Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-10

• 12 389
  • 209
  •   1
Отговори
# 150
Скрит текст:
Предполагам че имате и дренаж/и, като ги махнат и тях (което ще е може би утре) ще се почувствате много по-добре.
Имам да...и като че ли доста от болката е именно от него.Дано всичко върви на добре...и дет се вика...да си ходим...че не остана нервна система последния месец!
Забелязала съм, че в Бг никак не обръщат внимание на обезболяването. Все едно си длъжен да те боли. Пред очите ми оставиха жена след секцио без нищо, докато не започна да ги умолява, хем им беше колежка, медицинска сестра и тя.
На мен след операцията (не отворена) ми казаха да редувам парацетамол и ибупрофен през 4 часа. Изписаха ми и наркотични обезболяващи на хапчета, но до тях не стиганх. Жестоко е да оставиш хората да се мъчат с големи болки и болката е индивидуално нещо, всеки го боли различно. Не сте длъжни да търпите. Медали за това геройство не раздават все още.
Не е точно така,както казах мен още след операцията ме подкараха и грам болка не усетих.С епидурален катетър бях и от там ми слагаха обезболяващото.Това в реанимацията,след това със система.
[/quote]
Вярно е , че у нас не се стараят много с обезболяването. Голямо изключение е, ако те обезболят добре. Казват, че е нормално да те боли, сякаш не знам, и така. Трябва всеки път да им казваш, че те боли, за да ти сложат обезболяващо.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 16:15 от Rosita

# 151
  • Ланкър, планините Овнерог
Не знам, аз болка особена не помня, но помня как всяка вечер ме питаха дали да ми оставят обезболяващо за през нощта. Правех се на смела и си виках, че няма да ползвам, но по някое време си го взимах. Стараеха се.

# 152
  • България
Скрит текст:
Предполагам че имате и дренаж/и, като ги махнат и тях (което ще е може би утре) ще се почувствате много по-добре.
Имам да...и като че ли доста от болката е именно от него.Дано всичко върви на добре...и дет се вика...да си ходим...че не остана нервна система последния месец!
Забелязала съм, че в Бг никак не обръщат внимание на обезболяването. Все едно си длъжен да те боли. Пред очите ми оставиха жена след секцио без нищо, докато не започна да ги умолява, хем им беше колежка, медицинска сестра и тя.
На мен след операцията (не отворена) ми казаха да редувам парацетамол и ибупрофен през 4 часа. Изписаха ми и наркотични обезболяващи на хапчета, но до тях не стиганх. Жестоко е да оставиш хората да се мъчат с големи болки и болката е индивидуално нещо, всеки го боли различно. Не сте длъжни да търпите. Медали за това геройство не раздават все още.
Не е точно така,както казах мен още след операцията ме подкараха и грам болка не усетих.С епидурален катетър бях и от там ми слагаха обезболяващото.Това в реанимацията,след това със система.
[/spoiler] Вярно е , че у нас не се стараят много с обезболяването. Голямо изключение е, ако те обезболят добре. Казват, че е нормално да те боли, сякаш не знам, и така. Трябва всеки път да им казваш, че те боли, за да ти сложат обезболяващо.
[/quote]
Няма да забравя как ми се накараха в реанимация. Умолявах ги за обезболяващо, а сестрата ми скръцна със зъби, че още в операционната ми е обяснила, че са ми сложили и аз, едва ли не, се глезя...
Бога ми, нямам никакъв спомен да съм говорила с тази жена. 
Когато след два часа ме поотпусна, даже й се извинявах, така зле се почувствах, като лигла.
Сега като се замисля-ами разпрана си по дължина, извадили са ти орган и яйчник, упойката кой знае как ти действа /няма да забравя зверската жажда и изостреното ми обоняние/. Малко човешко отношение никога не е излишно.

# 153
  • София
Здравейте,

Влизам във вашата тема и аз. На 19 май доктор Танчев ще ми направи операция за премахване на матка, яйчници и едната ми останала тръба. Имам ендоментриоза и първата ми операция с него беше през 2021 година.
Положението се усложнява с всеки месец, болките са кошмарни, имам ужасен цикъл и като цяло взехме това решение след около година обмисляне.
Аз честно казано нямам търпение и чакам датата.

На 39 години съм, имам едно родено дете което в момента е на 8. Ендоментриозата открих 3 години след раждането на дъщеря ми, която е след инвитро и определено ендото е допринесло за цялата ни борба, която беше 5 години.
От сутринта се опитвам да се чуя с Токуда, за да разбера цената на операцията и да заявя самостоятелна стая, и не успявам. Преди 5 мин стигнах до телефон и сега чакам да ми се обадят. Ако някой може да ми даде актуална информация както за цената, така и какво да очаквам след операцията : ще ми е много полезно.

Следя темата откакто заговорихме за операцията, но не исках да пиша преди да имам яснота.

# 154
Здравейте,

Влизам във вашата тема и аз. На 19 май доктор Танчев ще ми направи операция за премахване на матка, яйчници и едната ми останала тръба. Имам ендоментриоза...

Блокиране производството на естроген с инжекция Zoladex обсъждали ли сте?

# 155
Люксен, актуални цени не знам, защото преди две години беше тотална хистеректомия с лапароскоп. Дано съм полезна с описание на процедурите и операцията. Приемът е предишният ден. След 18 часа без ядене, клизма след няколко часа - нищо страшно, бързо минава. На следващия ден е операцията и после 24 часа в реанимационна стая. На по-следвашия ден раздвижване с рехабилитатор и почват разходки по коридора. Изписват след още един ден, ако всичко е наред. След операцията най-важното, според мен, е движението - лека-полека, малко по-малко да се увеличава. Също без вдигане на тежко и без секс минимум 2 месеца. Питайте сестрите за хранене и изобщо режим - обясняват много добре.

# 156
  • София
Здравейте,

Влизам във вашата тема и аз. На 19 май доктор Танчев ще ми направи операция за премахване на матка, яйчници и едната ми останала тръба. Имам ендоментриоза...

Блокиране производството на естроген с инжекция Zoladex обсъждали ли сте?

Минах курс 9 месеца на препарата след първата ми операция за отстраняване на : 5 ендоментриозни кисти в ляв яйчник + 6 в десен. 9 възела на таза, изрязване на още сраствания, като матката се беше залепила за дебелото черво. Успя Танчев да освободи, както и да спаси левия яйчник.
Тогава премахна само лява тръба.

Изписа ми курс със з*оладекс и поставях инжекции 9 месеца. Въпреки по - дългото лечение : яйчниците ми не се изгладиха и на 20 ден след спирането на инжекциите - вече имах цикъл. 2 месеца по - късно започнаха обилните кръвоизливи, за които спомогна и аденомиозата. Имах 5 цикъла , които идваха през 15 дни. Наложиха се вливки на желязо, защото си докарах анемия.
Болките в таза не спираха, те са хронични вече и не ги усещам, когато станат по - силни се сковавам и трудно ставам. Имам кисти ( обикновенни) по 4 - 5 на яйчник. Всеки месец правя по 1, а цикъл имам, в изобилие.

Храня се и пия вода (само от стъкло) според това : има ли естроген в тази храна, или не. Това е вече почти 2 години. И вчера като видях новите 2 кисти полудях и реших, че не желая повече да търпя това.

Золадексът ме спаси от цикъл и анемия поне за 9 месеца, страничните ефекти понесох добре.

Calm , благодаря! Значи почти еднакво както при лапароскопията ми предния път. Исках просто да знам дали има нещо различно. Тогава станах веднага след изписването от реанимация, ходих много и ме изписаха на деня след операцията. Бях в офиса си на 5 ден и си много права, че ходенето е основно. Както при секциото, въпреки че секциото не ми беше така неприятно, както възстановяването след лапарото.

# 157
Здравей Люксен,  аз мога да ти дам информация за цената. На 24 април ми беше операцията, премахване на матка и тръби със запазени яйчници. Иначе същата ситуация като при теб ендометриоза, обилни цикли, анемия и т.н. Цената за операцията и престой в обща стая 2600лв. Ако искаш самостоятелна се плаща мисля че 260лв. на ден, общата е 350лв. за целия престой. Относно операцията всичко е така, както е описано в горните постове. Още е рано да кажа, че съм се възстановила, но при всеки е различно. Не се притеснявай по-добре операция, отколкото да търпим всички гадости. Успех!

# 158
4 месеца след моята тотална операция и сега се чудя за хормонално заместване. Хич не ми се иска, защото все си мисля, че противозачатъчните ми докараха рака, обаче пък ме е страх и от остеопорозата.

Аз отслабнах след операцията, апетитът ми е нормален, косата пада много, вълни имам малко, неутрализират се с ниските щитоводни хормони, но спя много  добре от две капсули ашваганда вечер. Не знам в Бг дали се продава, но на мен ми действа много  добре, отнема около месец да започне да работи де, не е магическо хапче. Като цяло се чувствам  много  добре, макар и с малко болки по ставите.

Аз живея в чужбина и не знам за цените в Бг, ама ми се струва много  пари на фона на заплатите. То не че и моята сметка от болницата не беше в десетки хиляди, като се има предвид, че ме изритаха 3 часа след операцията (с робот) та нямам никакъв престой.

Успех и бързо възстановяване, на който му предстои операция.

Ако някой е на хормонална терапия (хапчета или лепенки) и му се споделя опит, ще съм благодарна.

# 159
  • Ланкър, планините Овнерог
Аз пък бягам от хормоните. Никой лекар тук не ми го препоръчва. За кг...започнах да качвам след лъчетерапията, т.е. след 4м от операцията. Сега успях да посваля. Спях си чудно, за разлика от преди това. И сега бива, рядко взимам билково хапче за спане. Вълни имам, но търпя.

# 160
  • София
При мен невъзможността да спя от вълните и изпотяването си остава и не виждам как ще функционирам без ХЗТ. Прочетох, че пластири/гел са с по-нисък риск, но в БГ на практика не се продават. Много ще се радвам, ако се включи някой с опит.

# 161
Здравейте! Ще разкажа на кратко моята история...
Преди 4 год ми откриха за 1 път киста,започнах противозачатъчни ...приемах ги около година и след това забременях с втората ми дъщеря. Нормална бременност, раждане със секцио. Около 7-8 след раждането имах много силни болки в кръста и слабините и при преглед се установи, че пак имам кисти и на двата яйчника. Последва дуфастон..после пак противоцачатъчни. След курсът им се установи, че кастата пак си седи и се взе решение за лапароскопска операция и премахване на яйчник и по време на самата операция е взето решение да се махне и тръбата ,защото имала и тя киста.
Опериряха ме октомври 2024г в гр.Плевен, сравнително бързо се възстанових. След операцията ми дойде нормален цикъл и след това до февруари 2025г не ми идваше . При преглед се видя ,че и на останалият яйчник имам киста 8см. Направих курс с Примолут Нор от 3 месеца и днес на контролен преглед видяхме , че кастата не мърда...
Та в момента съм в дилема .... нова лапароскопска операция за изчистване или да продължавам да опитвам с хапчета да топя кистите.
На 36г с две дъщери. Не ме притеснява операцията, а по скоро хормоналният дисбаланс ..

# 162
  • София
4 месеца след моята тотална операция и сега се чудя за хормонално заместване. Хич не ми се иска, защото все си мисля, че противозачатъчните ми докараха рака, обаче пък ме е страх и от остеопорозата.

Аз отслабнах след операцията, апетитът ми е нормален, косата пада много, вълни имам малко, неутрализират се с ниските щитоводни хормони, но спя много  добре от две капсули ашваганда вечер. Не знам в Бг дали се продава, но на мен ми действа много  добре, отнема около месец да започне да работи де, не е магическо хапче. Като цяло се чувствам  много  добре, макар и с малко болки по ставите.

Скрит текст:
Аз живея в чужбина и не знам за цените в Бг, ама ми се струва много  пари на фона на заплатите. То не че и моята сметка от болницата не беше в десетки хиляди, като се има предвид, че ме изритаха 3 часа след операцията (с робот) та нямам никакъв престой.

Успех и бързо възстановяване, на който му предстои операция.

Ако някой е на хормонална терапия (хапчета или лепенки) и му се споделя опит, ще съм благодарна.

Моят случай е РМШ от HPV.
Има научни доказателства за връзка между продължителната употреба на хормонални противозачатъчни (особено комбинирани орални контрацептиви) и повишен риск от развитие на рак на маточната шийка при жени, инфектирани с човешкия папиломен вирус (HPV).
Въпреки, че рака не е хормонално зависим, аз мисля да избягвам хормоните. Горещите вълни са търпими бих казала, и приемам Масло от вечерна иглика, което до някъде  помага. 
За остеопороза пия Д3 + К2, почти целогодишно.

# 163
  • София
А в какви дози пиете Д3 и К2? Аз съм с дългогодишен дефицит на витамин Д и не мога да отлепя…

# 164
  • София
За продължителен прием, поддържаща доза:1000–2000 IU (25–50 mcg) дневно.

Общи условия

Активация на акаунт