинка. Малката гледаше с потекла слюнка и жадни очи към нас, когато хапвахме портокал, и и дадохме просто да го пипне, след което тя веднага го стисна и го пълна в устата, засмуквайки сока. Така тя избра да се захрани сама с портокал (в много малки количества) на пет месеца и половина. В книгата ЗВБ има много такива случаи и е обяснено, че бебетата усещат кое им е нужно, към което ще има поносимост и към кое не, и така подбират сами какво и колко да хапват. Бях скептична, но виждам ден след ден все повече примери вкъщи, че това е точно така.
Въпреки че някои неща ми се виждат  крайни за нас, като цяло методът ЗВБ е уникален и наистина бебето обожава само да диктува правилата и да изследва, избира и определя количество.

Дадох и малко козе кисело мляко, понеже все по-често отказва АМ. Странен и беше вкуса. Повърна го след 3 минути. В близката половин година няма да и дам. Добре че дадох само една четвърт мъничка чаена лъжичка.

Джу,
Добре, че се обади.
Как е на работа?
Как го приемат бебетата?
Браво на теб, борбена мама.
🩵🩷

# 542
Захранване преди 4 месеца може да доведе до алергии. При висок риск от алергии се препоръчва алергените рано да се въведат, иначе захранване на 6 месеца е най-добре. Захранването по-рано може да е проблем, ако бебето вземе да яде прекалено много храна, която не е кърма/АМ, а до годината кърмата или АМ трябва да е основната храна за оптимално развитие.

Ако бебето има плоска глава, не бих взимала възглавници на своя глава, а бих се консултирала с лекар

Това ли казва СЗО, ZMK? Доказва тезата за културните и не само разлечия, която повдигна Dana, понеже цитирах английските инструкции.

# 543
СЗО казва екслузивно кърмене до 6 месеца, но не заради алергии.

# 544
Дана, направи нещата както сама прецениш. Щом не си готова, изчакай колкото е нужно

Никога не бих се занимавала дори да питам доктор кога да захраня, с какво и т.н. Всеки си има мнение. Моята каза вече да замествам хранене, аз не съм съгласна например. Казвам ок и си правя каквото си знам.

Жужи, ти "биеш рекордите", много рано започна (на 2-3 месеца?) и вече май всичко си давала..

# 545
  • UK
На мен ми казаха (Нидерландия), че след 4 месец трябва да започна да давам по мини количества алергени, което и направих - както и да давам да опитва някои храни ако проявява интерес (не съм го правила защото не ми се занимаваше). След 6 месец се изчерпват запасите на желязо в бебешкия организъм и затова трябва да се суплементира с обща храна. На сайта на УНИЦЕФ сега случайно ми излезе, че единствената храна, която бебетата след 6 месец не трябва да ядат, е мед. Общо-взето се припокриват препоръките от СЗО, ЮК и европейските държави. Само голям брой от педиатрите в България още не са си опреснили знанията.

Дана, захранвам с пюрета и ще давам и парченца.

# 546
Нашата педиатърка се въздържа от препоръка. Информира ме, че във Франция препоръчват захранване от 4м, в Германия - от 6, и ме прати на сайта на министерството на здравеопазването да си чета и да реша. И аз като Суийти си действам спрямо моите проучвания и виждания и ще почвам след 6 м. Бебка не ми се струва готова, а признавам аз също изпитвам сантимент към кърмаческата фаза.

Ще почна с пюрета и отделно ще давам парчета от съответната храна.

Някой ходил ли е на курс за бърза помощ за бебета? Търся добър онлайн вариант и приемам препоръки.

Иначе и мен като че ли косопадът ме подмина. Косата ми се върна обратно към темповете, с които падаше преди бременността, което е ок. Надявам се това да не е заради кърменето и да се задържи и след това.

Джу, добре дошла отново! 🤗 Надявам се, че сте прекарали пълноценно време с Рей. Ще ми бъде интересно да разкажеш как съвместяваш работа и кърмене, ако ти остане време.

Льоли, дали имаш схема за въвеждане на алергени, която да споделиш?

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 23:40 от Moonlit

# 547
Ljoli, Като не разбираш защо, може да си спестиш заядливия тон, ако обичаш. Разбирам, че тук сме 30 жени и историите на всяко бебе не винаги се проследяват хронологично от всички, но за твое сведение вече над 2 месеца моето бебе се хранеше на сила, защото получи аверсия от хранене след последните жалки опити да потърся консултант по кърмене, който да помогне. Ако и ти държиш в ръцете си бебе тежащо под долната граница на нормите, което вместо 150мл изяжда едва 70, може би нямаше да говориш по такъв начин. И не, че ме е грижа дали ще го разбереш или не, но от както започнах захранването, поне едно хранене започна да се случва без рев и ужас, хареса ѝ и започна да проявява любопитство. Започна да наддава по-добре. Това се отрази като цяло благоприятно и на другите ѝ хранения и за щастие тази аверсия почти изчезна.

Защо постоянно трябва да си напомняме, че групата е за подкрепа, а не подобен осъдителен тон?

# 548
Тези от вас, които са въвели месо или жълтък, в каква подредба започнахте с тях, първо жълтъка или?
Ние сме на зеленчуци, днес хапна тиквичка с морков и броколи. Предпочита аз да му ги правя, като добавя АМ и му харесват повече. На някои купешки се мръщи. Давала съм и парченца банан.

Шишарче, аз съм давала същите зеленчуци като теб. + Банан

Аз още имам косопад. Sad

# 549
Аз обмислям идната седмица да въведа месо (пуешко), а след 1-2 седмици ще въведа и жълтъка. Моето момче сега е на 6 месеца и половина, започнах захранването преди 3 седмици. Щях вчера да дам пуешко, купих на Плазмон, но се оказа, че вътре има оризово брашно. Затова прецених да въведа първо оризовата каша за няколко дни (следобед) и след това да дам месо. Засега имам въведени само зеленчуци за обедното хранене, но дохранвам с кърма все още. Мисля чак след като включа жълтък и месо да заместя обедното хранене.

# 550
Шишарче, разбирам те, аз първото дете също го захраних на 4.5 месеца, заради отказ от АМ, пък аз кърма нямах достатъчно, каквото и да правех.

juji, ти вярно си “първенец” по захранване. Твоя метод май комбинира всички възможни методи, които са известни Grinning. Но иначе да те “успокоя”, повечето храни са подходящи от 6 месеца нагоре. Сега погледнах за портокала в Solid Starts и пише, че може да се сервира от 6 месеца на четвъртинки с премахната кора и мембрана.

Моето бебе също вече се мята на храната и мляска, гледа ни като ядем. Но не бих му дала от всичко, което ядем, особено такова, в което има сол и подправки.

Аз в момента се чудя много, ми се занимава с пюрета, пък ме е страх от задавяне при ЗВБ. Аз съм ходила на курс за бърза помощ при бебета и деца, ама пак не знам в паниката дали бих се сетила какво трябва да направя. Иначе моят човек сякаш има всички сигнали, че е готов за захранване, освен че той мирен не може да стои за две секунди, за да се закрепи седнал. То е едно хвърляне, мятане напред, бутане на бутилката като яде, ритане с крака. Все да види и да пипне. Направо ще е страшно с пюрета да се храним, май си е за ЗВБ, обаче ме е страх ако не може да седи да го слагам напълно прав на стола.

# 551
Относно педиатрите в България, ами не съм съгласна честно казано с това, че изобщо не са подготвени и имат стари разбирания. Със сигурност има и такива, но пък има и борбени, млади, ентусиазирани и гледащи да се развиват с новите протоколи. Може би защото аз попаднах на такъв педиатър и си мисля, че не сте напълно прави. Извинявам се, ако съм обидила някои, но просто това е мнението ми.

За косопада- при мен беше нещо страшно в продължение на горе дол 2 мес. Навсякъде има косми от мен, както и от малкият. Все едно във всяка стая беше фризьорски салон😃 . Но от 2 седмици положението се нормализира, пак има паднали косми по пода, но в границите на нормалното. Мислих си, че ще оплешивея, но за моя радост не бях права. 

Месо и жълтък още не съм въвела. Тъй като в доста от купените месни пюрета има оризово нишесте, мисля да дам първо оризова и царевична каша и след това пуешко месо, а след него и жълтък.

# 552
При нас има някаква фаза, в която бебка заспива трудно за нощен сън и като по часовник се буди да суче в 4. След това заспива, оставям я в креватчето и до 15-тина минути е будна и иска да я взема. Не гладна, въпреки че веднага я слагам на гърда, а полубудна и иска да я гушкам. И така поне до 6:30, след което може да спи(м) още час. Някой друг минава ли през нещо такова? Наистина ми се ще да мисля, че е период покрай 5-тия скок, като цяло нищо не съм променяла в дневния режим.

# 553
  • UK
Shisharche, не е необходимо да ми обясняваш защо си решила да правиш нещо с бебето си или не. На мен или на когото и да е. Не ми се карай. Радвам се, че каквото си направила работи за твоето бебе.

Moonlit, не са ми дали никаква схема. Казаха фъстъчено масло, яйце и дотам - не бяха особено подробни. Според мен се въздържат от категорични препоръки и защото тук има доста култури и всяка захранва и отглежда деца съобразно различията идващи от манталитет, религия, традиции и т.н. При нас също често се случва(ше) това будуване между 4-6, където се буди, малко яде, после нервничи, пак яде, видимо му се спи но не може да се успокои. Няколко нощи не го е правил, дано е забравил Simple Smile

# 554
И аз един път му дадох да близне кисело мляко, защото много примляскваше и искаше.
Иначе сам без упора (облегалка) не седи много.

Гледам сега едно пюре на хип, картоф, спанак и сметана.. мн рано за сметани!

Фъстъчено масло не ядем вкъщи (не обичаме) и засега няма да въвеждам.
Ще вкарам още плодове и пуешкото май. И оризова каша, да!

И при нас се е случвало това с будуването, сега нощем суче 1-2 пъти.

Общи условия

Активация на акаунт