ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 Тема 4

• 23 796
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
Моят педиатър каза, че вече началото е нормално да изяждат 1-2 лъжички. Не бива насила

# 526
Jojo моето момче е на 5+++. Започнах захранване преди 2,5 седмици. В началото изяждаше по 2-3 лъжички ,аз не съм и настоявала за повече. Вече Изяжда около 50/60грама, но не всеки път. Въвела съм няколко зеленчука, но картофа изобщо не се хареса. От както го е опитал вече минаха 6 дни и не иска да вкуси никакво пюре. Днес го “ излъгах “ с 50гр пюре от сладък картоф смесено с 20гр кърма. Имаше успех и го хапна с желание. Може да пробваш с малко АМ или кърма мисля, че ще имаш успех.
Бързо оздравяване!

# 527
Пюретата трябва да са млечни и доста по-течни в началото, за да превъзмогнат рефлекса за задавяне. Зависи и с какво е пюрето - на картофа му трябва доста мляко (кърма или формула), защото си седи гъсто. Тиквата е сочна и ѝ трябва много малко като е само тиква. Но в началото винаги се разбърква с вида мляко, което пие по принцип.

Аз започнах на 4++, тъй като е в 7% на тегло и препоръчаха да започвам. 1вият ден и при нас беше така - лъжичката даже не в допускаше в устата, плюе, бръмчи, недоверчиво. Изяде 2 лъжички, като ѝ ги обирах поне 30 пъти от брадичката. И всеки ден давам по малко повече. След 14 дни беше стигнала 120 грама пюре и за 1ви път не дохраних с шише, оставих я, че не искаше вече и ѝ се спеше. Което мв навежда на мисълта за следните съвети:

- Захранването е изморително за бебетата в началото, докато се научат да “дъвчат”, местят храната с език. Поне моето бебче адски се изморява и ако по принцип ѝ се пада да има дрямка 30 минути след началото на храненето, тя просто не издържа. Изместих  всички дрямки и сега ѝ се пада да спи 1.5 часа след хранене и определено има повече апетит.
- Трябва да е огладняла, за да иска да яде. Няма нужда да го коментирам, но първоначално, тъй като ѝ отнемаше повече време да се запознае с лъжицата, с лигавника, почвах мало по-рано, но определено оказва влияние, ако се опитвам да я храня преди да в огладняла.
- Тъй като още не може да седи изправена, в храня от шезлонга, като го поспирам да седи по-изправен. Ами, изморява се да седи в тази позиция, иска да шава, омръзва ѝ, нервничи.

Това са моите съвети според нашия опит. Иначе след 2 дни става месец откакто почнах захранването, повечето ски хапва по 130гр пюре (например днес бешв 75гр микс картоф и пащърнак и 15 гр спанак, добавих 2 дози АМ и така стана 135гр). Има дни в които яде морков, в други, не го иска. Най-много харесва картоф. Вече съм давала картоф, тиква, морков, пащърнак, тиквичка, спанак.

# 528
Леле, колко сте изписали 😁
Инхалации с физиологичен серум, мисля, че не вредят и са препоръчителни за разводняване на секретите в носа. При задна хрема са много подходящи.
Моя бебо вече е захранен с много неща. Новите въвеждам 2-3 лъжички днес, утре цяло пюре. Вече сме само на домашни. Купено изяжда макс 80/100 гр, домашно -160/170гр.
Сладкият картоф много му харесва, спанак също.
Аз вече много се обърквам с тези препоръки за захранване. Първо се давало всичко, после не трябва така, късното захранване е най-добре...  сега ново 20 - ранно вкарване на алергени.
До преди няколко месеца можеше да изядеш шамари, от някоя модерна майка, ако си дадеш на детето кисело мляко преди да е проходило.... Човек може да откачи на какво и кого да вярва.
Аз му дадох вчера кисело мляко, разредено с вода. Хареса го. Днес направо с лъжичката, на върха й само, 2-3 лъжички така. Яде си го с кеф. Ама то й млякото ми стана много хубаво вчера 😆 чак се учудих от себе си.
Яйце още не съм давала, тези дни и него. Пилешко, пуешко и заешко, повечето зеленчуци. Плодовете малко ни куцат, трябва и тях домашни да правя. Май ще чакам да стане пооо-.... сезонно.
Jojo, едва ли ти нещо може толкова да объркаш, по-скоро детенцето по-бавно ще свикне. Все пак няма непрояло дете 😁 Всичко  с времето си.
На мен майка ми все ми мрънка, че много лошо го уча - все да го гушкам, да го приспивам.... Казах й, че още не съм видяла 15-годишно, майка му да го приспиваш с песнички. Сега има нужда, сега го правя. И това ще отмине. Аз пея песнички и докато се храни, ако нещо не е заинтересован от лъжичката. Пея, подскачам, правя физиономии, той се радва и хапва.

# 529
Лейла, и аз така мисля за гушкането. Едно приятелско семейство с няколко месеца по-голямо детенце ме укоряват, че приспивам моята бебка гушкайки я, щяла да свикне, после нямало да може без да я гушкам… е хубаво ама аз я гушкам 2 минути на ръце и тя вече е отнесла плувката и я слагам заспала в креватчето и готово. Те тяхното дете 1 час не могат да го приспят в това креватче, “само” да свиквало. Сега има дни, в които ѝ личи, че ѝ се играе, разсейва се, опитва се да ми бърка в носа и устата, да ме скубе, тогава я оставям малко да си поседи сама в креватчето. Повечето пъти се унася и си заспива самичка. Но понякога я чувам на бебефона, че след 15 минути почва да мрънка и отивам и за 2 минути пак съм я гушнала и приспала.

# 530
Jojo 45, като дадеш мъничко пюре, задръж лъжичката в устата още малко преди да я извадиш - така няма да изплюе. Моята поне така успява да не плюе. Започнах захранване на 09.03. на 4++. Също така гъстото пюре го приема по-добре от течното. Пробвай как му харесва на детето.

# 531
Момичета благодаря ви за изчерпателните отговори 😊 Почти всичко описано го правих, попринцип съм въвела сладък картоф, картоф, тиква, ябълка и карфиол. И се чудя с тази пауза която правим сега дали когато започна отново трябва да започна наново да ги въвеждам или да ги броя ката въведени. Явно ще трябва да проявя търпение и постоянство 🙏🏻

И друго да ви питам, как сте с косопада? При мен е чудо голямо. Започна да пада когато малкия беше на 3,5м и вече 2 месеца е нещо страшно. От първата седмица, в която започна да пада използвам продуктите на керастас за косопад, ампули, серуми, шампоан, маска. Сърце ме боли колко скъпи са и как не дават никакъв резултат. Пия добавки витамини и всичко, което е нужно и резултатът е 0. Чудя се колко още ще продължи този ужас 🤦🏻♀

# 532
  • Sofia
Момичета благодаря ви за изчерпателните отговори 😊 Почти всичко описано го правих, попринцип съм въвела сладък картоф, картоф, тиква, ябълка и карфиол. И се чудя с тази пауза която правим сега дали когато започна отново трябва да започна наново да ги въвеждам или да ги броя ката въведени. Явно ще трябва да проявя търпение и постоянство 🙏🏻

И друго да ви питам, как сте с косопада? При мен е чудо голямо. Започна да пада когато малкия беше на 3,5м и вече 2 месеца е нещо страшно. От първата седмица, в която започна да пада използвам продуктите на керастас за косопад, ампули, серуми, шампоан, маска. Сърце ме боли колко скъпи са и как не дават никакъв резултат. Пия добавки витамини и всичко, което е нужно и резултатът е 0. Чудя се колко още ще продължи този ужас 🤦🏻♀

При мен в 6-ти месец започва да намалява. Ползвам 2 продукта много евтини ако искате да пробвате ми пишете.

# 533
  • UK
Косопада при мен беше брутален 2-3 месеца, но вече се нормализира. Според мен изпада това което имаше да пада и сега вече расте нова. Все пак почти 9 месеца косъм не ми беше падал от главата. Използвах едни ампули против косопад на Rene Furterer, но според мен и с тях, и без тях косата щеше да си пада, важното е да се възстанови.

Трети ден захранвам, не гоня абсолютно никакви количества, нито се водя по таблици, този процес трябва да е забавен за всички. Не разбирам смисъла на ранното захранване, особено при слабонаддаващи бебета, те плюят почти всичко и реално не изяждат нищо, калориите са най-вече от млякото така или иначе. Или пък бебета, които още не седят стабилно - мазало и не особено безопасно, само ядове Blush

# 534
Аз нищо не правя за косопада, знам, че е напълно нормално да паднат всички тези косми, които цяла бременност не са падали. Изобщо не се кахъря и не си давам парите за продукти, които така или иначе нищо не могат да направят

# 535
Моят косопад започна към 2ри месец, след раждането, ако не се лъжа. Малкия след 2 дни става на 6м и намаля осезаемо от самосебе си.
Аз не съм върл фен на скъпата козметика. Купувам си маски на Калос, от Нотино - 5-6 лв е  кутия и съм много доволна. Те ми спасиха косата, когато я изгорих с изрусяване.
Не виждам смисъл да захранваш постепенно със същите продукти, след докато вече са въведени.

# 536
Мен сякаш ме пропусна този страшен косопад. Косата започна да ми пада пак като ми дойде за първи път на 4-тия месец след раждането. Ама пада като преди, даже и по-малко. Бях отвикнала да виждам косми по земята и като се къпя да запушвам канала. И все пак, не го намирам за притеснително, при мен просто се нормализираха нещата. Косата ми си изглежда супер, даже е доста свежа и пораснала. На малкия косата обаче му пада повече, вече е съвсем плешив и мноооого бавно растат някакви малки косми.

На мен пък изобщо не ми е зор да го захранвам, даже ако мога още да отложа, бих. Като не седи стабилно и още повече като знам, че в началото е яко мазане и чистене, хич не ми се занимава. Ама няма как, ще минем прегледа при педиатър другата седмица и сигурно края на месеца и аз почвам като навърши 6 м.

# 537
Мами, много сте писали, много изчетох, но не всичко!
Започнах работа и балансирам кърмене с работа, което си е доста! А и се видяхме с Рей! Ще ви прочета като има време Heart

# 538
Ljoli, по кой метод захранваш?

Джу, радвам се, че се включи. Сега остава Sway.

Аз също ако мога бих отложила захранването още малко. Тепърва започна да сяда, но с придържане от моя страна на тялото.
В информацията от акушерката от онзи ден пише пак трите всеизвестни знака за готовност за захранване:
1. Watching you whilst you are eating
2. Start reaching out for your food
3. Able to cough
И пише следното:
Waking up in the night, chewing their fists and wanting extra milk feeds, invariably are normal behaviours and not necesarily a sign they they are ready to start solids.
Освен това отново се наблегна на препоръката на WHO за захранване след 6ти месец.

Днес обаче една детска лекарка отново внесе смут в душата ми. Защо не съм била захранила, до 6ти месец трябвало да съм въвела всички алергени и храни вече. И отново идваме на културните различия. Измънках ѝ за WHO, нейната немска гледна точка е, че WHO прави препоръки за целия свят, включително и за страни, в които няма изобилие и сигурни източници на храна. В Германия при тази сигурност и наличие на добра храна, е важно да се въведат бързо всички алергени.
Сега се чувствам отново пришпорена, а се канех след 2 седмици да опипаме почвата със захранването на 5.5 месеца.

# 539
Аз на моята вчера и дадох гризинка, не я захрянваме още, просто всички около нея ядяхме гризинки. Изчистеих сусама (не че се брои), много беше напориста, цялото и личице в трохички. Отчупваше навлажнени парчета и ги плюеше, мисля добро упражнение се получи, тъкмо тествахме и столчето за сядане.

Мен такава хрема ме хвана, че дойде с мигрена. Миналия път в последните дни на бременността пък с нечуван зъбобол. Аз тогава разбрах, че трябва за проверя дале са синуси. Доктора пък снощи ми каза да взема антихистаменови таблетки, чете Гугъл, след като му казах, че кърмя и каза да ги взимам през нощта. Ми и тогава кърмя 🤔 На опаковката за пациенти пише, да не се кърми. Сега се загледах след като ММ предположи, че чоже да съм развила алергия. Някой друг с подобни оплаквания?
Също, колкото пъти кихнах силно и неспирно и ми се ходеше до WC или не, изпуснах урина. Макар да добре известна взаимовръзката, за това ли са упражненията за тазово дъно?

Някой да е купувал възглавничка за плоска глава в 5ти месец? Нещо ми се струва плоска нейната главичка 🤔

Dana, тук 3те признаци включват да може да си координира ръцете, устата и очите, за да вземе храна и да ь постави в уста, да може да стои самостоятелно и без помощ 15ина минути и не помня третият признак. Ранно захранване, преди 6месеца демек, можело да доведе до алегргии по-късно,,както и затлъстяване.

Общи условия

Активация на акаунт