Майски бебета 2024г. - Тема 6

• 18 226
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
Кремът за пишлето е Фимозин, но честно казано забравям да го мажа. И сега като се къпе седнал/прав ми е още по-трудно с постъпването на пишлето.

Как давахте суровите плодове - череши, мандарини, малини? На парченца или намачкани с вилица?

# 496
При нас пък от 3,4 дни храненията са 5.Досега бяха 4,нощното хранене отдавна го спря.След като се наобядва,след два часа пак е гладен.Яде  супички от кухнята,но явно не му стига или има скок някакъв на 1 година.При вас има ли такива промени?

# 497
Някоя от вас водила ли си е детенцето на първи преглед при стоматолог?

Другата седмица имаме час, защото малкия има хематом и искам да го погледнат, но и е препоръчително до 1 годинка да отидат. Даже аз лично ще се старая да ходи често за да свиква и да няма страх и да следим да няма проблеми. За съжалние аз бях с много проблеми като детете от там имах и голям страх, което ми изигра лоша шега

# 498

Как давахте суровите плодове - череши, мандарини, малини? На парченца или намачкани с вилица?

Всичко на парчета давам, в случая черешите разполовени, малините и те. Мандарини на парчета колкото нокът. Намачкано не давам от 10-11 месец. Има 4 зъба за референция 😂

# 499
Череши, малини и ягоди ги режа на 2-3. Мандарините (когато ѝ давах беше на 7-8 месеца) ѝ държах 1 парче с ръка и тя си го смучеше отхапваше. Събота и неделя салатка ѝ правя от доматче и краставичка, пак по същия начин, на по-малки парчета.

# 500
Момичета, взехте ли и откъде сандали? От Колев и Колев не съм доволна, а не ми се дават 100+ лв.

# 501
  • Варна
Ние ходихме на зъболекар след навършване на 1 г. Не знаех, че се започва от първото зъбче с пастата и четката. Каза, че е добре да се мият 2 пъти на ден. Да не се дава вода след миенето на зъбките. Като не може да се жабури и изпюе, давах вода, за да отмием пастата. Но не трябвало. Така пастата продължавала да си защитава. Да не се дават бисквити, сладко, шоколад до 3 г. Бисквити бях давала няколко пъти с кисело мляко.
Em22 благодаря за кремчето!
Аз плодовете ги давам на парченца. Черешите преди белех, а малините ги минавах през цедка.
Ние се обринахме от прясното краве мляко. Направих мляко с ориз без захар, добавих и малко канела.
Но е ял козунак, тутманик, които правя с прясно мляко.
И на Марти му е рано за прощъпулник, не е проходил. Но ми беше интересно вие как сте процедирали. Като дойде момента, ще направя питката и ще бъдем  в къщи.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 20:32 от mama 06

# 502
Прясно мляко в печиво е ок, за пиене според мен са още малки. Има противоречиви мнения за това и не искам да налагам своето. Аз ще изчакам с прясното мляко.
Защо без бисквитки? Аз давам едни от ДМ без захар. Има ли друга причина да не се дават, освен че повечето бисквити със захар?

# 503
  • София
Бисквити давам без захар от ДМ. С кисело мляко, харесва му. Не мисля, че е е проблем. Сладко не давам, не взимам даже десертите от кухнята. Вчера за първи път опита диня. Много му хареса. 
На зъболекар не сме ходили още, но ще проуча за добър детски стоматолог. Ако имате предложения, ще се радвам да споделите.
Сандалки взехме на Биомеханикс. Скъпи са, но с обувки сме решили да не правим компромиси.

# 504
Не съм водила на стоматолог още, но май е време. Сега търся хубава паста и ще гледам да сме редовни с миенето, че напоследък го позарязах. Тя много се дърпа и не ми дава, но ще съм по-настоятелна. Има 8 зъба.

Плодове давам цели или разрязани на две.
Понеже се спомена шоколад - освен заради захарта, какаото съдържа кофеин и също не трябва да се дава под 3 год.

# 505
  • София
Страшна мъка ми е “миенето” на зъби. Доскоро даваше да го почешам буквално (пак е нещо), но вече като види напръстника си стиска устните и не дава да бръкна Sad онзи ден сложих паста- еми само я облиза и не ми даде да бръкна Sad как успявате вие?

# 506
Страшна мъка ми е “миенето” на зъби. Доскоро даваше да го почешам буквално (пак е нещо), но вече като види напръстника си стиска устните и не дава да бръкна Sad онзи ден сложих паста- еми само я облиза и не ми даде да бръкна Sad как успявате вие?

От месеци сме с четка за зъби, защото ми стискаше пръста с напръстника със зъби и не пускаше. Иначе аз още в началото взех един детски зъболекарски комплект от Sinsay. Там има зъби и четка за зъби и като трябваше да му мия зъбите първо показвах на зъбите, после на мен. Давам му да държа четката от комплекта и търкаме зъбите (изуствените). И после му миех неговите зъби. Не казвам, че сега всеки пък дава с охота, но като цяло дава. Давам му да хване четката си и заедно търкаме зъбите и накрая му давам да си я гризе, защото реално това най-много му е мерак.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 12:57 от sedi_

# 507
  • Варна
Основно сладките неща  не трябва да се дават заради захарта и превенцията от кариеси. Ако бисквитите са без захар, няма проблем.
Относно миенето на зъбки - търкам му ги леко от горе и отдолу. Изяжда и пастата, облизвайки се. После му хващам ръката и започваме двамата да търкаме зъбките. И накрая го оставям да си погризе малко четката. Той това иска. Ако не получи четката започва да се ядосва. Не го оставям много, за да не мисли, че е игра.

# 508
Момичета, налага ми се да търся бавачка за малко и почасово. Затова ви моля, ако някоя  има опит/препоръки, да сподели. За София.

# 509
  • София
Минахме ваксината. Засега Гоги я понася добре, слава богу. Също така лекарят каза до края на месеца да давам Вигантол и да спирам. Зимата пак. Вие спряхте ли го вече?

Общи условия

Активация на акаунт