ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 Тема 4

• 23 840
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
Чак за инхалации не е май.
Бързо да оздравява!

Фъстъците нали са алерген?

# 511
  • UK
Чак за инхалации не е май.
Бързо да оздравява!

Фъстъците нали са алерген?

Да, именно защото са алерген се въвеждат първи в малки количества. Колкото по-рано, толкова по-добре.

# 512
Да, съветът сега е рано и на често да се въвеждат алергени, особено ако има висок риск за алергии. Има и едни фирми тук, които пращат специални пакети с алергени в подходяща форма за всяка една възраст бебето, май ще се запишем. Не знам в България дали има нещо такова.

А между другото, разните там масла от ядки са гъсти и са с риск от задавяне, затова е хубаво да се дават разредени с вода или кърма/АМ

# 513
  • UK
Да, съветът сега е рано и на често да се въвеждат алергени, особено ако има висок риск за алергии. Има и едни фирми тук, които пращат специални пакети с алергени в подходяща форма за всяка една възраст бебето, май ще се запишем. Не знам в България дали има нещо такова.

А между другото, разните там масла от ядки са гъсти и са с риск от задавяне, затова е хубаво да се дават разредени с вода или кърма/АМ

В България до първата си година много деца не са яли цяло яйце, ягода, глутен, дали има такива пакети Joy

# 514
Не е само в България, това е бил съветът навсякъде до скоро и лекарите, които не са алерголози, може и още да го следват. Ранното и честото въвеждане на алергените е сравнително ново нещо, след като изследванията показват, че намалява алергиите. Ранното въвеждане на алергени през кожата увеличава риска от алергии, затова се е смятало, че и през устата ще е същото, но се оказва, че е обратното. Аз затова винаги си мия ръцете след като съм пипала храна и гледам да не пипам бебето, ако съм пипала храна - за да не въведа алерген през кожата. Но през храносмилателната система е друго. Също е важно като се въведе един алерген, да не се спира да се дава. И е особено важно да се въведат алергените, които често се консумират в дома, точно защото е вероятно да се въведат през кожата неволно.

Гледах едно интервю с един водещ алерголог, който мисля, че е част от тези, които издават препоръки, много е интересно, но на английски, ако има интерес, мога да дам линк, но ще трябва да го потърся първо.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 18:28 от Zimk02

# 515
  • UK
Да, сравнително ново е, но щом вече се знаеше като захранвах дъщеря ми, която е почти на 7, би трябвало да се практикува навсякъде вече. Не знаех за контакта с алергени през кожата, интересно. По тази логика, сигурно вече съм изложила бебето на всички и то отдавна защото и яйца, и ядки, и какво ли не съм пипала и след това съм държала него. Особено като има друго дете в семейството, излагането на алергени е на високо ниво. Blush

# 516
Не е само в България, това е бил съветът навсякъде до скоро и лекарите, които не са алерголози, може и още да го следват. Ранното и честото въвеждане на алергените е сравнително ново нещо, след като изследванията показват, че намалява алергиите. Ранното въвеждане на алергени през кожата увеличава риска от алергии, затова се е смятало, че и през устата ще е същото, но се оказва, че е обратното. Аз затова винаги си мия ръцете след като съм пипала храна и гледам да не пипам бебето, ако съм пипала храна - за да не въведа алерген през кожата. Но през храносмилателната система е друго. Също е важно като се въведе един алерген, да не се спира да се дава. И е особено важно да се въведат алергените, които често се консумират в дома, точно защото е вероятно да се въведат през кожата неволно.

Гледах едно интервю с един водещ алерголог, който мисля, че е част от тези, които издават препоръки, много е интересно, но на английски, ако има интерес, мога да дам линк, но ще трябва да го потърся първо.

Zimk, на мен ще ми е интересно да видя интервюто.
Ако го намериш, сподели моля ✌🏻

# 517
# 518
Ljoli, радвам се да те видя. На какви интервали се буди Филип нощем?
За съжаление се опасявам, че и при нас сънят ще си остане накъсан нощем известно време.

И аз бях чела нещо за алергените през кожата, но беше по-скоро във връзка с това, че почти всяко бебешко олио е на базата на бадемово или кокосово масло, които са всъщност храни, които по този начин проникват през кожата. Реших за себе си да игнорирам този факт.

Mommy, пожелавам ти тревожността да е била заради цикъла. Лина като беше леко хремава доста дълго си хриптеше. Слагах ѝ солен разтвор със сигурност към 10 дена.

Мая, за захранването не казаха нещо, което не знаем. Представиха го от различни гледни точки, защото сме интернационална групичка. Заключението е, че всички сме захранени по различен начин и от нас е станало човек. Да се вари на пара или пече, не във вода, за да се запазят повече хранителни вещества. Риба в Англия не обичали да дават рано, демек преди годинка, заради костите. Показаха и разни детски книжки за храната, Yummy and yucky, тази за caterpillar-а, дето май е бестселър на всички езици. И Meal planner на Annabel Karmel, която казвала точно кога да захраниш с какво, за да не го мислиш ти.

# 519
Не давали риба заради костите? Че те могат да се махнат?

# 520
От страх. Беше по скоро като културни различия.

# 521
  • UK
D_ana, на непредвидими интервали. Може 4 часа да не се събуди и после на всеки час, или на 2. Или пък да остане 2ч буден и нищо да не може да го утеши. Снощи беше по-добре, но като цяло не съм доволна Blush и всяка нощ си казвам, ето вече спирам да кърмя, не се издържа, и на следващия ден продължавам Joy

# 522
Вики на 5 месеца най-накрая взе да проявява признаци на някаква регресия на съня. 5 месеца беше добре и сега... Като легне вечер, вече не заспива в креватчето, а започва да реве. Единственият начин да се приспи е на ръце, и то после пак се буди, реве, пак на ръце и така до към 10 вечерта, когато и ние си лягаме Grinning Май трябва да я приспиваме по-късно, ще видим да сменим режима.
Нощем в 3 се буди с мрънкане, взимам я в леглото при нас и заспива, спи до 8. Преди спеше по цяла нощ непробудно.

# 523
При нас има едно събуждане към 2-3. Наяжда се нормално, заспива бързо, цялата работа отнема 10-15 минути, но след
10 мин започва да шава и се събужда. Трябва да се гушкаме, да си играе с ръцете ми, да я успокоявам, за да може пак да се унесе.
Отделно се буди на всеки час и половина.
Странното е, че сутрин когато трябва да ѝ става по-лек сънят, може да заспи най-дълбоко и дълго.

# 524
Здравейте мами и от мен. Чета ви, но не съм се включвала скоро. Моето момче е на 5 месеца и половина вече. Преди 2 седмици започнах захранването, но се чудя аз ли правя нещо грешно или просто детето ми не е готово, или пък аз имам нереалистични очаквания как протича самият процес. В продължение на 10-12 дни правех пюрета вкъщи въведох няколко зеленчука, но той така е не успяваше да изяде дори 6-7 лъжички. Всичко се плюеше, стигаше до истеричен рев и така всеки ден. Сега съм преустановила този процес тъй като е малка болен, кашля, на инхалации сме и ще му дойдат много процедурите. Обмислям да възобновя отново като навърши 6м. Моля ви дайте някакви насоки какво да очаквам от цялото това преживяване, че съм се побъркала

Общи условия

Активация на акаунт