Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-10

• 12 636
  • 209
  •   2
Отговори
# 75
Аз не мога да се оплача. Даже мислех, че имам поставени обезболяващи, но като ме вдигнаха ме заболя, викам слагахте ли скоро, че искам пак, ааа не каза, ти от вчера нямаш. И веднага ми сложи, за да се напъна да вървя. Вкъщи вечер си пийвах половин доза хексалгин, за да мога да спя повечко и да не ме боли като лягам/ставам. Но това беше първата седмица. След това не съм имала нужда.

Ще мине и ще забравите. Само белезите и новата сила ще напомнят за слабостите. Simple Smile късмет

# 76
И моята мина в петък. Болки колкото искаш и много силни. Слагат ми обезболяващи и има ефект макар и за кратко. Движа се по малко, но боли.

# 77
Здравейте момичета, въпросът ми е леко страничен, но не знам къде да питам. След отстраняване само на матка и тръби поради миома /доброкачествено/ има ли право на ТЕЛК и знаете ли какъв процент се полага. Приятелката ми е на 44 години и се чуди дали си заслужава да подава документи, защото според нея нямало да й дадат нищо. Ще съм благодарна ако споделите
Аз да се включа с полезна информация относно ТЕЛК, при мен с премахнати матка, шийка и тръби с оставени яйчници и диагноза карцином ин ситу на шийката на матката, който го водят пред рак ми дадоха 50% на 34 години съм, бях болничен 5 месеца и след това подадох документите за ТЕЛК.

# 78
  • Враца
Здравейте. И аз съм за тази тема, за съжаление.
При мен има изменени клетки и съм с препоръка.
Имах тежко и неспирно кървене повече от месец, оказа се полип/ендометриозна тъкан.
Направиха ми кюретаж и изследваха тъканта. Оказа се, че има видоизменени клетки и препоръката е за отстраняване на матката без яйчниците.
Вероятно ще се оперирам с отворена операция.
Само че се чудя на къде да се насоча.
Майчин дом? Какво мислите? Има ли специалисти там?
И операцията с какъв разрез се прави, вертикален или хоризонтален?

И още нещо- как се справяте с кашите в главите си? Аз съм пълна бъркотия откакто ми сервираха новината. А дори има и момичета сред вас, които имат по-тежки диагнози (респект и успех от мен!).
Емоционалната страна на нещата как да я оправя? Как да подтисна страха? Отричането? Гнева? Какво правите вие, за да сте фокусирани и в кондиция?

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 09:43 от Трън в Очите

# 79
  • Бургас
Трън в Очите, опитай с рескю капки.

# 80
  • Ланкър, планините Овнерог
Аз явно съм шашава. След биопсията се стегнах и бързах да действам. Не съм изпадала в такива състояния. Моят разрез е вертикален - малко под пъпа започва.

# 81
  • Враца
Аз явно съм шашава. След биопсията се стегнах и бързах да действам. Не съм изпадала в такива състояния. Моят разрез е вертикален - малко под пъпа започва.
Няма нищо шашаво, не е нужно всички да се сдухват или паникьосват (аз съм по-скоро много смачкана).

Не мога сега да ровя назад, ако не ти е кофти, напиши ми ти къде си оперирана?
Има ли жени, които са оперирани с хоризонтален разрез?

# 82
Мисля, че всички, малко или много, се притесняват, като чуят за необходимостта от операцията. Но понеже и при мен, както при Гита, резултатът от хистологията не беше добър, избрах възможно най-скорошната дата за операция. И тъй като чаках решение на онкокомисията, нямаше възможност да е веднага, та двете седмици чакане си бяха изпитание. Не съм писала завещание, както някой сподели в темата, но все пак гледах да свърша доста започнати задачи. И до последно работих, това като че ли ме държеше през деня да не мисля много. Всичко ще е наред, не се притеснявай.
Аз съм оперирана с робот, така че не мога да отговоря за разреза.

# 83
Аз съм оперирана в отворена операция и лепен хоризонтален разрез (като при секцио) в Майчин Дом от д-р Светлозар Славов на 20.12, но не онкологично. Моя приятелка се оперира лапароскопски при д-р Радко Тоцев пак там.
Първите 2-3 седмици са по-неприятни. Разрезът боли, след първия месец се възстанових почти на 100% и усещах някакви придърпвания от време на време. След 2 месеца се върнах на работа и към стария си начин на живот като не нося тежко и гледам да не се натоварвам много физически.

В предишните мнения и теми има добри отзиви за София за доц. Танчев от Токуда, доц. Карагьозов от Вита.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 18:01 от Анонимен

# 84
  • Ланкър, планините Овнерог
Оперираха ме във Вита.

# 85
Няма нищо шашаво, не е нужно всички да се сдухват или паникьосват (аз съм по-скоро много смачкана).

Моят разрез е хоризонтален, имам секцио и две отворени гинекологични операции с един и същи разрез, в смисъл на едно и също място. Казаха ми, че след като има един разрез, след това колкото и операции да имаш трябва да са на същото място, за да не се нарушава мускулатурата на корема т.е. няма как да имаш секцио с хоризонтален разрез и след това гинекологична операция с вертикален, някой лекар ако го направи това, било много непрофесионално.

# 86
  • Враца
Това е добре. Аз имам 2 пъти секцио на това място и натам ми беше мисълта и на мен...

# 87
  • България

Аз съм с хоризонтален разрез. И съм лепена, не шита. Имах само две кончета в двата края на среза.

# 88
  • София

Моят разрез е хоризонтален, имам секцио и две отворени гинекологични операции с един и същи разрез, в смисъл на едно и също място. Казаха ми, че след като има един разрез, след това колкото и операции да имаш трябва да са на същото място, за да не се нарушава мускулатурата на корема т.е. няма как да имаш секцио с хоризонтален разрез и след това гинекологична операция с вертикален, някой лекар ако го направи това, било много непрофесионално.
Не съм много убедена,че е непрофесионално.Зависи от случая може би.Аз имам секцио с хоризонтален разрез от преди 18г,сега ме срязаха вертикално за махане на матка,яйчници и всички жени с такава операция бяха с вертикален разрез. Доцент ме оперира в Майчин дом и всички лекари на другите жени със секцио пак така им правиха разреза.

# 89

Не съм много убедена,че е непрофесионално.Зависи от случая може би.Аз имам секцио с хоризонтален разрез от преди 18г,сега ме срязаха вертикално за махане на матка,яйчници и всички жени с такава операция бяха с вертикален разрез. Доцент ме оперира в Майчин дом и всички лекари на другите жени със секцио пак така им правиха разреза.
Аз също съм с премахнати матка и яйчници, оперираха ме в екип гинеколог и хирург, защото имах сраствания и по червата. Много сложна операция, която продължи 6 часа и разреза е хоризонтален, както е и секциото ми.Отлично свършена работа и от двамата лекари!

Общи условия

Активация на акаунт